E-ticaret Sitelerinde Kullanılan Bazı Teknolojiler
2

 

Kullanıcıların günlük hayatta en çok kullandığı, alışveriş yaptığı hatta kendi ürünlerini satabileceği bir pazar alanı yaratan e-ticaret sitelerinin arka planında hangi teknolojiler kullanılıyor? Gelin birlikte e-ticaret sitelerinde kullanılan bazı teknolojilere birlikte bakalım.

Infrastructure

Yazılım altyapısı, yazılımın kontrolü altında olan teknik bilgi işlem altyapısını oluşturur. E-ticaret sitelerinin kullandığı altyapı uygulamalarından birkaç tanesine bakalım.

  • Vmware

Resim-1

Sanallaştırma teknolojisi üzerine yazılım ve uygulama geliştirilen bir yapıdır. Vmware teknolojisi ile bilgisayarınıza Linux ve MacOS gibi ikinci işletim sisteminizi sanal olarak kurabilirsiniz. Bir dosyayı indirirken kendi işletim sisteminize zarar vereceğini düşünüyorsanız ya da farklı bir işletim sistemini kendi işletim sistemi üzerine kurmak istemiyorsanız vmware sanallaştırma teknolojisi tam olarak sizler için bir geliştirmedir.

  • Nutanix


Resim-2

Sanal ortamlar için optimize edilmiş, veri merkezinizde yönetmeniz gereken sunucu, veri depolama, yedekleme, sanallaştırma, ağ gibi katmanları tek bir yapı üzerine toplayıp kullanmanızı, yönetmenizi ve raporlamanız gibi çözümleri sunan bir teknolojidir. Veri merkezlerini modernize ederek şirket içinde ve bulutta uygulamaları çalıştırmalarına yardımcı olur.

  • Nginx


Resim-3

Web sunumu, önbellek, yük dengeleme, medya akışı gibi hizmet sunan açık kaynaklı bir web sunucu yazılımıdır. Bir sürü bağlantı ve hızla başa çıkarak birçok yüksek trafikli web sitesinin kullandığı bir teknoloji olmuştur. Bunlardan bazıları Googe, Netflix, Adobe, Cloudlfare, WordPress.com’dur.

  • Citrix NetScaler


Resim-4

Bilinen bazı popüler e-ticaret sitelerinin kullandığı yük dengeleme sistemidir. Uygulamaların güvenliğini artırarak, uygulamaların daha performanslı ve güvenlikli çalışmasını sağlar. Web ve veritabanı sunucularının önüne konumlandırılan NetScaler; yüksek hızda yük dengeleme, data sıkıştırma, içerik önbellekleme, SSL hızlandırma, network optimizasyonu, uygulama performans izleme özelliklerini sağlar. Aynı zamanda sanal bir donanım olarak da alınabilir.

  • Vmware Nsx


Resim-5

Bir ağ sanallaştırma platformudur. Fiziki server makinelerinize sanallaştırma yaparak sanal hale getirilmesini sağlar. Bu sayede çok hızlı bir şekilde server sistemi kurup test ortamlarımız için var olan yapının kopyasını çok hızlı bir şekilde alabilirsiniz. Ayrıca yedekleme işlemlerinizin de sanal ortamda hızlı bir şekilde yapılmasını sağlar.

Development

Yazılım geliştirmenin yapıldığı departman olmakla birlikte yazılımcıların bilgisayar programları oluşturduğu, kullandıkları teknolojiler ile kullanıcı gereksinimlerini karşılayan ürünler oluşturduğu departmandır.

  • .NET Core


Resim-6

Microsoft tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu bir yazılım geliştirme platformudur. ASP.NET Core içerisinde birçok kütüphane ve optimizasyon aracı bulundurarak bu araçlar sayesinde daha sürdürülebilir, yüksek performanslı yazılımlar oluşturabilmektedir.

  • Node JS.


Resim-7

JavaScript kodunu bir web tarayıcısı dışında yürüten açık kaynaklı bir JavaScript runtime ortamıdır. Bu sayede JavaScript sadece web uygulamaları için kullanılan bir teknoloji olmaktan çıkmıştır. Startup’lardan büyük şirketlere, örneğin Apple, Google, IBM, Microsoft, NASA, Netflix, PayPal, Pinterest gibi şirketler bu ortamı kullanmaktadır.

  • Java


Resim-8

Mühendislikte aldığım ilk derste “Java nedir?” diye aldığım soruyla başladığım lisans eğitimimin bir parçasını oluşturan ve milyarların kullandığı bir nesne yönelimli yazılım geliştirme ve programlama dilidir. Veri yapıları, uygulama geliştirme gibi işlemlerin çoğunda kullanılan ücretsiz ve güvenilir bir dil olduğundan başkalarının erişimine kapalı yazılımlar da yapılabilmektedir.

 

  • SAP


Resim-9

Şirket gündemleri, finans, kariyer, işletme denetimi, iş zekası, organizasyon yönetimi ve yatırım bilgileri gibi çeşitli çözümleri bulunmaktadır. SAP’nin en çok kullanılan ve bilinen yazılımı, ERP yazılımlarıdır. Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) veri yönetimi için geliştirilmiştir.

  • Apache Kafka


Resim-10

Bir veri akış platformudur. Büyük verileri anlık olarak depolayıp analiz etmek için kullanılan açık kaynaklı bir framework’tür. Yüksek performans ile bir sistemden diğer sisteme 10 ms’den az bir gecikme ile neredeyse gerçek zamanlı olarak veri transferini mümkün kılmaktadır.

  • RabbitMQ


Resim-11

RabbitMQ bir mesaj kuyruğu sistemidir. Açık kaynak kodlu bir http (web) sunucusudur. Web uygulamasına yaptıracağınız, işlem yoğunluğu olan bir işi RabbitMQ’ya aktararak hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Zaman ayarlı mesaj ve otomatik mailler için de kullanılabilir.

  • Apache


Resim-12

World Wide Web(www)’in gelişmesinde önemli rol oynayan açık kaynak kodlu bir web serverdır. Microsoft Windows, Linux, MacOS, GNU ve UNIX gibi işletim sistemlerinin üzerinde çalışmaktadır.

  • Apache Flink


Resim-13

Apache Flink, Apache Software Foundation tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir framework’tür. Veri akışları üzerinden dağıtılmış hesaplamalar için veri dağıtımı sağlayan açık kaynaklı bir platformdur.

Database

Verilerin belirli bir alanda depolanması ve birbirleriyle ilişkili olan bilgilerin tutulmasıdır. Verileri kayıt altına alarak depolanmasını sağlar. Bir yönetim sistemi tarafından kontrol edilir. Bilgilerin ve verilerin bağlı olduğu bir yönetim sistemi vardır. Verilerin işlenebilmesi ve analiz edilebilmesi için veritabanı yönetim sistemleri kullanılır. E-ticaret siteleri hangi veritabanı uygulamalarını kullanıyor gelin birlikte bakalım.

  • Hadoop


Resim-14

Bir veriyi işlemek ve saklamak için kullanılır. Özellikle çok yoğun bir bir veri ağına sahipseniz bu verileri HDFS vasıtasıyla saklayabilirsiniz. HDFS, Hadoop bünyesinde büyük verilerin tutulup saklandığı bileşendir.

  • Redis


Resim-15

Açık kaynaklı bir NoSQL yani ilişkisel olmayan veritabanı yönetim sistemidir. Veriyi bellekte tutar. Yüksek seviye veri yapılarını saklama ve kullanma yeteneği vardır. Verilerinizi RAM bellek üzerinde saklamaktadır ancak isteğe göre verileri belirli zaman aralıklarıyla diske de kaydedebilir.

  • Ms SQL Server


Resim-16

Benim de kullanmayı en çok sevdiğim Microsoft SQL Server, verilerimizi güvenle depolayan ve aynı anda birden fazla kullanıcı tarafından erişilmesini sağlayan ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir. Veri işleme, depolama, indeksleme ve sorgulama, veri tabanı yönetimi, veri akışı optimizasyonu, veri raporlama gibi büyük veriyi işleyeceğimiz tüm imkanları sunar.

  • MongoDB


Resim-17

Açık kaynak kodlu bir NoSQL veritabanı uygulamasıdır. NoSQL verilerinizi belge biçiminde saklayabilir ve ölçeklenebilir olması sayesinde kolayca analiz edebilirsiniz. Veriler üzerinde index oluşturabilirsiniz bu sayede aradığınız verilere hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

  • PostgreSQL


Resim-18

Açık kaynaklı ve ücretsiz bir ilişkisel veritabanı sistemidir. Birçok işletim sistemi ve programlama dili tarafından desteklenmektedir. Verilerinizi kolayca işleyebilir ve tutabilirsiniz. Yeni bir veritabanı yönetim sistemi olmasıyla birlikte gün geçtikçe popülerliğini de artırmaktadır.

DevOps

Geliştirme ve operasyon olarak geçen DevOps; yazılım geliştirme ve altyapı yönetim süreçlerinizin hızlı geliştirilmesini ve iyileştirmesini sağlayarak uygulama ve hizmetleri yüksek hızda sunan bir departmandır. DevOps ile rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

  • Docker


Resim-19

Uygulamalarınızı hızla derler, test eder ve dağıtır. Yazılımlarınızın çalışması için gerekli uygulama ve verileri container adlı standartlaştırılmış birimler olarak paketler. Kaynak kullanımınızı geliştirerek daha hızlı kod göndermenizi, uygulama işlemlerini standart hale getirmenizi, kodu sorunsuz bir şekilde taşımanızı ve tasarruf etmenizi sağlar.

  • Kubernetes


Resim-20

Container haline getirilmiş uygulamalarınızı otomatik deploy ederek yönetmenizi sağlayan bir container kümeleme aracıdır. Alt yapınızın tek bir bütün olarak yönetilmesini sağlar.

  • Teamcity


Resim-21

Jetbrains altyapılı sürekli entegrasyon (CI) sunucusudur.

  • GO


Resim-22

Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olan bu programlama dili sunucu sağlama bakımından da oldukça zengindir.

  • Jenkins


Resim-23

Jenkins java ile yazılmış açık kaynak kodlu bir otomasyon sunucusudur. Yazılım geliştirme süreçlerini otomatize etmenizi sağlar.

Monitoring

Kompleks yapılı sistemlerde, cihazların donanımsal durumunu veya içine kurulan yazılımları izleme işidir.

  • Keymetrics

Resim-24
Gerçek zamanlı raporlama sunan bir monitoring uygulamasıdır. Kendi özel metriklerinizi oluşturabilir ve ekibiniz için önemli olan verileri alabilirsiniz. Performansı izlemek için ve analizini görmek için kullanabilirsiniz.

  • ELK


Resim-25

İstenilen verilerin toplanıp, anlamlı hale getirilmesi ve bunların analiz süreçlerine sokularak görseller ile izleme süreçlerini gerçekleştirir.

  • Prometheus


Resim-26

Açık kaynak kodlu bir monitoring uygulamasıdır. Ortaya çıkan metrikleri toparlayarak bu dataları lokal olarak saklar. Belirli kurallar ile bu datalardan alarmlar oluşturur.

  • Grafana


Resim-27

Web uygulaması olarak çalışan, açık kaynak kodlu bir metrik analiz programıdır.

  • New Relic


Resim-28

Uygulama performansınızı anlamanız için gerekli tüm bilgileri sağlayan gerçek zamanlı bir izleme ve analiz uygulamasıdır.

Collaboration Tools

  • Slack


Resim-29

Birçok firmada kullanılabilen Slack, iletişimi ve dosyalarınızı kolay bir şekilde iletmenizi sağlayan collaboration tooldur. Slack uygulamasının birçok fonksiyonlarından yararlanarak bazı uygulamalarla entegre edebilir ve kendinize reminding kurabilirsiniz.

  • Trello


Resim-30

İşlerinizi ve planlarınızı organize edip takip etmenizi sağlayan bir proje yönetim aracıdır. Ekibinizle birlikte kullanarak işlerinizin planını ve sürecini Trello üzerinden yönetebilirsiniz.

  • Atlassian Confluence


Resim-31

Atlassian Confluence bir iletişim ve işbirliği sistemidir. Projenizin dokümanlarını ve içeriğini proje ekibinizle kolay bir şekilde yaratıp, değiştirip ve paylaşılmasını sağlar.

  • Atlassian Jira


Resim-32

Bir proje yönetim aracıdır. Yönetilebilir ve esnek yapısıyla iş akış süreçlerinin takip edilmesini sağlar. Sorun ve hata takibi, proje yönetimi, derinlemesine çevik raporlama gibi olanaklar sağlar.

Peki siz e-ticaret sitelerinin kullandığı bu teknolojilerden hangilerini kullanıyorsunuz veya bunların dışında kullandığınız teknolojiler nelerdir? Yorumlara ekleyebilirsiniz😊

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 31
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

İlayda Daştan, Kocaeli Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği 3.sınıf öğrencisidir. Segmentify şirketinde yarı zamanlı olarak Jr. Product Manager olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda üniversitesinde Bilişim Teknolojileri Kulübünde yönetim kurulu başkanlığı yapmaktadır. Data structures, data analysis ve security alanlarında çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca digital marketing ve product management alanlarında çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Bu tarz makalelerin devamı gelir mi?

    • 23/10/2020

      Tabi ki, özellikle e-ticaret üzerine yeni teknolojiler konulu makalelerimin devamı gelecek ☺️

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir