3

EXCEL– RANKIF Fonksiyonu Kullanımı. Excel’de bir sayının sayılar arasında kaçıncı olduğunu, mertebesini RANK fonksiyonu ile elde edebiliyoruz. RANK fonksiyonu ile ilgili detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz. Ancak ortada bir koşul varken bu iş öyle kolay olmuyor.


Resim-1

Örneğin resimdeki gibi bir veri setinde bir İle ait değerin, o İle ait diğer değerler arasında kaçıncı sırada olduğunu iki farklı yöntemle bulabilir.

1. SUMPRODUCT (Topla.Çarpım) fonksiyonu.

Sumproduct fonksiyonun yaptığı iş temelde verilen dizilerin satır satır çarpılıp bu çarpımların toplanması ile elde edilen sonucu döndürmesidir. Ancak Sumproduct fonksiyonu ile harika işler de gerçekleştirilebilir. Fonksiyonun ayrıntılarını başka bir makalede ele alabiliriz. Ancak sorunumuza dönecek olursak, ilgili ile ait değerin sırasını bu fonksiyon il şu şekilde gerçekleştirebiliriz,


Resim-2

İller sütununda Adana aranır, ayrıca değerler sütununda 168 aranır, eşleşen değerler için True False değerler döndüren Sumproduct fonksiyonunda, dizilerin önüne “—” yazıldığı zaman, True False değerleri 1 ve 0 lara çevirir. Örnekteki bu kullanım için, Adana’daki 168’den büyük kaç değer olduğu bulunur. Kendi sırası için de dönen değere 1 eklenerek aranan değerin sırarı bulunabilir.

2. Pivot Table – Değer Gösterimi Rank – Küçükten Büyüğe

İkinci bir seçenek de, Veri setinden bir Pivot Table oluşturarak, Pivot table’ın değer gösterimini değiştirerek ilgili sonuca ulaşılabilir. Oluşturulan Pivot Table’da, Satır etiketine il ve Values alanına da Değer bırakıldıktan sonra, gösterimi aşağıdaki şekilde değiştirildiğinde, sıralarını elde etmiş olursunuz.


Resim-3

Ancak sayısal verilerin bir araya getirilerek ve çoğunlukla fonksiyonların kullanıldığı yapılarda bu özellik de pek yardımcı olamayabiliyor. Bu yüzden tablo üzerinde manuel olarak bir takım sonuçlar elde edilmeye çalışıyor.

RANKIF Fonksiyonu

Excel’inize SUMIF, COUNTIF, AVERAGEIF gibi RANKIF fonksiyonunu da eklemeye ne dersiniz?


Resim-4


Resim-5

RANKIF fonksiyonu kullanıcı tanımlı UDF bir fonksiyon olup, aranan sayının belli bir kritere göre bulunduğu sayı dizisi arasındaki mertebesini verir. RANK fonksiyonun bi koşulla buluşmuş halidir.

5 farklı parametre ile çalışır.

Criteria_Range: Mertebesi – Sırası aranan sayının sahip olduğu koşulun bulunduğu aralık, dizi.

Criteria: Koşul

Numbers_Range: Sayının bulunduğu aralık, dizi.

Number: Mertebesi aranan sayı.

Ref: Büyükten Küçüğe ya da Küçükten Büyüğe sıralama seçeneği. 0 Azalan, büyükten küçüğe. 1 Artan, büyükten küçüğe.

Fonksiyonun Kullanımı

RANKIF fonksiyonu kullanıcı tanımlı bir fonksiyon olduğu için, tüm excel kitaplarınızda çalışması adına, aşağıdaki linkten dosyayı indirten sonra dosyayı Add-in lere kaydetmek gerekiyor.

Önce tamamen ücretsiz olan bu dosyayı buradan indirelim. Dosyanın şifresi : mshowto

Ardından File Explorer’da adres çubuğuna C:\Users\kullanıcıadı\AppData\Roaming\Microsoft\AddIns yolunu yapıştırıp indirdiğimiz dosyayı buraya .rar’dan çıkararak ekleyelim.

Son olarak, Boş bir Excel kitabı açıp, File->Options ->Add-ins->Manage Excel Add-ins Go diyerek, karşımıza gelen Add-in Penceresinden RANKIF fonksiyonumuzu seçerek, aktif hale getirelim.

Artık Fonksiyonumuzu kullanmaya başlayabilirsiniz. Dilerseniz hücre içerisinde fonksiyonu çağırarak kullanabileceğiniz gibi, Formulas -> More Functions -> Statistical-> RANKIF diyerek de fonksiyona ulaşabilirsiniz.


Resim-6

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

TAGs : RANKIF kullanimi, rankif nasil kullanilir, rankif nedir, excel rankif kullanimi, excel rankif, excel kullanimi, excel rank kullanimi, rankif fonksiyon kullanimi

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Kubilay Taştutar, 1987 yılında İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama Bölümünü bitirdikten sonra aynı Üniversitede Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği Bölümünü tamamladı. Akabinde, Mühendislik Tamamlama Sınavı ile Yalova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun oldu. Aynı zamanda, aynı üniversitede Bilgisayar Mühendisliği üzerine Yüksek Lisansı devam etmektedir. Marmara Üniversitesini bitirdikten sonra 2014 yılında Bilge Adam Kurumsalda Microsoft Office Biriminde Danışman olarak işe başladı. Bir yıl kadar Danışmanlık görevini devam ettirdikten sonra İş ve Veri Yönetimi Biriminde kıdemli danışman olarak çalışmalarına devam etmektedir. Uzmanlık alanı olan Microsoft Office Uygulamalarında Türkiye'nin önde gelen birçok firmasına eğitim ve danışmanlık hizmeti vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. 30/12/2019

    merhaba, excel de işin içinden çıkamadığım bir konu var. yardımcı olabilir misiniz?

  2. Merhaba rankif formülünü çalıştırdım. ben küçükten büyüğe bir sıralama istediğim için 0 yerine 1 kullandım ancak bu kez sıralamayı 1 den başlatmayıp 2-3-4 şeklinde sıralama verdi nerede hata yapmış olabilirim acaba ?

  3. merhaba, rankıf formulu 30 bin satırdan buyuk verilerde hata veriyor, neden? yardımcı olabilirmisiniz.?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir