Azure Storage Blob’lar için Soft Delete Özelliği
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Storage Blob’lar için Soft Delete Özelliği

0

Bugün sizlere Azure Storage ile ilgi bir yeni özelliği yazmak ve tanıtmak istedim. Azure Program yöneticileri, Azure Storage Blob’lar için soft delete özelliğini genel kullanıma çıkardıklarını belirttiler. Bu ürün şu an için tüm bölgelerde kullanılabilir durumda. Nedir Soft delete özelliği derseniz? İsminden de anlaşılacağı üzere Resim-2 ‘de göreceğiniz gibi enable edilmiş bir blob veya blob snapshot’ı silindiğinde verilerinizi kurtarmanızı sağlayan yeni bir özellik.

Veri silindiğinde, kalıcı olarak silinmek yerine soft delete – yumuşak bir silme geçişi yapar. Soft delete – yumuşak silme açıksa (enable) ve verilerin üzerine yazdığınızda, üzerine yazılan verilerin durumunu kaydetmek için soft bir anlık görüntü -snapshot oluşturulur. Soft delete – Yumuşak olarak silinmiş nesneler, açıkça listelenmedikçe görünmezdir. Silinen verilerin, kalıcı olarak kullanım süresi dolmadan önce geri alınabileceği süreyi ayarlayabilirsiniz.

Aşağıdaki diyagramı inceleyerek bu özelliğin nasıl çalıştığına bakalım, Etkin veriler mavi iken, soft delete veriler gridir. Daha sonra yeni yazılan veriler eski verilerin altında görünür. B1 ile diğer B1 üzerine yazıldığında, B0’ın soft delete bir snapshot’ı oluşturulur. Blob silindiğinde, kök (B1) ayrıca soft delete bir duruma geçer.

Resim-1

Soft delete özelliğinin, % 100 geriye dönük uyumluluğu bulunmaktadır; Bu özelliğin sağladığı korumalardan yararlanmak için uygulamalarınızda değişiklik yapmanız gerekmez.

Soft delete enable – kullanılabilir hale getirmekte çok kolaydır. Ben Azure Portalıma login oluyorum ve mevcut storage account’uma giriyorum. Sonrasında Blob Service’n altında yer alan Soft delete tıklıyor ve retention süremi belirtiyorum. Hemen aklınıza bu hizmetin ücreti veya nasıl fiyatlandırıldığı sorusu gelebilir, bunu da şu şekilde açıklayayım Soft delete veriler aktif verilerle aynı oranda faturalandırılır. Azure Storage Blob fiyatlaması hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler bu linki inceleyebilirler.

Resim-2

Silinen verileri geri getirmenin bu kadar kolay olduğu bu teknolojiyi kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bazen dalgınlıkla yapılan bir silme işlemi büyük sıkıntılara neden olabiliyor. Soft delete özelliğinin bu tarz hataların önüne geçeceğini düşünüyorum.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure Storage Blob, Azure Storage Blob Soft Delete, soft delete, soft delete nedir, Azure Portal, Snapshot

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir