Yazılım Geliştiriciler için Azure: Azure API Management – Bölüm 4 (OpenAPI ve Products)
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Yazılım Geliştiriciler için Azure: Azure API Management – Bölüm 4 (OpenAPI ve Products)

0

3. bölümde blank API tanımı yaparak bir mock response policy tanımı yapmıştım. Bu bölümde ise mevcutta var olan bir API’ı ekleyip bir de Product tanımı yapacağım.

Add API / OpenAPI üzerinden Demo Conference API ‘I ekliyorum (Resim-1). Url’i eklediğim zaman Display name ve name otomatik olarak oluşuyor. API URL suffix kullanmak istemediğim için eklemeden önce bir önceki bölümde oluşturduğum Blank API’ı da siliyorum.

Resim-1

Create butonuna bastıktan sonra Resim-2‘de göreceğiniz gibi API üzerinde tanımlı bütün metotlar tanımlı bir şekilde geliyor. Backend adresini de görebiliyoruz ve gerekli durumlarda buradan değiştirebilirsiniz.

Resim-2

Policy’lere geçmeden önce önceki bölümde kısaca bahsettiğim Product kavramından bahsetmek istiyorum. Product birden fazla API’ı bir araya toplayarak, bunlara policy tanımlamak ve subscription yöntemi ile developer’lara Developer Portal üzerinden erişim yetkisi vermek için kullanabileceğiniz bir özellik. Resim-3‘te göreceğiniz gibi Display name, Id ve Description girerek hızlıca bir product tanımı yapabiliyorum. Product oluştururken ilk anda ya da daha sonra publish edebilirsiniz (bkz State). Subscription gerekli olarak işaretliyorum ancak isterseniz ayrıca subscription’ları onaylama ve bir subscription limit de belirleyebilirsiniz. Varsayılan olarak Starter ve Unlimited adında iki product da tanımlı olarak geliyor, ben yeni bir tane tanımlamak istiyorum.

Resim-3

Oluşturduğum Product içerisine Demo Conference API’ı Resim-4‘te göreceğiniz şekilde tanımlıyorum. Burada seçtiğiniz API’ların tamamında geçerli bir policy tanımlamak istiyorsanız sol tarafta gördüğünüz Policy’den yapabilirsiniz.


Resim-4

Product’a bir de kullanıcı subscribe etmek istiyorum. Subscriptions altından Add subscriber‘a tıkladığımda gelen Users listesi altından 2. bölümde Developer Portal’a kaydolduğum kullanıcıyı seçiyorum (Resim-5).


Resim-5

Kullanıcı subscribe edildikten sonra, sistemde tanımlı e-posta adresine Resim-6‘te göreceğiniz bir hoş geldin maili gidiyor.

Resim-6

Developer Portal’a giriş yaptığımda ise Demo Conference API’ı görebiliyorum (Resim-7).

Resim-7

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://docs.microsoft.com/en-gb/azure/api-management/

https://conferenceapi.azurewebsites.net/?format=json

TAGs: Azure, Azure Portal, Yazılım Geliştiriciler için Azure, API, API Management, API, Application Programming Interface, Policy, Product, Subscription, Subscriber, Developer Portal, Demo Conference API

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir