Teams’te Bizi Hangi Yenilikler Bekliyor? (Microsoft Ignite Özel) – Bölüm 4: Yönetimsel Geliştirmeler
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Teams

Teams’te Bizi Hangi Yenilikler Bekliyor? (Microsoft Ignite Özel) – Bölüm 4: Yönetimsel Geliştirmeler

0

Microsoft Ignite 2020’de duyurulan Teams yeniliklerini ele aldığımız serimizde, şu ana dek toplantı, çağrı, sohbet, temel birlikte çalışma ögeleri, entegrasyon ve konnektörler, saha çalışanlarına yönelik olanlar gibi geliştirmelerin üzerinden geçtik:

Serinin bu son yazısında ise, yöneticilere ve geliştiricilere yönelik yeniliklerin detaylarını bulacaksınız.

Teams Admin Center

Microsoft’un Temmuz’da duyurduğu ve Teams Admin Center’a geleceğini açıkladığı, cihaz yönetimi, app konfigürasyonu, policy’ler özelinde birçok geliştirme vardı (https://techcommunity.microsoft.com/t5/microsoft-teams-blog/new-capabilities-for-teams-management-july-2020/ba-p/1530282). Ignite’ta hem bunların üzerinden geçildi hem de daha önce bahsedilmemiş yeniliklerden bahsedildi. Örneğin:

  • Policy atamaları artık tek seferde 50.000 kullanıcılık partileri/grupları destekliyor.
  • Yeni built-in “Teams Device Administrator” rolü, Teams yöneticisi rolüne ihtiyaç olmaksızın Teams cihazlarının yönetimine olanak sağlıyor.
  • Call Quality Dashboard’a (CQD) yeni “calling plan” ve “direct routing” verileri de eklendi. Yıl sonunda, Teams’in en sık kullanılan özelliklerinden olan “live event”ler için gerçek zamanlı verilere CQD üzerinden erişilmesini sağlayacak bir geliştirme de bekleniyor.

LOB Uygulamaları Kataloğu İçin Marka Ekleme

Teams’te kullanmak üzere geliştirilmiş LOB (line-of-business) uygulamalara erişilen sayfa (app catalog), yöneticiler tarafından özelleştirilebilir hale gelecek. Yılın sonunda doğru gelecek bu geliştirme sayesinde, geliştirilen uygulamaları içeren kataloğa organizasyonun markasını yansıtan bir tasarım eklenebilecek ve kullanıcılara daha organik bir ortam sağlanmış olacak.


Resim-1

“Customer Key” Desteği

Microsoft’un veri merkezlerinde bulunan kullanıcı verileri, şifrelenmiş halde ve koruma altındadır. “Customer key” ise yöneticilere, kendi şifreleme anahtarlarını kullanarak bu verilere ek bir şifreleme katmanı ekleme olanağı sunar. Daha fazla bilgi için şu makaleyi inceleyebilirsiniz: https://docs.microsoft.com/en-us/microsoft-365/compliance/customer-key-set-up?view=o365-worldwide

Halihazırda Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive için mevcut olan bu destek, artık Teams için de getiriliyor. Bu yılın sonunda önizleme modunda sunulmuş olmasını bekliyoruz.

Teams DLP ve Export için Graph API

Teams’teki iletileri takip ve monitör ederek gerçek zamanlı DLP (data loss prevention) senaryolarını ve hatta aksiyonlarını uygulayabilecek uygulamalar geliştirmeye olanak sağlayan Microsoft Graph API halihazırda kullanılabilir durumda. Buna ek olarak, Teams iletilerini dışarı aktarmayı (export) mümkün kılan Teams Export API da kullanıma açıldı ve veri tutma/saklama, indeksleme, eDiscovery, yasal düzenlemeler gibi konularda alternatif ve destekleyici bir yöntem sunuyor.

Power Platform – Teams Geliştirmeleri

Geliştiricilerin Power Platform’u kullanarak Teams’e katabileceği değer oldukça fazla, Microsoft da bunu desteklemeye devam ediyor. Geliştirilen uygulamaların toplantılara entegre edilmesi, “approval” (onay) mekanizmasının direkt olarak Teams üzerinde kullanılması, Power BI uygulamasına Teams ile işbirliğini güçlendirmek için getirilecek özellikler, Power Automate uygulamasının Teams’e eklenmesi, Azure API Management ile Power Platform konnektörlerinin oluşturubilmesi, Teams için GitHub uygulamasının yeni versiyonu gibi sayısız geliştirme ve yenilik, bu yılın son çeyreğinde hayatımıza girmiş olacak.


Resim-2

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

TAGs: Microsoft 365, Office 365, Teams, Microsoft Teams, Ignite, Microsoft Ignite, meeting, toplantı, Power Platform, Power BI, Power Automate, Teams Admin Center, LOB, DLP, data loss prevention, Security, Compliance, Graph API, customer key

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Varol, İstanbul'da doğup büyümüş ve tüm eğitim hayatına aynı şehirde devam etmiştir. Bilişim sektöründeki profesyonel kariyeri boyunca Metis, Microsoft Türkiye, PeakUp gibi önemli organizasyonlarda, teknik destek mühendisliği, bilişim danışmanlığı, forum ve içerik moderatörlüğü, mentorluk, ekip liderliği gibi farklı görevlerde başarıyla bulunmuştur. Çoğunluğu mesajlaşma hizmetlerine yönelik olmak üzere farklı Microsoft ürün ve hizmetlerini konu alan pek çok projede aktif rol almıştır. Çalışma hayatına, 10'dan fazla ülkede faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek'te (CCI), Kıdemli Bulut Danışmanı olarak devam etmektedir. Genel olarak tüm Microsoft teknolojileriyle ilgilenmekle birlikte, asıl uzmanlık alanı bulut teknolojileri ve Microsoft Office 365 evrenidir ve "MCSA: Office 365" gibi birçok sertifikaya sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir