Azure Linux VM’lerde OMIGOD Açığını Kapatma
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Linux VM’lerde OMIGOD Açığını Kapatma

0

Bir süredir sıklıkla yaptığım paylaşımlarda da belirttiğim gibi bulut platformlarının yaygınca kullanılmasından dolayı artık korumak zorunda olduğumuz daha geniş atak yüzeylerine sahibiz ve  sadece kurum içi veri merkezimizin en üst düzeyde korunuyor olması ya da güncelleme yönetiminin eksiksiz yapılıyor olması sizleri en yüksek düzeyde korumaya yetmiyor. Sadece birkaç gün önce Microsoft, Azure Linux sanal makinelerine sessizce yüklenen ve Open Management Infrastructure (OMI) yazılım aracısında bulunan ve toplu olarak OMIGOD olarak bilinen dört kritik güvenlik açığını kapatma için bir rehber yayınlandı. Bende sizlere bu rehber ışığında yapılması gerekenleri sıralayacağım.

Öncelikle kısaca sizlere OMI‘yi açıklamak istiyorum, Açık Yönetim Altyapısı (Open Management Infrastructure ), çoğu UNIX sistemini ve modern Linux platformlarını destekleyen BT yönetimi için bir yazılım hizmeti demek doğru olacaktır. Bu güvenlik açıkları, bulut güvenlik firması Wiz araştırmacıları Nir Ohfeld ve onlara OMIGOD adını veren Shir Tamari tarafından bulundu.

Microsoft’un sürekli yaptığı duyurularda Azure’daki sanal makinelerinin yarısının Linux işletim sistemlerinden oluştuğunu söylediğini düşünürsek sizlere tavsiyem eğer Azure’da Linux VM kullanıyorsanız aşağıda belirttiğim maddeleri hızlıca kontrol etmenizi öneririm.

Bahsetmiş olunan açıkları sizler için aşağıda listeledim, bu açıkların ne gibi güvenlik sorunlarına yol açacağını ve daha fazlasını öğrenmek için  sizler de bu linkler üzerinden açıkların detaylarına bakmanızı öneririm:

  • CVE-2021-38647 – Unauthenticated RCE as root (Severity: 9.8/10)
  • CVE-2021-38648 – Privilege Escalation vulnerability (Severity: 7.8/10)
  • CVE-2021-38645 – Privilege Escalation vulnerability (Severity: 7.8/10)
  • CVE-2021-38649 – Privilege Escalation vulnerability (Severity: 7.0/10)

Eğer aşağıdaki araçlardan veya hizmetlerden birini çalıştıran Linux makinelerine sahipseniz sizler de risk altındasınız:

  • Azure Otomasyonu (Azure Automation)
  • Azure Otomatik Güncelleştirme (Azure Automatic Update)
  • Azure Operasyonları Yönetim Paketi (OMS) (Azure Operations Management Suite (OMS)
  • Azure Günlük Analizi (Azure Log Analytics)
  • Azure Yapılandırma Yönetimi (Azure Configuration Management)
  • Azure Tanılama (Azure Diagnostics)

Azure Linux VM’lerinizde gerekli incelemeri yaptınız ve açığınız olduğunu gördünüz şimdi ne yapacaksınız? Azure Linux uç noktanızın güvenliğini aşağıdaki maddeleri gerçekleştirerek sağlayabilirsiniz;

  • Microsoft tarafından OMI (1.6.8-1) sürümünü yayınladı ve bunun güncellenmesini öneriyoruz.
  • “5985, 5986, 1270 numaralı bağlantı noktalarında OMI dinliyorsanız, RCE güvenlik açığından (CVE-2021-38647) korunmak için bu bağlantı noktalarına ağ erişiminin hemen sınırlanılması gerekmekte.
  • OMI aracısını manuel olarak güncellemek için yapmanız gerekenler:MSRepo’yu sisteminize ekleyin. Kullanmakta olduğunuz Linux işletim sistemine bağlı olarak, MSRepo’yu sisteminize kurmak için bu bağlantıya bakın: Microsoft Ürünleri için Linux Yazılım Deposu | Microsoft BelgeleriArdından, OMI’yi yükseltmek için platformunuzun paket aracını kullanabilirsiniz (örneğin, sudo apt-get install omi veya sudo yum install omi).

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

 Referanslar

www.mshowto.org

https://github.com/Microsoft/omi

 TAGs:OMIGOD nedir, OMI nedir, OMIGOD açığı, OMIGOD Vulnerability,OMIGOD Açığını Kapatma

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir