0

Özellikle iş amacıyla kullanılan verinin yeterince büyük herhangi bir ortamda saklanabilmesi ihtiyacının yanı sıra bu verileri diğer kullanıcılara da paylaştırma gereği ortaya çıkmıştır. Ağ üzerinde merkezi bir yerde sunucu ve/veya istemciden bağımsız bir şekilde saklanan verilerin paylaşıma açılabilmesi için NAS-Network Attached Storage cihazları kullanılmaya başlanmıştır.


Resim-1

NAS cihazı aslında yerel alan ağına bağlı yüksek erişim hızında depolama yapabilen bir dosya sunucusudur. Genel kullanım için oluşturulmuş olan işletim sistemi, NAS cihazlarında sadece dosya paylaşımıyla ilgili işlemleri yapabilmek için sadeleştirilmiş, dosya giriş/çıkış işlemleri için gerekli protokoller eklenmiş ve bu iş için iyileşmiştir.


Resim-2

Bir NAS aygıtı alttaki bileşenlerden oluşur.

  • Bir ya da birden fazla ağ bağdaştırıcısı (Gigabit/Fast Ethernet, ATM vb.),
  • Ağ Dosya Sistemi (NFS-Network File System) ya da Ortak Internet Dosya Sistemi (CIFS-Common Internet File System),
  • İşletim sistemi,
  • Fiziksel diskleri bağlayıp yönetmek için endüstri standardı protokoller (SATA, SCSI, Fiber Kanal vb).

Ağa bağlı depolama sistemleri tipik olarak iki şekilde organize edilir: Bütünleşik NAS sistemi ve Ağ Geçidi NAS sistemi. Bütünleşik NAS sisteminde arka-son depolama  doğrudan NAS kafasına bağlanmıştır. Buradaki NAS kafası arka tarafta duran depolamaya ayrılmıştır ve başka herhangi bir sunucu ile paylaşılmamaktadır. Bütünleşik NAS çözümünün en önemli yararları arasında kolay yönetim, yedekleme özellikleri ile kritik verilerin disk ve teyplere yedeklenebilmesi, yüksek kullanılırlık, düşük maliyet ve ölçeklendirilebilirlik gelmektedir.


Resim-3

Ağ Geçidi NAS sisteminde arka-son depolama, çeşitli uygulama sunucuları tarafından paylaşılır ve bir NAS kafasına farklı arka-son depolamalar bağlanabilir. Bu sayede farklı bir sitede, merkez ile eşzamanlı ya da eşzamanlı olmayan şekilde çalışma sağlanabilir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Yalova’da doğdu. Aslen Trabzon/OF’ludur. Eğitim yılları Yalova’da geçti Yalova Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünde okumuştur. Kişisel Güvenlik ve Microsoft Sistem Ailesi hakkında seminerler ve eğitimler vermektedir. Bilişim Güvenliği ve Bilişim Suçlarına Karışı Mücadele Derneği Yalova İl Temsilciliği yapmıştır. Outsource kaynaklı bir çok kuruma destek vermeye devam etmektedir. Şuan da ise Stratus Bilişim Sistemleri Ticaret A.Ş Bussines Continuity tarafında çalışmaktadır. Aynı zamanda Network Akademi’de Trainer olarak görev almaktadır. MCP, MCSA ve MCSE sertifikalarına sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir