0’dan 100’ e Azure Update Management
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

0’dan 100’ e Azure Update Management

0

                Selamlar, uzun süredir makale yazamıyordum iş yoğunluğu sebebiyle. Azure üzerinde VM yapılandırma, kurma ve yönetme konularını daha önce işlemiştik.

                Bu yazımda sizlere Azure üzerinde oluşturduğumuz VM’ler üzerinde ki güncellemelerin yüklenme durumlarını nasıl yöneteceğimizi göstereceğim.

                Öncelikle bu servis nedir ve ne işe yarar?

Azure Update Management, Azure üzerinde bulunan Virtual Machine (VM)’lerinizin güncellemelerini yapmanıza olanak sağlar. Güncellemeleri belirlediğiniz kriterlere göre Deploy edebilir,uygulama zamanlarını belirleyebilir ve bir zamanlama oluşturabilirsiniz.

                Bu şekilde bahsettiğimde Microsoft SSCM ürünü gibi çalıştığını anlamış olabilirsiniz. Bir nevi Cloud SCCM diyebiliriz. Daha önce SCCM ürünü kullandıysanız çok kolay bir şekilde bu servisi de kullanabilirsiniz.

                Hadi şimdi kurulum kısmına geçelim.

POC için oluşturduğum VM’in içine tıklayıp sol kısımdan “Updates” kısmına tıklıyorum. Sonrasında “Check for updates” kısmına tıklayarak VM içine servisimizin kurulumuna başlıyoruz.

Resim1

Assessment tamamlandıktan sonra artık tüm güncellemeleri yönetebileceğimiz Update Management Center’a gelip cihazımız ile ilgili bekleyen güncelleştirmeleri görebilir ve zamanlayabiliriz.

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Resim2

Sizlere farklı veriler gösterebilmek için bir VM daha kurdum. Fakat bu VM’in kurulumunda “Management” kısmında güncellemeleri otomatik olarak değil el ile yapma seçeneğini seçip kurdum ve yukarıda ki işlemleri bu makine için de yaptım.

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Resim3

Şimdi Update Management Center üzerinde neler yapabiliyoruz? Hangi bilgilere erişebiliyoruz? Bunlara bakalım.

Resim4

1-) Azure Portalımız da kaç adet kaynak olduğunu gördüğümüz alan. Burada istersek Subs bazlı, RG bazlı kaynakları filtreleyerek görebiliyoruz.

2-) Yukarı’da ki işlemlerde ajan yüklettiğimiz 2 cihaz için bekleyen güncelleştirmeleri ve güncelleştirme durumlarını gördüğümüz alan.

3-) Kaynaklarımızda ki güncelleştirme yönetimlerini bize gösteren ekran. Yukarıda belirttiğim üzere 2 adet VM kurmuştum. Birisine otomatik Update, diğerine Manuel Update seçmiştim. Bu alanda bu bilgileri görebiliyoruz.

4-) Ajan yüklemediğimiz VM’lere bu butona tıklayarak yukarıda gösterdiğim gibi ajan yükleyebilir ve güncelleştirmelerini yönetebiliriz.

5-) Bulunan tüm güncelleştirmeleri tek seferde toplu olarak yüklemenizi sağlayan butondur. Bu butona tıkladığınızda aşağıda ki gibi bir uyarı verecektir size. Bu uyarıda “ Aralarından seçim yapabileceğiniz daha yeni güncellemeler olabilir. Güncellemeleri yüklemeden önce şimdi değerlendirmenizi önemle tavsiye ederiz.” diyecektir. Bunun sebebi sadece güvenlik yada işletim sistemi ile alakalı olarak güncelleştirmeler içinden seçim yaparak bu güncelleştirmeleri yapmanızı öneriyor Microsoft.

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Resim5

6-) Güncelleştirmeleri belirli tarihlerde yüklememizi ve kesinti vs olacaksa önceden hazırlık yapmamızı sağlayan kısım. Burada şu tarihler arasında güncelleştirmeler yapılsın diyerek mesai saatleri dışında yada VM’lerimizi yeniden başlatabileceğimiz saat ve tarihte güncelleştirmelerin yapılmasını sağlayabiliriz.

7-) Güncelleştirme ayarlarını yapılandırdığımız kısım.

Resim6

8-) Güncelleştirmeleri belli bir zaman aralığında görebildiğimiz alan. Burada yüklenen, hata alınan, biten yada devam eden güncelleştirmeleri anlık olarak görebiliriz.

9-) İşletim sistemi olarak sadece Windows değil Linux makinelerinde güncelleştirmelerini yönetebiliyoruz. Bu alanda hangi işletim sistemli cihazlarımızda hangi güncelleştirme tiplerinin olduğunu görebiliriz. Burada ki örnekte 2 makine için 1’er adet Security Update ve 5 adet diğer güncelleştirme tiplerinin olduğunu görüyoruz.

                Ana ekranımızın dışında da daha detaylı görebildiğimiz alanlar var. Örnek vermek gerekirse Management Center’da “Manage” kısmında “Machines” kısmına tıklayarak aşağıda ki ekrana ulaşabilirsiniz.

Resim6

1-) Güncelleştirme bilgilerine toplu olarak değil de VM bazlı bakmak istediğimizde bu alanı kullanabiliriz.

2-) Toplamda kaç VM var bekleyen güncelleştirme var mı? yada yeniden başlatma bekleyen VM var mı bu kısımda görebiliriz.

3-) Bu alanda VM bazlı tek tek kaç güncelleştirme bekliyor, paketler hangi araç ile yükleniyor bunları görebildiğimiz alan. Buradan VM seçip o kaynak için belirli ayarları yapabiliriz.

                Hangi güncelleştirmelerin KB numaralarına kadar bakabilmek için 3. Adımda ki alan da bulunan VM’lerden birine tıklayalım.

metin, ekran, ekran görüntüsü, iç mekan içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Resim7

Yukarı da gördüğünüz gibi güncelleştirmelerin KB numaraları, hangi alanda oldukları ve bu güncelleştirmeler yapılırsa yeniden başlatma gerekli mi gibi bilgilerin yer aldığı ekrana ulaştık.

 

                Şimdi de bulunan güncelleştirmelerin kurulumunu bizim istediğimiz zaman ve saatte yapılmasını sağlayalım.

Resim4 6. Alanda bulunan “Schedule Updates” butonuna tıklayalım.

Resim8

Burada normal ayarlar dışında (Region, RG, Configurationname) bahsedilmesi gereken 2 adet ayar var.

1-) Maintenance scope kısmında VM makine tiplerimize göre 3 farklı seçim yapabiliriz. Aşağıda ki resimde bu 3 seçenek ve destek kaynaklarını belirttim. Ben test için 2 adet VM kurduğumdan Konuk olarak seçiyorum.

metin içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Resim9

 

 

2-) Güncelleştirmelerin hangi tarihte başlayacağı, kesinti süresi vb. gibi ayarları yaptığımız ekran. Bu ekrandan sonra bu zamanlamayı kullanacağımız makineleri seçiyoruz ve zamanlayıcıyı oluşturuyoruz.

metin, ekran, ekran görüntüsü, cep telefonu içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Resim10

Son olarak mevcut bir VM üzerinden tüm güncelleştirmeleri nasıl yapacağımıza bakalım ve makalemizi burada noktalayalım. Resim6 ‘da 3. Alandan bir VM seçip tıklayalım. Karşımıza gelen ekranda yukarıda “One-time update” butonuna basalım.

Resim11

 

 

1-) Tüm uygulamaları yükleyeceğimiz VM’i seçelim. Burada seçtiğimiz VM üzerinde bekleyen güncelleştirmeleri görebiliriz. Örnek olarak benim VM’imde 4 adet güncelleştirme varmış bekleyen.

2-) Bu alanda güncelleştirmelerden yüklemek istemediğimiz bir güncelleştirme varsa sınıfına göre, KB numarasına göre seçip yapılacak güncelleştirmeleri ekleyip çıkarabiliriz. Kullanım örneği vermek gerekirse yeniden başlatma gerekmeyen güncelleştirmeleri seçip diğerlerini farklı bir tarihte kurmak için listeden çıkarabilirim.

3-) Güncelleştirmeleri yüklerken yeniden başlatma gerekirse ne yapılması gerektiğini seçtiğimiz kısım. Burada gerekirse başlat, başlatma gibi seçenekleri seçebiliriz.

4-) Yapılacak güncelleştirmeler süresince kaç dakikalık bakım aralığı olabileceğini seçtiğimiz kısım.

5-) Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra Update Management sayfamıza geldiğimizde artık bir adet güncelleştirme yüklendiğini görebiliriz.

Resim12

Son olarak güncelleştirmeler bittiğinde ana ekranda ve History kısmında yapılan işlemleri, başarılı güncelleştirmeleri görebiliyorum.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Microsoft Distribütörlüğü yapan MUK Company bünyesinde kariyerime devam ediyorum. Burada Türkiye, Azerbaycan ve Makedonya’da Regional Business Development Manager ünvanı ile çalışıyorum. Microsoft Bulut ürünleri olan Azure – Office 365 – M365, Onpremise tarafta Exchange Server-Microsoft Server 2012-16, Lisanslama vb. konularında iş ortaklarına teknik, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir