1

System Center 2012 Virtual Machine Manager Nedir?

System Center 2012 Virtual Machine Manager (VMM), organizasyonunuz içerisinde sanal makinalar yaratmak ve yönetmek için kullanabileceğiniz bir uygulamadır. System Center 2012 Virtual Manager kullanmanın bize sağlayacağı faydaları maddeler halinde sıralayacak olursak bunlar;

System Center 2012 Virtual Machine Manager Kullanım Avantajları

  • Veri tabanı sunucusu içerisindeki kaynakların ortak bir havuz içerisinde toplanması
  • Çoklu Hipervizör Desteği ve Yönetimi
  • Kullanımı Kolay Uygulama Yönetimi
  • Organizasyonunuz İçerisinde Bulunan Diğer System Center Ürünleri İle Uyumlu Bir Şekilde Çalışma
  • Özel Bulut Yapısı

System Center 2012 Virtual Machine Manager İle Beraber Gelen Özellikler

System Center 2012 Virtual Machine Manager ile beraber birçok özellik de beraberinde geldi. Bu özelliklerden de kısaca bahsedecek olursak;

  • Infrastructure Ehancements
  • Fabric Management
  • Cloud Management
  • Service Management

Infrastructure Ehancements

Sanal bir ortam için yönetim alt yapısının, temel olarak günümüz koşullarına uygun olması gerekmektedir. Bu nedenle, System Center Virtual Machine Manager 2012, yüksek işlem hacmi gerektiren veri merkezlerinde kullanılabilmektedir.

Fabric Management

System Center Virtual Machine Manager 2012, Hyper- V , VMware, XEN ve  bunun gibi daha fazla sanal makine denetleyicilerinin kullanılmasına ve yönetilmesine izin vermektedir. Ayrıca, System Center Virtual Machine Manager (SCVMM), uzaktan yönetim araçları ile de entegre bir şekilde kullanılabilmektedir. Bunların yanında, SCVMM ile beraber, Hyper- V hostlarının dağıtımı, depolama ve network kurulumu  gibi işlemlerde otomatikleştirilebilmektedir.

Cloud Management

System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) cloud sunucuları içerisinde ,  ağ ve depolama kaynakları , kullanıcılar için  kota kontrolü ile, özel bulutlar içerisine erişim imkanı sağlamaktadır. Bunların yanında, uygulama yöneticileri için self-servis kullanımı sağlamak, uygulama dağıtmak, ve yönetmek oldukça kolay olmaktadır.

Service Management

System Center Virtual Machine Manager 2012 ile beraber, sanal sunucular oluşturmak, yönetmek, uygulama paketleri oluşturmak için hizmet şablonları tanımlanabilmektedir.  Evet, SCVMM 2012 ile beraber gelen özelliklerden de kısaca bahsettikten sonra System Center Virtual Machine Manager 2012 Sistem Gereksinimlerine geçiş yapabiliriz.

System Center Virtual Machine Manager 2012 Sistem Gereksinimleri

Virtual Machine Management Server  Donanım  Gereksinimleri

Donanım BileşeniMinimumTavsiye Edilen
İşlemciPentium 4, 2 GHZ (x64)Dual-Processor, Dual-Core, 2.8 GHz (x64)
RAM 2 GB4 GB
Sabit Disk Alanı (vmm veritabanı olmadan)2 GB40 GB
Sabit Disk Alanı (SQL Server Sürümü Dahil)80 GB150 GB

Virtual Machine Management Server Yazılım Gereksinimleri

Desteklenen İşletim SistemleriYazılım Gereksinimleri
Windows Server 2008 R2 /StandartWindows Remote Management (WinRM) 2.0
Windows Server 2008 R2 /EnterpriseMicrosoft .NET Framework 3.5 Service Pack 1 (SP1)
Windows Server 2008 R2 / DatacenterWindows Automated Installation Kit (AIK) for Windows 7
Desteklenen Bir SQL Server Sürümü

Virtual Machine Manager Konsol Sistem Gereksinimleri

Virtual Machine Manager Konsol Donanım Gereksinimleri

Donanım BileşeniMinimumTavsiye Edilen
İşlemciPentium 4, 550 MHZPentium 4.1 GHZ veya Daha Üstü İşlemci
RAM512 MB4 GB
Sabit Disk Alanı512 MB40 GB

Virtual Machine Manager Konsol Yazılım Gereksinimleri

Yazılım GereksinimiNotlar
VMM Konsolu İçin Desteklenen Bir İşletim SistemiDesteklenen İşletim Sistemlerini buradan görebilirsiniz
Windows PowerShell 2.0
Microsoft.NET Framework 3.5 SP1

Virtual Machine Manager Database Donanım  Gereksinimleri

Donanım BileşenleriMinimumTavsiye Edilen
İşlemciPentium 4, 2.8 GHzDual-Core 64-bit, 2 GHz
RAM2 GB4 GB
Sabit Disk Alanı80 GB150 GB

Desteklenen SQL Server Sürümleri

SQL Server 2008 R2 Datacenter (64-bit)
SQL Server 2008 R2 Enterprise (64-bit)
SQL Server 2008 R2 Standard (64-bit)
SQL Server 2008 Enterprise (64-bit)
SQL Server 2008 Standard (64-bit

System Center Virtual Machine Manager 2012 (SCVMM) yazılımına ait sistem gereksinimlerinde de kısaca bahsettikten sonra, SCVMM yazılımını sistemimize kurmadan önce dikkat etmemiz gereken bazı noktalar mevcut. Bunlar;

  • SCVMM 2012 yazılımı kurulacak olan sunucunun Active Directory Domain’ ine üye bir sunucu olması gerekmektedir.
  • SCVMM 2012 kurulacak olan sunucunun bilgisayar ismi 15 karakterden fazla olmamalıdır.
  • Kurulum yapılacak olan sunucu bilgisayarının ismi özel karakter içermemelidir.
  • Eğer, SCVMM 2012 yazılımı highly available olarak kullanılacak ise, sunucu üzerinde, Windows Server 2008 R2 Datacenter veya Enterprise sürümlerinden birisi olması gerekmektedir.

SCVMM kurulumuna başlamadan önce dikkat edeceğimiz noktalardan da kısaca bahsettikten sonra, bir hatırlatma yapmak istiyorum Windows Automated Installation Kit (AIK) uygulamasının sistemimiz üzerinde kurulu olması gerekiyor. Aynı zamanda eger VMM Self-Service Portal seçeneğini ile kurulum yapılacaksa IIS rolüde sunucuda yüklü olmalıdır. SCVMM 2012 kurulumunu yaparken eğer SQL sunucusunu aynı sunucuda bulunduracaksanız SQL kurulumunu da kuruluma başlamadan önce yapmanız gerekir. Son olarak bir not daha düşmek isterim ki SCVMM 2012 Server 2012 işletim sistemi üzerine şuan kurulamamaktadır. Kurulum yapmak istediğinizde bu işletim sistemi desteklenmemektedir uyarısı alıyoruz. MS ileriki zamanlarda bu konuya da bir çözüm getirecektir.

System Center Virtual Machine Manager 2012 (SCVMM) Kurulumu

SCVMM 2012 kurulumuna başlamak için aşağıdaki adresten SCVMM 2012 kurulum dosyalarını bilgisayarımıza download ediyoruz.

Kurulum dosyaları download ettikten sonra, ilgili klasör içerisine girip setup kurulum dosyasını çalıştırıyoruz. Bu işlemlerin ardından, karşımıza aşağıdaki gibi bir kurulum ekranı çıkacaktır.


Resim-1

SCVMM 2012 kurulumuna başlamak için, Install tuşuna basıyoruz.


Resim-2


Resim-3

Select features to ınstall ekranında ise, VMM 2008 R2 sürümünde olduğu gibi karşımıza bazı features seçenekleri çıkmakta. Bunlar;

  • VMM management Server
  • VMM console
  • VMM Self-Service Portal

VMM Management Server

SCVMM 2012 için kurulması zorunlu bileşenlerden bir tanesidir. VMM management Server bileşeni ile beraber, ortamdaki mevcut durumda bulunan sanal makinaların, VMM veritabanı sunucusunun yönetim işlemleri gerçekleştirilmektedir.

VMM Console

Ortamdaki VMM sunucusuna merkezi bir noktadan erişim gerçekleştirerek, mevcut durumda bulunan, sanal makinaların ve kaynakları görüntülememizi ve yönetmemizi sağlayan bir bileşendir. VMM console bileşeni, istenildiği taktirde, network üzerindeki bir Client bilgisayar üzerine de kurulabilmektedir.

VMM Self-Service Portal

Veri merkezli kaynakları ve ortamdaki sanal sunucuların yönetimini, web tabanlı olarak yönetebilmemizi sağlamaktadır. Self-Service Portal bileşeni sayesinde, organizasyonunuz içerisinde, BT  maliyetlerini azaltabilir, diğer  System Center ürünleri ile entegreli bir şekilde kullanabilirsiniz. Ben 3 bileşeni de seçerek kurulumuma devam ediyorum.


Resim-4

Product registration information ekranında ise, kuruluma devam etmek için bir isim ve product keyimizi yazarak kuruluma Next ile devam ediyoruz.


Resim-5

License Agreement ekranında, Lisans Anlaşmasını kabul ediyor ve Next diyoruz.


Resim-6

Microsoft Geliştirme Programına katılmayacağım için No I am not wiling to participate seçeneğini seçiyor ve Next diyorum.


Resim-7

Yukarıdaki ekran üzerinde ise bize, Microsoft ve diğer Windows yazılımları için güvenlik güncelleştirmelerini yapmak isteyip istemediğimiz bize sorulmakta. Ben tüm updateler’in yapılmasını istediğim için On (recommended) seçeneğini seçiyorum ve Next diyorum.


Resim-8

Installation Location ekranında ise, Virtual Machine Manager kurulum dosyalarının hangi klasör ve partition içerisine kayıt edileceğini belirliyoruz. Yukarıdaki şekil üzerinde de görüldüğü gibi, kurulum dosyaları default olarak, C:\Program Files\Microsoft System Center 2012\ Virtual Machine Manager klasörü içerisine kayıt edilecektir. İstenildiği taktirde, Browse tuşu ile kurulum dosyalarının kayıt edileceği lokasyon değiştirilebilir.


Resim-9

Kurulum öncesi sistemimizin hardware ve software olarak kuruluma hazır olup olmadığının kontrolü yapılıyor.

Not: Bu kontrol sonrası aşağıdaki ekranla karşılaşıyorsanız.


Resim-10

Installation cannot contiune ekranı; Bu ekran ile kuruluma başlamadan önce Windows Automated Installation Kit (AIK) uygulamasının sistemimiz üzerinde kurulu olmazsa karşılaşırız. AIK uygulamasını aşağıdaki link üzerinden download etme imkânına da sahibiz.

http://www.Microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5753

Aynı zamanda kuruluma başlarken VMM Self-Service Portal seçeneğini seçmişseniz sisteminizde IIS kurulu olmalıdır.

Biz kuruluma başlamadan önce Windows Automated Installation Kit (AIK) ve IIS kurulumunu yaptığımız için aşağıdaki ekrandan devam ediyoruz.


Resim-11

Next ile ilerliyoruz.


Resim-12

Database Configuration ekranında, SQL Server bilgisayarımıza ait bilgileri tanımlayacağımız kısımlar mevcut.  SQL Server bilgisayarınızı ister Server Name bölümüne SQL Server bilgisayarınızın ismini yazarak, veya Browse tuşuna basarak da, açılan liste içerisinden SQL Server bilgisayarınızı seçerek SQL Server bilgisayarınıza bağlantı gerçekleştirebilirsiniz. Credentials tarafında ise, mevcut domain ismini ve domain kullanıcısını belirliyoruz.  Credentials tarafında, Active Directory Domain’i içerisinde bulunan bir kullanıcıyı seçebildiğiniz gibi, SQL Server üzerinde tanımlamış olduğunuz bir kullanıcıyı da bu kısımda belirleyebilirsiniz.

SQL Server kurulumunu, System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) kurulumunu gerçekleştireceğiniz sunucu üzerinde konumlandırabileceğiniz gibi, ayrı bir sunucu üzerinde de konumlandırabilirsiniz.  Ben SQL Server kurulumunu aynı bir sunucu üzerinde konumlandırmış bulunmaktayım.

Not: SQL kurulumunu SCVMM kurduğum sunucu üzerine daha önceden yapmıştım.


Resim-13

Configuration service account and distributed key management ekranında ise, kurulumunu yapacağımız  Virtual Machine Manager sunucusu için bir kullanıcı hesabı tanımlamamız gerekmektedir. Kullanıcı hesabı tanımlama işlemini ise, Local System Account  hesabını kullanarak veya Domain Account hesabını kullanarak gerçekleştiriyoruz. Burada dikkat edeceğimiz nokta ise, kullanacağınız domain account hesabının, SCVMM kurulumunu yapacağınız makinanın Local Administrators grubuna üye yapılması gerektiğidir.


Resim-14

Port Configuration tarafında ise, VMM featuresleri’nin kullanmış olduğu port numaralarını görmekteyiz.  Bu kısımda herhangi bir değişiklik yapmayacağımız için Next diyoruz.


Resim-15

Self-Service portal Configuration ekranında port ayarlarımızı yaptıktan sonra Next ile ilerliyoruz


Resim-16

Library configuration ekranında, Library Server ‘a ait konfigürasyon tanımlamalarını gerçekleştiriyoruz. Library Server ‘in ne işe yaradığını kısaca açıklayacak olursak; VMM sunucusu üzerinde oluşturmuş olduğumuz sanal makinalara ait profile bilgilerinin ve  o sanal bilgisayarın ihtiyaç halinde kullanabileceği kaynakların depolandığı bir sunucudur, tanımını verebiliriz.


Resim-17

Installation Summary ekranında ise, şu ana kadar gerçekleştirmiş olduğumuz işlemlerin bir özeti bize sunulmakta. Ve Install komutunu vererek VMM 2012 kurulumuna start veriyoruz.


Resim-18


Resim-19

SCVMM kurulumunun Setup completed successfully penceresinde başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Eğer, Close komutunun akabinde, VMM Console penceresinin açılmasını istiyor iseniz, Open the VMM console when this wizard closes seçeneğini seçmeniz gerekmekte. Ve Close diyerek bu pencereyi de kapatıyoruz.


Resim-20

Connecto Server ekranında ise, gerekli kullanıcı adı ve parola bilgilerini girerek VMM sunucumuza Login olmak için Connect tuşuna basıyoruz. Eğer kurulumu yaptığımız domain accountu ile connect olmak istersek Use current Microsoft Windows Session identity seçeneğiyle login olabiliriz.


Resim-21

Ve karşımıza SCVMM 2012 yönetim konsolu…

Evet, bu makalemizde, Microsoft System Center Ürün Ailesi tarafındaki yazılımlardan birisi olan, System Center Virtual Machine Manager (SCVMM 2012) ile beraber gelen yenilikler ve SCVMM 2012 kurulumu hakkında bilgi sahibi olmuş olduk.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ozgul Group firmasında Sistem Yöneticisi olarak çalışmaktayım. 2001 den bu yana BT sektöründeyim. Bu zamanın büyük bir kısmında Sistem Entegratörlüğü yapan Bilişim firmalarında proje ve sistem kurulum departmanlarında çalıştım. Birçok firmada Microsoft ürünleriyle ilgili sistem kurulum projelerinde bulundum. 2013 başlarından bu yana da MSHOWTO ailesinin bir üyesiyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 01/08/2013

    Elinize sağlık…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir