Azure Sanal Makine İsimlendirme Örnekleri
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Sanal Makine İsimlendirme Örnekleri

0

Bugünkü yazımda sizlere Azure‘da oluşturduğunuz sanal makinelere isim vermekte zorlanıyorsanız işinizi kolaylaştıracak hap bir bilgi paylaşacağım. Özellikle bu durum çok fazla Azure VM‘i olan aboneliklerde başlı başına bir iş yükü olarak karşımıza çıkıyor. Size önereceğim Azure Sanal makine isimlendirme örneklerine başlıyorum.

Azure Sanal Makine isimlendirme örneklerine geçmeden önce kısa bir bilgi vermek istiyorum, Cyber güvenlik uzmanları makinleri direk tanımlayacak isimler vermeyin diye uyarılarda bulunuyor ama benim anlatacaklarım zaten internet’e direk çıkışı olmayan sanal makineler üzerine olacaktır.

İsimlendirme konusu birçok yerde geçmektedir ve genel olarak naming convention yani isimlendirme kuralı denmektedir. İsimlendirme kuralımıza yada örneğimize başlarken şu bilgiyi de sizlere aktarmak istiyorum Azure’da Windows sanal makinelere en fazla 15 karakter, Linux sanal makinelere ise 6r karakter isim uzunluğu verebilirsiniz. Bence de ideali 15 karakteri geçmemektir, çünkü isimle erişim yaptığımız birçok durumda çile olmasını istemeyiz.

Şimdi örneklere geçebiliriz, öncelikle sizlere önerim aşağıdaki gibi yada daha detaylı olarak bir tablo oluşturun, bu tablo işinizi kolaylaştıracaktır.

ÖğeÖrnek
Ortamdev, prod, QA
Lokasyonuw (US West), ue (US East), we (West Europe)
Instance01, 02
Ürün veya servisProduct (prt), Service (srv)
Rolesql, dc, fs

Tabloya göre gidersek ve 15 karakterli bir sanal makine ismi kullanacağım ve ilk satırdaki ortam ile başlayacağım, burası yazılım geliştirme yani dev ortamı olsun ilk 3 karakteri bunun için kullanıyorum, sonrasında hangi region’da açıyorsam bu sanal makinenin lokasyonu belirlemek için 2 karakter olarak bölgeyi yazacağım. Ben örneğimde we kullanıyorum, sonrasında instance sayısına göre 2 karakter olarak o bilgiyi gireceğim ve o özelliğie sahip ilk makine olduğundan 01 yazıyorum, bu sanal makine bir ürün yada servis mi sunuyor onu seçiyorum ve 3 karakter olarak onu srv olarak belirtiyorum son olarakta bu sanal makinenin rolünü yani hangi hizmeti veriyorsa onu 2 yada 3 karakter olarak belirliyorum ve sql yazıyorum. Şimdi bunları birleştiriyorum.

DEVWE01SRVSQL makinemizin ismi belli oldu. Sizlerde bu örnekteki gibi bir tablo oluşturup öğenizi değiştirerek çok farklı kombinasyonlar çıkarabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz. 

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure Sanal Makine İsimlendirme Örnekleri, naming convention

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir