Çalışan Azure Sanal Makinelerde Azure Hybrid Benefit’i Etkin Hale Getirme
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Çalışan Azure Sanal Makinelerde Azure Hybrid Benefit’i Etkin Hale Getirme

0

Geçtiğimiz yılın yani 2021 senesinin en çok konuşulan konularının başında ekonomi oldu. Özellikle ülkemizde birçok teknoloji ürünün fiyatlarının tamamen dolara endeksli olması ile birlikte artan maliyetler birçok kurumun tasarruf önlemleri almaya yöneltti. Geneleksel bilgi işlem maliyetleri gibi bulut servislerinin de maliyetleri doların artması ile birlikte artış gösterdi. Bugünkü yazımda sizlere Azure üzerinde kullanmış olduğunuz sanal makinelerin maliyetlerini nasıl düşürebileceğiniz konusunda önemli bilgiler vereceğim. Aslına bakarsanız bahsedeceğim konu olan AHB yani Azure Hybrid Benefit yeni çıkan bir avantaj değil ancak bu makalede size varolan, hali hazırda çalışan sanal makinelerinizde AHB ayarlanmamış ise bunu nasıl etkin hale getirebileceğinizi anlatacağım.

Önceki yıllarda mshowto’da Azure Sanal Makine Maliyetlerinizi Düşürmeye Yarayan Püf Noktalar adında bir makale yazmış orada birçok püf noktaya değinmiştim. Bugün ise yukarıdaki bölümde bahsettiğim gibi Azure Hybrid Benefit’ten bahsedeceğim. Öncelikle Azure Hybrid Benefit nedir sizlere birkez daha bu avantajı açıklamak istiyorum. Yazılım güvencesi (SA) etkin olan Microsoft müşterilerinin Azure üzerinde çalıştıracakları Windows Server, SQL Server iş yüklerini Azure’da kullanabilmelerine olanak kılan ve böylelikle bulutta kullanım maliyetlerini önemli ölçüde düşürmelerini sağlayan bir lisanlama avantajıdır. Aşağıdaki ekran görüntüsünden de görebileceğiniz gibi ilgili lisansınıza ait çekirdek sayınıza göre değişen oradan bir indirim hakkına sahip olabilirsiniz. Bu konuda son bir bilgi daha vermek isterim, Azure Hybrid Benefit ilk yıllarda sadece Windows Server iş yüklerinde geçerli iken artık SUSE Linux vee Redhat abonelikleri için de geçerli olmaya başlamıştır.

Resim-1

Azure Hybrid Benefit hakkınızı sanal makinelerin oluşturma aşamasında Resim-2’de yer aldığı gibi seçip, onaylayarak tamamlıyordunuz, ancak bu makalede bu seçimi yapmayan yada o an için etkin bir yazılım güvencesine sahip olmayıp daha sonrasında SA lisans avantajı alan Azure kullanıcıların nasıl etkin hale getireceğini ilerleyen bölümlerde göreceğiz.

Resim-2

Öncelikle hangi sanal makinelerde Azure Hybrid Benefit etkin bunu görmek isteyebilirsiniz ve bunun içinde Azure portal’da Virtual Machines bölümene gelerek ne durumda olduğunuzu incelemek isterseniz varsayılan görünümde bu bilgiye sahip olamayacaksınız.

Resim-3

Azure Portal’dan sanal makinelerinizin Azure Hybrid Benefit durumunu görebilmek için ilk olarak yapmanız gereken Switch to classic yani klasik görünüme geçmeniz gerekmektedir. Bunu Resim-4’de gördüğünüz şekilde yapınız.

 

Resim-4

Karşınıza gelen ekranda Edit columns butonuna tıklayarak sütunları düzenliyoruz.

 

Resim-5

Sütunları düzenleme alanında mevcut sütunları ve seçilmiş olanları görebilirsiniz, bize gereken bilgi sol bölümde yer alan mevcut sütunlar arasında olan OS licesing benefit sütununu görünür hale getirmek yani onu sağ tarafa atmak olacak. Bu işlemi yaparsanız bir sonraki ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi Azure Hybrid Benefit’in hangi sanal makinelerde etkin olup olmadığının bilgisi gelecektir.

 

 

Resim-6

OS licesing benefit sütununu ekledik, artık hangi sanal makinelerde etkin hangilerinde Azure Hybrid Benefit’in etkin olmadığını görebiliyoruz.

Resim-7

Son aşamaya geldik, etkin yazılım güvenceniz kapsamındaki çekirdek sayınıza göre AHB’u etkinleştirmek istediğiniz sanal makinenizin settings kısmında yer alan configuration bölümüne gelin. Sonrasında Licesing içerisinde varolan Windows Server lisansını kullanmak ister misiniz sorusunda eveti işaretleyerek, başvurunuzu teyit edin ve kaydet butonuna basın.

Resim-8

Azure Hybrid Benefit hakkınız kadar sanal makinelerinizde bu etkinleştirme işleminizi yaptıktan sonra tekrar Azure Portal’dan incelediğinizde aşağıdaki gibi etkinleştirmenin gerçekleştiğini görebilirsiniz.

Resim-9

Bugünkü yazımda Azure Hybrid Benefit nedir, avantajı nedir ve çalışan sanal makinelerinizde nasıl etkinleştirebilirsiniz anlatmak istedim, umarım sizler için faydalı olur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs:AHB nedir, AHB nasıl etkinleştirilir, AHB, AHB’un faydası, Azure Hybrid Benefit nedir, Azure Hybrid Benefit

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir