Yazılım Geliştiriciler için Azure: Azure API Management – Bölüm 2 (Developer Portal Administration)
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Yazılım Geliştiriciler için Azure: Azure API Management – Bölüm 2 (Developer Portal Administration)

0

İlk bölümde Azure Portal üzerinden bir Azure API Management (APIM) oluşturmuştum, bu bölümde de Developer Portal nasıl oluşturulur bize hangi seçenekleri sunuyor birlikte inceleyelim. Hatırlatma amaçlı olarak Developer Portal düzenleme ara yüzü Resim-1‘de görüldüğü gibi sol yanda ve altta yer alan iki menü ile geliyor.

Resim-1

Sol yandaki menüde yukarıdan aşağıya sırasıyla Pages, Media, Layouts, Navigation, Settings, Styles, Operations ve Help seçeneklerinden oluşuyor.

Pages üzerinden portala yeni sayfalar ekleyebilir ya da mevcut olanları düzenleyebilirsiniz (Resim-2).

Resim-2

Media ile medya kütüphanesine dosya ekleyebilir ve link verebilirsiniz (Resim-3).

Resim-3

Layouts seçeneğinde ise sayfalarınız için farklı layout’lar tanımlayabilirsiniz (Resim-4).

Resim-4

Navigation altında ise portaldaki sayfalara ait linkleri tanımlayabiliyorsunuz (Resim-5).

Resim-5

Settings menüsünde ise Portal’a ait favicon, başlık ve açıklama gibi bilgileri değiştirebilirsiniz (Resim-6).

Resim-6

Styles altında ise yazı karakterleri, renkler, buton tipleri, menü seçenekleri vb. ayarlar mevcut (Resim-7).

Resim-7

Operations altında ise sitede yaptığınız değişiklikleri publish edebilir ya da bütün yaptığınız değişiklikleri iptal edebilirsiniz (Resim-8).

Resim-8

Sol attaki menüde ise ViewPort Selection ile ekran boyutuna göre portalın nasıl göründüğünü deneyebilir, Role Selection ile de sisteme kayıtlı ve giriş yapmış (authenticated) ve kayıtlı olmayan/henüz giriş yapmamış (anonymous) kullanıcılar için farklı içeriklerin nasıl göründüğünü deneyebilirsiniz.

Şimdi portal üzerinde bazı düzenlemeler yapalım. Ana sayfadaki Sign up butonunu kaldırıp yerine Sign In butonu eklemek istiyorum. Butonun üzerine gelince çıkan Add widget seçeneğinden yeni bir buton ekliyorum.

Resim-9

Bu butonunda üzerine sol tıkladığınızda çıkacak olan kalem işaretinden edit ekranını açıyorum (Resim-10). Buradan label’a Sign In, link to seçeneğinden butona basınca yapacağım işlemi (sign in sayfasına hyperlink tanımlama), Apprearance olarak Featured button (sarı renk) ve visible to seçeneğini de Anonymous yani sisteme henüz giriş yapmamış olarak belirliyorum. Sign up butonunu da üzerine tıkladığınızda çıkacak olan silme ikonu ile siliyorum.

Resim-10

Bu işlemleri tamamladıktan son olarak da Contoso yazısını yine üzerine çift tıklayarak MSHOWTO olarak değiştirip; sol alt köşede yer alan menüde Save changes (kayıt ikonu) ile değişiklikleri kaydediyorum. Son olarak da sol menüde Operations altında Publish website ile Developer Portal’ı publish ediyorum. Farklı bir tarayıcıda ya da yeni bir in private window açarak developer portal adresine gittiğinizde portalin değişiklikler yapılmış olarak publish edildiğini görebilirsiniz (Resim-11).

Resim-11

İlk kez giriş yapacağımız için öncelikle bir hesap oluşturmam gerekiyor. Bunun için Sign up sayfasında gelip Resim-12‘de göreceğiniz alanları dolduruyorum.

Resim-12

Hesap doğrulama için Resim-13‘te göreceğiniz gibi bir mail geliyor. Buradaki linkte tıklayarak hesabı aktif hale getiriyorum.

Resim-13

Oluşturduğum developer hesabı ile portala giriş yaptığımda ise Resim-14‘te göreceğiniz arayüz karşıma çıkıyor. Henüz APIM üzerinden bir API tanımı yapmadığım için sadece Echo API görünüyor.

Resim-14

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://docs.microsoft.com/en-gb/azure/api-management/

TAGs: Azure, Azure Portal, Yazılım Geliştiriciler için Azure, API, API Management, API, Application Programming Interface, Developer Portal

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir