Cloudflare Caching – Bölüm 11
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Cloudflare Caching – Bölüm 11

0

Cloudflare yapısını incelediğimiz makale serimizde on birinci bölüme gelmiş bulunmaktayız. Bu bölümde Cloudflare arayüzünde sırayla değindiğimiz özelliklerden Caching menüsünden bahsedeceğiz.

Aslında makale serimizin başından beri konu bir şekilde Cloudflare cache sistemine geliyordu. Herhangi bir özelliği anlatırken bile o özellik bazında bir cache’den bahsediyorduk. Bu bölümde genel olarak CF Cache sisteminden bahsediyor olacağız. CF, caching sistemini önbelleğe alma, dosyaların kopyalarının daha hızlı erişilebilmeleri için önbellekte veya geçici depolama konumunda saklanması işlemi olarak açıklamaktadır. Caching menüsüne geldiğimiz zaman karşılaşacağımız ekran görüntüsü aşağıdakine benzer şekilde olacaktır.

Resim-1

Teknik olarak önbellek, dosyaların veya verilerin kopyaları için herhangi bir geçici depolama yeridir ancak bu terim genellikle internette yer alan çeşitli depolama/cacheleme teknolojilerine atıfta bulunmaktadır. Web tarayıcıları, web sitelerini daha hızlı yüklemek için HTML dosyalarını, JavaScript’i ve resimleri önbelleğe alırken, DNS sunucuları daha hızlı aramalar için DNS kayıtlarını önbelleğe almaktadır ve CDN sunucuları gecikmeyi azaltmak için de içeriği önbelleğe almaktadırlar.

Hatırlatma: önceki bölümde anlatılan AutoMinify Html,CSS, JS özelliği bir önbellekleme özelliği değil daha hızlı sunmak amacıyla yapılan bir sıkıştırma özelliğidir.

Resim-2’den de anlaşılacağı üzere cache sistemi sayesinde isteği yapan bir kullanıcının isteği kaynağın doğrudan kendisinden iletilmesi yerine arada bulunan ve isteği yapana daha yakın olan cache sunuculardan gelmektedir.

 

Resim-2

 

Peki zaten günümüz tarayıcılarında belirli bir oranda önbellek sistemi bulunuyor neden CF cache sistemine ihtiyaç duyarız dediğinizi duyar gibiyim. Tarayıcı önbelleğinde işler şu şekilde ilerliyor. Bir kullanıcı web sayfasını her yüklediğinde, tarayıcısının o web sayfasını görüntülemek için oldukça fazla veri indirmesi gerekiyor. Sayfa yükleme sürelerini kısaltmak için tarayıcılar, web sayfasında görünen içeriğin çoğunu önbelleğe alarak web sayfası içeriğinin bir kopyasını bilgisayarın sabit diskine kaydediyor. Bu şekilde yürütülen bir mantık ile, kullanıcı sayfayı sonraki sefer yüklediğinde içeriğin çoğu yerelde depolandığı için sayfanın hızlı yüklenmesi sağlanmış oluyor.

CF’nin yani Cloudflare’in kendisinin yaptığı tanım bu şekilde aslında. Ancak bu tanıma ek olarak tarayıcıların dosyalar üzerindeki daha doğrusu dosyaların tarayıcılar üzerindeki yaşam süreleri olan TTL sona erene kadar veya sabit disk önbelleği dolana kadar saklanır. Bir başka deyişle kullanıcının bilinçli olarak ön belleği temizlemesi durumunda da TTL sona ermiş olacaktır. Ancak tarayıcı ön belleğini temizlediğimiz zaman yüklenen web sayfaları kullanıcıya ilk kez ziyaret ediyor gibi yeniden yükleyecektir. Bu yüzden bireysel olarak tarayıcı ön belleğini temizlemek sık ziyaret edilen web sayfalarının ilk seferinin yavaş gelmesine neden olur.

Peki CDN olarak ön belleğe alma işlemi nasıl yürüyor bunu inceleyecek olursak, bir CDN yani içerik dağıtım ağı modelinde içeriği yani resim, ses, video gibi web sayfalarından oluşan içeriği orijinal sunuculardan çok son kullanıcılara daha yakın olan Proxy sunucularında ön belleğe alınır. Proxy sunucular bildiğimiz gibi istemcilerden istekleri alan ve bunları diğer sunuculara ileten vekil sunuculardır. Sunucular bu istekte bulunan kullanıcıya daha yakın olduğu için, bir CDN içeriği daha hızlı teslim edilecektir.

Resim-3

Cloudflare Cache sisteminde arama motorları erişmeye çalışılan web sitesi bir süreliğine kapalı veya yanıt veremiyor olsa bile kullanıcılara o web sitesinin ön belleğe alınmış sayfalarını gösterecektir.

Şimdi Caching menüsünü açtığımızda bizi karşılayan özelliklere değinelim. Resim-1’den görebileceğimiz gibi bizi karşılayan ekranda sol tarafta istekleri ve veri transferine dair GB türünde grafikler görmekteyiz. Bu bize sayfalarımızın ön belleğe alınarak performans artışı sağlandığı ve veri tasarrufunun da olduğunu göstermektedir.

Purge Cache özelliği Cloudflare üyeliğinizde çalıştırdığını tüm web siteleri için Cloudflare üzerindeki tüm cache’lerin silinmesini sağlamaktadır. Configuration menüsünden purge cache ile ilgili detaylı ayarlar yapılabilmektedir. PRO planda tüm siteler için temizlik yapılıyorken, daha yüksek paketlerde domain bazlı purge cache de yapılabilmektedir.

Yine bizi karşılayan ilk sayfadaki grafik cache performansını göstermektedir. Requests summary kısmındaki sekmeleri incelemenizi tavsiye ederim. Diğer özelliklerdeki grafiklerin üzerinde de bulunduğu gibi burada da cacheleme ile ilgili ülke bazlı, cache status’una göre veya Host gibi seçenekler ile grafikler elde edebilmekteyiz. Raporlama açısından bu grafikler çok işe yaramaktadır. Bu grafiğin hemen altında yer alan vent şemasında ise Cache Status incelenebilir.

Resim-4

Cache status görünümünün hemen altında ise detaylı bir şekilde bize sunulan Requests by source gelmektedir. Buradan içerik türüne göre, dosya yoluna göre, hosta göre, aygıt türüne göre, ülkelere göre ve status kodlara göre detayları inceleyebilirsiniz. Sol üstteki grafik penceresi Requests iken bu özellikleri sunan CF, hemen altındaki Data Transfer grafiğine tıkladığımızda da data transfer ile ilgili benzer şekilde grafik ve detaylar üretmektedir.

Configuration sekmesine geldiğimizde ise ilk başta Purge Cache ayarlarının yapıldığı bir alan bizi karşılamaktadır. Buradan Custom Purge işlemi veya Purge Everything işlemi yapabiliriz.

Hemen altındaki alandan Caching Level ile cache yapma seviyesini belirleyebiliriz. CF’nin ön belleğe almasını istediğimiz web sitemizin statik içeriğinin uzunluğunu belirleyebiliyoruz.

Bir alttaki alanda yer alan Browser Cache TTL ile tarayıcı TTL önbelleğinin süresini ayarlayabiliyoruz. CF’nin bir ziyaretçinin tarayıcısına dosyaları önbelleğe alması için talimat verdiği sürenin ayarlandığı bu alanda bu süre boyunca tarayıcı, dosyaları yerel önbelleğinden yükleyerek sayfa yüklemelerini hızlandırmaktadır.

Bir alta indiğimizde ise CSAM Scanning Tool yani CSAM tarama aracı bizi karşılamaktadır. Bu araç çocuklara yönelik cinsel istismar malzemesi (CSAM) tarama aracı, web sitesi sahiplerinin web sitelerinde bulunan CSAM’ı proaktif olarak tanımlamasına ve işlem yapmasına olanak sağlamaktadır. Bu hizmeti etkinleştirerek ulusal kayıp ve istismara uğramış çocuklar merkezi olarak bilinen bir kuruluşa CSAM karmalarıyla eşleşen önbelleğe alınmış bir görüntü denk geldiğinde uyarı alınacaktır.

Bir diğer alanda ise Always Online özelliği yer almaktadır. Bu özellik daima çevrimiçi olarak bilinmektedir. Kaynak sunucunun kullanılamadığında web sitelerimizin ziyaretçiler için çevrimiçi kalmasını sağlamaktadır.

Bir altta yer alan özellik ise Development Mode dur. Aslında ilk bölümlerde ana sayfada da kısa yolu olduğu için değindiğimiz bir özelliktir. Önbelleği geçici olarak atlayarak kaynak sunucudaki değişiklikleri gerçek zamanlı olarak yani anında görmemizi sağlar. Eğer web sitelerinde bir geliştirme söz konusu ise bu değişikliğin anında kullanıcılara sunulması gerekiyorsa bu özelliğin açılması önerilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus geliştirme modu açıldığı zaman ön bellekte temizleme işlemi yapılmaz. Geliştirme modu açılmadan önce ve kapatıldıktan sonra purge everythin ile işi garanti altına alabilirsiniz.

Bu sayfadaki son özellik alanı ise Enable Query String Sort özelliğidir. Query String sıralamasını etkileştirebiliriz. Sorgu dizeleri sırasına bakılmaksınız aynı sorgu dizelerine sahip dosyaları önbellekteki aynı dosyayla ele almayı sağlayan bir özelliktir.

Bu bölümde aslında Cloudflare’in belki en önemli avantajlarından bir tanesi olan Cache özelliklerine değinmeye çalıştık. Anlatılan özelliklerin sırası 2020 itibariyle sistemin sunduğu arayüzdeki sırayla aynı olacak şekilde anlatılmıştır. Kullanılan ekran görüntüleri PRO plana aittir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

www.cloudflare.com

TAGs: Cloudflare, Cloudflare Cache

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Konya Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora programında tez dönemi öğrenciliğim devam etmektedir.İş hayatıma Vodafone'da Test Mühendisi olarak başladıktan sonra şuan bir üniversitede Sistem Uzmanı ve Siber Güvenlik Ofis Yöneticisi pozisyonunda çalışmaktayım.Başlıca uzmanlık alanlarım arasında Sistem yöneticiliği ve Siber Güvenlik gelmektedir.Asp.net ile Proje Geliştirme (2015), Bilgisayar Mühendisliğine Giriş (2020), Güvenlik Tasarım Desenleri (2022) kitaplarının yazarıyım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir