0

Microsoft Office uygulamaları dünya üzerinde 500 milyondan fazla kullanıcıya sahip. Üstelik bu kullanıcıların tamamı Office’i  Windows platformu üzerinde kullanmıyor.Bilindiği üzere Apple ‘ın Machintosh marka bilgisayarlarında kullandığı işletim sistemleri üzerinde de Microsoft Office for Mac en iyi office çözümü olacak şekilde çalışıyor.

Hatta günümüzde kullandığımız pek çok mobil cihazda da Office uygulamalarının kullanıldığına şahit oluyoruz.

Özellikle Office 2010 ile beraber bu platformlara bir de Web eklenmiş durumda.Yani Office Web Apps (ben yeni OWA diyorum) sayesinde artık Office dokümanlarımıza format kaybı olmadan Web tarayıcılar üzerinden erişebilecek ve dokümanlar üzerinde bazı değişiklikleri yapabilecek durumdayız.

Kısacası Office 2010 hem PC ‘ler hem mobil cihazlar hem de Web üzerinden de kullanılabilecek duruma geldi.Bu da yukarıda bahsettiğim 500 milyon kullanıcının daha da artacağını gösteriyor.

Tabi ki Dünya’nın farklı noktalarındaki , farklı dili konuşan , farklı bölgesel ve kültürel özelliklere sahip , farklı işlerde çalışan , kısacası birbirinden çok farklı ihtiyaçlara sahip bu 500 milyon kullanıcının gerektiğinde Office’i kendine göre özelleştirebilecek araçlara, eklenti ve makrolara ihtiyaç duyması gayet doğal.

Office 2010
Resim-1

Gelen her bir yeni Office sürümü beraberinde pek çok yenilik getiritor.Özellikle Office 2007 ile bazı uygulamarda tamamen değişen bir arayüzü gördük. Office 2010 ile beraber bu yeni arayüz artık bütün uygulamarda yer alıyor.Bunun yanında yine Office 2007 ile beraber gelen ve Office 2010’da da devam eden  dosya yapılarındaki değişiklikler ve XML desteği bahsettiğim yeniliklere ciddi birer örnek.

Her ne kadar Microsoft tarafından hem uygulamalarda hem de dosya yapısı için geriye dönük destek her versiyonda devam etse de , 500 milyon kullanıcının kendine has geliştridiği ve kullandığı bütün, Activex denetimlerinin , COM eklentilerinin ve makroların yeni gelen yapıya nasıl uyum sağlayacağını öngörmek zaman zaman mümkün olmuyor.Dolayısıyla özellikle kullanıcıların kendilerine has geliştirilen bu eklentileri yeni bir Office versiyonuna geçmeden ne derece verimli olarak kullanabileceklerini , eklentinin yeni versiyon yapısında sorunsuzca çalışıp çalışmayacağını test etmesi gerekiyor.

Office 2010 ile beraber Microsoft , 3.parti yazılımlar ve eklentiler ile Office kullanımını geliştiren  tüm kullanıcılarının isteklerine yanıt verebilmek için yeni bir yaklaşıma gidiyor.Office platformu için yazılım geliştiren , eklenti yazan tüm bağımsız yazılım geliştiricilerini (Independent Software Vendors – ISV) bir çatı altında toplamak istiyor.Bu yazılım geliştiricilerinin bugüne kadar geliştirmiş olduğu eklentilerinin Office’in yeni sürümüyle çalışıp çalışmayacağını göstermek, mevcut uyumsuzluk problemleri takip etmek, eklentilerin yeni versiyonlarına erişimi sağlamak , kısacası yeni sürümde sorunsuz Office kullanımını ve kullanıcı memnuniyetini yakalamak üzere bir Web sayfası üzerinden bu bilgileri kullanıcılarına sunmak istiyor.( http://technet.microsoft.com/en-us/office/ff460851.aspx#tab=1 )

Üstelik bu web sayfası sadece kullanıcıların değil, bağımsız yazılım geliştiricilerinin de faydalanabileceği bir kaynak.Firmaların Web sayflarına doğrudan verilen bağlantılar sayesinde , Office kullanıcıları herhangi bir ekl entiye ihtiyaç duyduklarında doğrudan ve hızlı bir şekilde bu firmaların web sayfalarına erişebiliyor.


Resim-2

Office 2010’un yaygınlaşmasıyla beraber bu Web sayfasına katılım , hem firmalar hem de kullanıcılar tarafından artacak dolayısıyla burası resmen ortak bir platform haline dönüşecek.

Bu ortak platform hem son kullanıcıların hızlı çözümler bulmasına , hem yazılım geliştiricilerinin daha geniş müşteri kitlelerine ulaşmasına hem de Microsoft’un kullanıcılarını ve yazılım geliştiricilerini memnun ederek herkesin bu işten kazançlı çıkmasına olanak sağlıyor.Kısacası herkes için güzel bir haber.

Tabi ki , bu platformun gelişmesindeki en büyük pay şüphesiz bağımsız yazılım geliştiricilerinin.Yazılım geliştiricileri ne kadar çabuk bu platforma dahil olursa kullanıcılarına o kadar hızlı hizmet sağlayabilecek.Ayrıca  yazılım geliştiricilerinin bu platformda hızlıca yer edinmesi yeni ihtiyaç sahiplerine (yani müşterilere) erişmeleri için büyük fırsat olacak.

Eğer siz de Microsoft Office platformu için bağımsız yazılım geliştiricilerinden biriyseniz mutlaka hemen  https://www.isvappcompat.com/ adresine giderek kayıt olun ve yerinizi alın.

Eğer Office platformuna yazılım geliştiren bir firmanın yazılımını kullanıyorsanız , firmanın bu etkinlikte en kısa zamanda yerini alması için onlara haber verin.


Resim-3

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ahmet Uygur , Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunudur.Sektöre üniversite yıllarında Microsoft Office eğitmenliği ile başlayan Ahmet, pek çok kurumsal firmaya eğitim vermiş , danışmanlık yapmıştır.2010 yılından itibaren Microsoft Türkiye'de Micorosft Office ürünleri üzerine teknoloji danışmanlığı yapmaya başlayan Ahmet ,2011 yılı başında Microsoft tarafından MVP unvanını almaya hak kazanmıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir