Microsoft Teams’te Yeni Neler Var? Haziran-Temmuz 2020
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Office 365

Microsoft Teams’te Yeni Neler Var? Haziran-Temmuz 2020

0

Microsoft Teams‘e gelen yenilik ve geliştirmelerin ardı arkası kesilmiyor! Yine yakın zamanda duyurulan çok sayıda geliştirme ve işlev mevcut. Bu yazıda da bunları ele alıyoruz.

Toplantılarda Geniş Galeri Görünümü

Teams toplantılarında videolu şekilde görüntülenebilen kişi sayısı, daha önce 4’ten 9‘a (3×3) çıkarılmıştı. Temmuz’da, yakın zamanda genel olarak dağıtılacak “Large Gallery” geliştirmesi ile birlikte, bu galeri görünümünde görüntülenebilen kişi sayısı, 7×7‘lik bir ızgara düzeninde 49‘a çıkıyor.


Resim-1

Virtual Breakout Rooms

Özellikle eğitim sektöründe ve ilgili departmanlarda çalışanların aşina olduğunu düşündüğüm bir özellik olan “breakout rooms”, toplantı sahiplerinin, katılımcıları farklı alt gruplara ayırarak sunum veya oturumlarına devam etmelerine olanak sağlar. Toplantının katılımcıları, manuel veya belli koşullar dahilinde otomatik olarak, belirlenmiş sayıdaki toplantı odalarına ayrılır ve çalışmalarını o alt gruplarda devam ettirirler. Toplantı sahibi (organizer), bu odalar arasında istediği gibi dolaşabilir ve gerektiğinde tüm katılımcıları yine ana toplantıda bir araya getirebilir. Grup çalışmalarına ve bahsettiğim gibi eğitim etkinliklerine ayrı bir soluk getirecek “breakout rooms”un, bu yılın son çeyreğinde kullanıma açılması bekleniyor.

Toplantı ve Çağrılar için Çoklu Pencere Desteği

Daha önce “Microsoft Teams: Hangi Yenilikler Geldi, Sırada Neler Var?” yazımda, hem sohbet hem de toplantı ve çağrılar için çoklu pencere desteğinden bahsetmiştim. Söz konusu geliştirme, sohbet için halihazırda dağıtıldı ve kullanımda… Toplantı ve çağrılar için desteğin de Temmuz’da gelmesi bekleniyor.


Resim-2

Toplantı Katılımcı Limiti

Teams toplantıları için katılımcı limiti 300’e çıkarıldı, söylentilere göre 1000’e çıkarılması da planlanıyor. Teknolojik gelişmeler, teknolojinin getirdiği değişikliklere adaptasyon süreci, uzaktan çalışma gibi birçok konu doğrultusunda hayatımızın önemli bir parçası olan Teams toplantıları, bu limit artırımıyla birlikte belli ihtiyaçları daha da iyi karşılar hale getirilmiş oluyor.

“Meet Now” Butonu Taşınıyor

Daha önce kanallarda, ekranın alt kısmında yer alan “Meet Now” butonu, ekranın üst kısmına, Teams’te kanal adının/başlığının bulunduğu çubuğun sağına taşınıyor. Bu değişiklik, bahsettiğimiz diğer geliştirmelerle kıyasladığımız zaman, belli bir ihtiyaca yönelik veya hayatı kolaylaştırmaya yönelik bir yenilik gibi görünmüyor. Bununla birlikte, kullanıcı alışkanlıklarını sorunsuz şekilde değiştirebilmek ve yönetebilmek çoğu organizasyon için önemli, dolayısıyla bu tür değişikliklerden haberdar olmakta da fayda var.

PSTN Katılımcıların Telefon Numaralarının Maskelenmesi

Teams toplantılarına PSTN üzerinden katılan kullanıcıların telefon numaraları, aynı toplantıya katılan dış kullanıcılar için artık maskelenmiş şekilde görüntülenecek. PC, Mac, web ve mobil uygulamaların hepsi için geçerli olacak bu geliştirmenin yakın zamanda dağıtılması planlanıyor. Özellikle kişisel veri kavramının ve ilgili regülasyonların öneminin iyice anlaşılmaya başladığı şu dönemlerde, bu özelliğin çok ciddi bir görev üstleneceği ve önemli bir ihtiyacı adresleyeceğini söyleyebiliriz.


Resim-3

Güvenli Transfer

Artık Teams’teki çağrılar, şirket içindeki diğer kullanıcılara güvenli şekilde transfer edilebiliyor. İşi güvenli hale getiren nokta ise şu: Eğer çağrı transfer edildiği kişi tarafından karşılanmazsa, transfer eden kişiye geri dönüyor. Transfer eden kişinin Teams kullanıcısı, transfer edilen kişinin ise aynı veya “federated” bir tenant’taki bir Teams veya Skype for Business kullanıcısı olması gerekiyor.

Microsoft Teams Free ve Toplantılar

Microsoft Teams’in ücretsiz sürümünü kullanan kullanıcılar da artık toplantı organize edebiliyor. Zaman kısıtı olmayan toplantılar, bağlantıları kopyalanarak veya direkt olarak takvimden oluşturularak gönderilebiliyor.

Teams Mobile Sohbet Çevirileri

PC’de halihazırda mevcut olan Teams iletileri için anlık çeviri özelliği, iOS’a da geliyor. Zamanlaması henüz net değil.

“Pulse Survey” (Nabız Anketi) Şablonları

Pandemi süreci, uzaktan çalışmanın yaygınlaşması, bağlantılı olarak çalışanların geribildirimlerinin alınması ihtiyacının artması gibi sebepleri göz önünde bulunduran Microsoft, Forms üzerinde yeni şablonlar eklemiş durumda… Çalışanların duygu ve/veya sağlık durumu, karşılaştıkları sorunlar, yaşadıkları zorluklar vb. ölçümler Microsoft Forms anketleri ve hazır/düzenlenebilir şablonlar ile gerçekleştirilebiliyor, ayrıca bu anketler Teams kanalları üzerinden paylaşılabiliyor.


Resim-4

Teams PowerShell Modülleri

Teams PowerShell modülleri üzerinde yapılan geliştirmeler, performans, hız ve stabilite konusundaki tecrübeyi yukarı çıkarmayı hedefliyor. PostTestGallery’de bulunan Beta modülü, “Preview” etiketiyle birlikte “production” modülünün bulunduğu PSGallery’ye taşınıyor. Bu şekilde “cmdlet”ler daha rahat erişilebilir ve bulunabilir hale geliyor.

Incoming Webhooks ve Adaptive Cards

Teams’teki “incoming webhooks”, artık “adaptive cards”ı genel olarak destekliyor. Web servislerinden “incoming webhooks” kullanılarak Teams’e gönderilen içerikler, “adaptive cards”ın esnek özellikleriyle zenginleşmiş oluyor. Bu daha çok geliştiriciler için bir haber gibi görünebilir; ancak benim gibi belli dinamik rapor, veri ve içeriğin size belli bir rutin dahilinde ulaştırılmasını istiyorsanız ve bunun için email’den daha esnek alternatifleri tercih ediyorsanız, söz konusu hizmet ve özellikleri detaylı şekilde incelemenizi öneririm.


Resim-5

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız

Referanslar

TAGs: Microsoft 365, Office 365, Teams, Microsoft Teams, MS Teams, meeting, toplantı, breakout rooms, meet now, incoming webhooks, adaptive cards, PSTN

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Varol, İstanbul'da doğup büyümüş ve tüm eğitim hayatına aynı şehirde devam etmiştir. Bilişim sektöründeki profesyonel kariyeri boyunca Metis, Microsoft Türkiye, PeakUp gibi önemli organizasyonlarda, teknik destek mühendisliği, bilişim danışmanlığı, forum ve içerik moderatörlüğü, mentorluk, ekip liderliği gibi farklı görevlerde başarıyla bulunmuştur. Çoğunluğu mesajlaşma hizmetlerine yönelik olmak üzere farklı Microsoft ürün ve hizmetlerini konu alan pek çok projede aktif rol almıştır. Çalışma hayatına, 10'dan fazla ülkede faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek'te (CCI), Kıdemli Bulut Danışmanı olarak devam etmektedir. Genel olarak tüm Microsoft teknolojileriyle ilgilenmekle birlikte, asıl uzmanlık alanı bulut teknolojileri ve Microsoft Office 365 evrenidir ve "MCSA: Office 365" gibi birçok sertifikaya sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir