0

SCVMM 2008 ürününü kullanarak varolan sanal yapınızı kontrol etme dışında başka processleride gerçekleştirebilirsiniz.Örneğin Hyper-v manager konsolunu kullanarak sanal makina oluşturma işlemlerinin aynısını SCVMM konsolu içerisinden de gerçekleştirebilirsiniz.Böylece sanal makina oluşturma sihirbazı içerisinde bu sanal makinanın barınacağı fiziksel hostuda seçme şansınız mevcut.Şimdi sanal makina ekleme işlemini adım adım gerçekleştirelim.

Öncelikle SCVMM 2008 Administrator konsoluna erişim sağlayın.(Bildiğiniz gibi SCVMM 2008 kurduktan sonra ayrıca aynı bilgisayar üzerine yada başka bilgisayar üzerine Administrator konsolunu kurmanız gerekmektedir)

SCVMM
Şekil-1

– Sol tarafta bulunan Actions menusunde “New Virtual Machine” sihirbazına tıklayın.


Şekil-2

– Bu kısımda iki farklı seçenek sizi bekliyor.

Use an existing virtual machine or a template or virtual hard disk stored in the library: Bu seçeneği seçtiğiniz takdirde yeni bir sanal makina oluşturmak yerine,daha önceden oluşturduğunuz bir sanal makinayı ,şablonu yada kütüphane içerisinde saklanan bir VHD’yi kullanma şansınız mevcut.

Create the new virtual machine with a blank virtual hard disk: Bu seçenekte ise hazır şablonları yada diskleri kullanmak yerine sıfır bir kurulumla yeni bir sanal makina oluşturabilirsiniz.

– Yeni bir kurulum için ikinci seçeneği seçerek devam edin.


Şekil-3

– Bu pencerede oluşturacağınız sanal makina için bir isim belirleyebilirsiniz.Aynı şekilde owner bilgilerini ve tanımlama bilgilerini doldurduktan sonra next ile devam edebilirsiniz.


Şekil-4

– Bu kısımda kapsamlı bir ekran sizi bekliyor.Oluşturacağınız yeni sanal bilgisayar için donanım konfigurasyonlarını gerçekleştirebilirsiniz. Yada daha önceden oluşturduğunuz donanım profillerini kullanabilirsiniz.İlk bölümde BIOS için açılış sırasını belirledikten sonra işlemci seçimini gerçekleştirin.


Şekil-5

– Memory kısmında bu sanal bilgisayarın kullanacağı bellek miktarını belirtin.


Şekil-6

– Diğer bir önemli bölüm disk konfigurasyonu. Bu kısımda sanal makinanızın kullanması için disk ekleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. İlk bölümde channel ayarlarını gerçekleştirdikten sonra VHD olarak varolan bir diski kullanabilir yada yeni bir disk oluşturabilirsiniz.Disk tipi olarak 3 farklı seçeneğiniz mevcut:

Dynamically Expanding: Altında yatan temel düşünce yer sıkıntısını azaltmaktır. Yani ihtiyaca göre yer kullanır..vhd dosyalarınızın boyutu ilk oluşturulduğunda normak bir diske göre oldukça küçüktür. Bu diske veriler eklendikçede büyümeye devam eder. Fakat aynı işlem küçülme için otomatik gerçekleşmez.Yani sanal ortamda bu diskten bir veri sildiğinizde .vhd dosyasını boyutu otomatik olarak küçülmeyecektir.Bunun için varolan disk üzerinde edit’e tıklayarak compact işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Fixed Size: Performans bakımında dinamik disklere göre daha uygundur..vhd dosyası disk boyutu olarak belirlediğiniz boşluğu kullanır.Bu dosyanın boyutu içerdiği veriye göre fixed biçimde kalacaktır. Edit butonunu kullanarak boyut arttırıma gidebiliriz.

Differencing: Bu disk tipinin en güzel özelliği başka bir disk ile parent-child ilişkisine girmesi.Parent disk üzerinde herhangi bir etki bırakmayacak şekilde değişiklikleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekildede değişiklikleri geri almanız oldukça kolaylaşacaktır.

– İstediğiniz disk tipini belirledikten sonra devam edebilirsiniz.


Şekil-7

– Bu kısımda önceden oluşturduğunuz networkleri belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda VLAN konfigurasyonu gerçekleştirme şansınız mevcut.


Şekil-8

– Son iki kısımda ise Bu sanal makina için bir öncelik değeri giriyorsunuz. Bu kısımda belirlediğiniz önem derecesine göre VM’lerinizin CPU kullanımları sıralanacaktır.


Şekil-9

– Availability bölümünde ise sadece bir kutucuğu işaretleyerek bu sanal makinanın HA üzerinde çalışmasını sağlayabilirsiniz.Bu konfigurasyonu başka bir makalede ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.


Şekil-10

– Bunun dışında tüm yaptığınız bu ayarları başka bir sanal makina oluşturma işleminde de kullanmak istiyorsanız “Save As” butonuna tıklayarak donanım profili oluşturabilirsiniz. Böylece aynı donanım konfigurasyonuna sahip sanal makinalar oluştururken her seferinde manuel donanım belirlemenize gerek kalmayacaktır.


Şekil-11

– Bir sonraki ekranda sizden sanal makinanızı bulunduracağınız hedefi seçmenizi isteyecektir.İki farklı seçeneğiniz mevcut. İlk seçeneği seçerek oluşturduğunuz bu sanal makinayı varolan fiziksel bir host üzerinde barındırabilir ve çalışma ortamına katabilirsiniz.

İkinci seçeneği seçtiğiniz takdirde oluşturulan sanal makina SCVMM içerisindeki kütüphane altında saklanacaktır.Eğer sanal makinanız ile şu an çalışmak yerine ileride kullanmak istiyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz.Çalışmak istediğinizde bu sanal bilgisayarı fiziksel bir host üzerinde taşımanız gerekmektedir.

– Next ile devam edebilirsiniz.


Şekil-12

– Bu ekranda sanal makinanızı barındıracağınız host seçimini gerçekleştirin.SCVMM içerisinde bulunan intelligent Placement teknolojisi sayesinde varolan hostları puanlayacak ve size bu puanlamayı sunacaktır.Aynı zamanda “Customize Ratings” e tıklayarak puan hesaplama aşamalarını değiştirebilme şansınız mevcut. İlgili host’u seçerek devam edin.


Şekil-13

– Bu ekranda host üzerinde oluşturduğunuz sanal bilgisayarla ilgili dosyaların tutulacağı dizini belirtebilirsiniz.


Şekil-14

– Önceden tanımladığınız networklerden bir tanesini seçerek devam edebilirsiniz.Bu konfigurasyonu daha sonrada gerçekleştirmeniz mümkün.


Şekil-15

– Bu kısımda ise ek özellikleri düzenleme şansınız bulunuyor. Bu ek özellikler;

Automatic Start Action: Fiziksel sunucunuz başladıktan sonra sanal makinanızın gerçekleştireceği işlemi belirtebilirsiniz.

Automatic Stop Action: Fiziksel sunucunuz çalışmasını durdurduğunda sanal makinaların yapması gereken işlemleri belirtebilirsiniz.

Operating System: Bu sanal makina içerisine yükleyeceğiniz işletim sistemi bilgisini girebilirsiniz.


Şekil-16

– Şimdiye kadar gerçekleştirdiğiniz tüm işlemlerin bir çıktısını görebilirsiniz.Alt kısımda bulunan “Start virtual machine immediately after deployin it to the host” kutucuğunu işaretlediğniz takdirde “Create” butonuna basıp sanal makina oluşturma işlemi bittikten sonra sanal makinanız başlayacaktır.

Bu işlemlerden sonra sağlıklı bir şekilde sanal makinanız oluşacaktır.SCVMM 2008 konsolunu kullanarak, oluşturduğunuz bu sanal makinayı ve makinaları yönetebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

System Center Virtual Machine Manager

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir