E-Ticaret Sitelerinin Dikkat Etmesi Gereken 5 Önemli Madde
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

E-Ticaret Sitelerinin Dikkat Etmesi Gereken 5 Önemli Madde

0

E-ticaret siteleri hepimizin bildiği, alışveriş yaptığı hatta ürünlerini satarak bir pazar alanı olarak kullandığı online platformlardır. E-ticaret sitelerinin kullanışlı, inovatif, kendini yenileyen ve ilgi çeken yapıda olabilmesi için arka planda dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Peki bunlar nelerdir birlikte inceleyelim.

1-Ödeme Sistemleri

 

 

 

 

 

 

 

Resim-1

E-ticaret siteleri geleneksel ödeme yöntemlerinin çoğunu online ödeme yöntemlerine çevirerek alışverişi hızlandıran ve kullanıcının saniyeler içerisinde bulunduğu her noktadan alışveriş yapmasını sağlayan ödeme altyapıları sunmaktadır. Son yıllarda e-ticaret sitelerinde kullanıcıların en fazla tercih ettiği ödeme yöntemlerinde kredi kartı ve banka kartı kullanımının ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Bu kartlar üzerinden alışveriş yapılabilmesi için de sitede SSL güvenlik sertifikasının bulunması gerekir. Bu da kullanıcıların güvenle ödeme yapmasını sağlar. E-ticaret sitesinin güvenilir olup olmadığından emin olmak için, web sitesinin SSL sertifikasının olup olmadığına ve ödeme ekranında “http://” yerine “https://” yazdığına dikkat edilmelidir. E-ticaret sitelerinin de arka planda bu güvenliği sağlaması hem site güvenilirliğini hem de tüketicinin alışveriş yapmasını artıracaktır. Buna ek olarak ödeme sayfasında diğer ödeme seçeneklerinin de bulunması ve e-ticaret sitesinin tüm bankalarla çalışıyor olması rakipleri içinde büyük avantaj yaratacaktır. Tüketici alışverişini yaptıktan sonra iade etmek ister ise de işlemlerinin güvenilir ve en hızlı şekilde yapılması siteye olan güveni artıracaktır. E-ticaret sitelerine ödeme sistemleri sağlayan bazı firmalar; iyzico, papara, iPara, PayU, PayPal vb.

2-Öneri Sistemleri

 

Resim-2

Kullanıcıların aslında en çok kullandığı ve ilgisini çeken, “Acaba izleniyor muyuz?” diye hissettiği daha önceden baktığı ürünlere benzer olan ürünlerin önerildiği, kişiselleştirilmiş önerilerle aradıklarını bulmayı kolaylaştıran yapılardır. E-ticaret sitelerinin çoğu günümüzde bu yapıları dışarıdan sağlamaktadır. Öneri sistemlerinin arka planında kullanılan algoritmalar ve makine öğrenmeleri ile kullanıcıya kişiselleştirilmiş öneriler sunularak tüketicilerin hızlı ve istediğini daha kolay bularak alışveriş yapmasına katkı sağlamaktadır. Bu öneri sistemleri tüketicilere gönderilen bildirimler, e-postalar ve mesajlar ile de sağlanılabilmektedir. Kullanıcıya son gezdiği ürünü hatırlatan, sepetinde daha önceden eklediği ürünü “Sepetinizde unuttunuz!” ya da “Son baktığınız ürünün stokları bitiyor. Acele edin!” gibi bildirimler ile kullanıcının alışveriş yapmasını sağlayan yöntemler bu katkıyı artırmaktadır. Aynı zamanda bu önerileri arama kutusunda istediğiniz bir ürünü ararken de bulabilirsiniz. Bazı siteler bu öneri sistemlerini sizlere sunmaktadırlar. E-ticaret sitelerine öneri sistemi alt yapılarını sağlayan bazı firmalar; Segmentify, Insider, Emarsys, Dynamic Yield, Fresh Relevance vb.

 

3-Site Tasarımları

Resim-3

Bir e-ticaret sitesine girdiğinizde ilk dikkatimizi belki de sitenin tasarımı ve kullanışlı olması çekecektir. Kişiye özel önerdiğiniz ürün widgetları sitede nerede durmalı, bannerlar doğru konumlandırılmış mı, arama kutusu arama yaparken bozuluyor mu, kullanıcı istediği ürüne kolay ulaşabiliyor mu gibi sorunları tasarıma verilen önemle çözebilirsiniz. Farklı bir sayfaya geçildiğinde ürünler ve widgetların yüklenilebilir olması, ürünlerin üzerinde hızlı sepete ekle ve hızlı incele gibi butonların çalışabilir olması hem kullanıcının site gezinmesini kolaylaştıracaktır hem de sitenizin güvenilirliğini artırmış olacaktır. Bunlara ek olarak e-ticaret sayfanızın mobil ve masaüstü görünümleri uyumlu ve bozuk olmamalıdır. Masaüstünde tasarımdan alınan verim mobilde de aynı şekilde olmalıdır.

 

4-Site İçi Arama

Resim-4

Online alışverişlerimizde aslında geleneksel alışverişlerde bulamadığımız ürünleri kolay bir şekilde bulmak için de çokça kullanıyoruz. Yakınımızda bulamadığımız bir ürünü online olarak birkaç gün içerisinde kolay bir şekilde satın alabiliyoruz. Bu ürünü bulurken sitenin bizi yönlendirmesi ve arama yapıldığında istenilen ürüne ulaşmak kullanıcının büyük ölçüde etkileneceği ve fayda alacağı bir durumdur. Kategorilerin doğru şekilde sıralanmış olması, filtreme özelliğinin olması ve doğru çalışması site içi aramadan en iyi performansın alınmasını sağlayacaktır. Bir kategoriye tıklanıldığında doğru ürün kategorisine yönlendirme, yeteri kadar dallandırılmış kategori ağacı da kullanıcıyı aradığına kolay bir şekilde yönlendirecektir.

 

5-Tüketiciyle İletişim

Resim-5

Tüketici bir ürün alırken ve ürünü aldıktan sonra aslında karşı taraftan bir iletişim bekler. E-ticaret siteleri ise bu iletişimi ürün açıklamaları, yapılan indirimlerden haberdar etmek için gönderilen bildirimler, tüketicinin karını gösterme, satın alma ve sonrasında gönderilen e-postalar aracılığıyla yapmaktadır. Kullanıcıya mümkün olduğunca aradığı ürünlere yönelik ürünler göstermek, ürünlerin detaylarını, sipariş süresini belirlemek kullanıcıya iletişim olduğunu yansıtan unsurlardan olacaktır. Sipariş takip etme özelliği, çalışılan kargo firmalarını belirtme, ürünün nereden gönderildiğini görme gibi bilgiler de müşterileri bu konularda tatmin edecektir.

 

Hayatımıza tam anlamıyla işlemiş olan e-ticaret siteleri büyük ilgi gördüğü ve kullanımı büyük oranda arttığı için sektörde rakipleşmeyi de beraberinde getirmiştir. İyi bir e-ticaret sitesi müşteriyi ön planda tutarak ve yeniliklere ayak uydurarak gelişen bir platform olmalıdır. Sizlerin de eklemek istediğiniz veya bir sonraki yazımda görmek istediğiniz konular var ise yorumlara bırakabilirsiniz.

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar:
www.mshowto.org

TAGs: e-ticaret, öneri sistemleri, ödeme sistemleri, online alışveriş, website design, kullanıcı deneyimi

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 13
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İlayda Daştan, Kocaeli Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği 3.sınıf öğrencisidir. Segmentify şirketinde yarı zamanlı olarak Jr. Product Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda üniversitesinde Bilişim Teknolojileri Kulübünde yönetim kurulu başkanlığı yapmaktadır. Data structures, data analysis ve security alanlarında çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca digital marketing ve product management alanlarında çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir