System Center Virtual Machine Manager 2016 – Bölüm 1
0

Bu yazı serisinde sizlere System Center Suit ailesinin bir üyesi olan Virtual Machine Manager 2016 ürününü bölümler halinde elimden geldiği kadar tanıtmaya çalışacağım.

Bölüm 1’de aşağıdaki konular ile başlayacağız.

  • Virtual Machine Manager(VMM) Nedir ?
  • Virtual Machine Manager(VMM) 2016 ile Gelen Özellikler Nelerdir ?

 

Evet, kısaca içeriğimizden bahsettikten sonra yazımıza başlayabiliriz.

Virtual Machine Manager (VMM) Nedir ?

VMM system center suit ailesinin bir paketidir.VMM yapınızdaki sanallaştırma platformalarını tek bir merkezde toplayamanıza ve bütünleşik bir şekilde monitor etme, raporlama ve yönetim imkanlarını bir araya getiren bağımsız bir yönetim uygulamasıdır.

VMM üzerindeki bileşenlerinizin tamamını tek bir merkezde toplayarak (Fizeksel hostlarınız, sanal sunucularınız, ağ bileşenleriniz ve depolama kaynaklarınızı) rahatlıkla vmm üzerinden yönetebilirsiniz.

VMM’da aşağıda belirttiğim temel özellikler bir araya getirilerek yönetim ve raporlama açısından büyük kolaylık sağlanmıştır.

  • Fiziksel hostlarınızı ve clusterlarınızı entegre ederek yönetim kolaylığı sağlaması
  • Network ayarlarınızı tek bir merkezden rahatlıkla yapılabilmesi
  • Merkez ve uzak lokasyondaki datastore kaynaklarınıza yönetim kolaylığı getirilmesi
  • Kaynak kütüphanesi sayesinde sanal sunucuları oluşturmak için kullandığımız iso dosyalarımızı, sanal disklerimizi ve hazır oluşturacağımız şablonları tek bir kütüphanede toplaması

 

Virtual Machine Manager(VMM) 2016 ile Gelen Özellikler Nelerdir ?

Full lifecycle management of Nano Server-based hosts and VMs

Nano sunucu tabanlı ana makinaları ve sanal makinaları oluşturabilir ve yönetiminin sağlanması.

Rolling upgrade of a Windows Server 2012 R2 host clusters

Gelen yeni özellik ile Windows Server 2012 R2’den VMM cluster dahilindeki HYPER-V’lerinizi ve scale-of-out file (SOF) sunucularızı upgrade edebilirsiniz.Bu upgrade sırasında ana bilgisayardaki iş yüklerinde herhangi bir kesinti yaşanmayacaktır

VMM bu özellik ile tüm akışı düzenleyerek, hyper-v host üzerindeki iş yüklerini taşır, hostu failover üzerinden kaldırır, gerekli upgrade işlemi sağlandıktan sonra otomatik olarak hostu tekrardan cluster’a dahil ederek kaldığı yerden çalışmaya devam etmesini sağlar.

Creating Hyper-V & SOFS clusters

Hyper-V & SOFS Cluster oluşturmak için basit iş akışı sağlanmıştır.

  • Bare metal deployment of Hyper-V host clusters
  • Adding a bare-metal node to an existing Hyper-V host cluster or an SOFS Cluster

 

New operations for running VMs

Yeni gelen bu özellik ile beraber çalışan sanal sunucularınızda artık static belleği artırıp azaltabileceğiniz gibi, sanal makinalarınıza yeni ağ adaptörü ekleyip kaldırabileceksiniz.

Production checkpoints

Standard Checkpoint özelliğinden farklı olarak Hyper-V Production Checkpoint, sanal makine için anlık görüntü oluştururken özel bir yedekleme teknolojisi kullanır. Bu sayede, Volume Snapshot Service (VSS) teknolojisini Windows sanal işletim sistemi (guest os) içerisinde tetikleyerek desteklenen uygulamalar için tutarlı görüntüler oluşmasını mümkün kılar.

Server App-V

APP-V hizmet şablonları artık vmm 2016’da bulunmamaktadır.Mevcutta bir App-V hizmetiniz var ise 2012 r2’den yükseltebilirsiniz mevcut olan hizmetiniz kesintiye uğramayacaktır.

Storage

Deploy and manage storage clusters with Storage Spaces Direct (S2D)

S2D Windows Server 2016’da yüksek kullanılabilir depolama sistemleri oluşturmanıza olanak sağlar.

Storage Replica

Bu özellik sayesinde Windows Storage Replica özelliğini kullanarak Birincil ve Recovery şeklinde disk oluşturup eşzamanlı kopyalamalar sağlayarak verilerinizi koruma altına alabilirsiniz.Oluşturduğunuz bu diskleri tek bir clustera veya 2 farklı cluster’a ekleyebileceğiniz gibi 2 farklı hyper-v host üzerine de ekleyebilirsiniz.

Storage Quality of Service (QoS)

Disklerimizin kalite kontrollerinin sağlanması ve aşırı yüklenen diskleri kontrol altında tutabilmek için bu özelliği yapılandırabiliriz.

Networking

Software Defined Networking (SDN)

VMM Hizmet şablonlarının kullanılarak SDN dağıtımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

  • Multi-Node bir yapıda ağ denetleyicisini subnetlere bölebilirsiniz.Dağıtım işlemini gerçekletirdikten sonra sdn ile yönetilmesi için gerekli politikaları ayarlayabilirsiniz.
  • Ağ denetçisi tarafından yönetilen ağlarda trafiği dağıtmak için software load balancer dağıtabilir ve yapılandırabilirsiniz.Gelen ve giden trafiği dengelemek için bu özellik kullanılabilir.

 

Network traffic isolation and filtering

Tüm ağ trafiğinizde gerekli filtreleri sağlayabilir ve ayırabilirsiniz.

Self-service SDN management using Windows Azure Pack (WAP)

Self-service yeteneklerini kullanarak sdn yönetimini gerçekleştirebilirsiniz.Bunlar arasında sanal ağlar oluşturmak S2S,IPSec bağlantılarını yapılandırmak ve vmm üzerinde bulunan vm ler için nat yapılandırmalarını gerçekleştirebilirsiniz.

Security

Guarded host deployment

Artniyetli yöneticilere karşı ve yazılımlara karşı korumalı sanal makinalar ve anamakinalar oluşturabilir ve yönetebilirsiniz.

Evet, System Center VMM – Bölüm 1 yazısının sonuna geldik, bir sonraki bölümde sistem gereksinimleri ve kurulum adımlarına geçmeden sunucumuzun taşıması gereken özelliklerden bahsedeceğim.

Bu konu ile ilgili sorunularını linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfasında sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs:System Center, System Center Suite, Virtual Machine Manager, Virtual Machine Manager Nedir?, Virtual Machine Manager 2016, Virtual Machine Manager 2016 ile Gelen Yenilikler, VMM Nedir?, VMM 2016, System Center 2016

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Safranbolu doğumludur. İş hayatına profesyonel olarak 2010 yılında Şekerbank bünyesinde sistem uzman yardımcı olarak başlamıştır. Yurtiçi ve yurtdışı bir çok projede görev almıştır. Şuan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’n de özel bir firmada sistem yöneticisi olarak çalışma hayatına devam etmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir