1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

HP C-Class BladeSystem Nedir? Nasıl Kullanılır?


4

HP sunucu ailesinin ürünlerinden biri olan BladeSystem mimarisi üzerinde bazı inlelemeler ve yorumları bu yazıda gerçekleştireceğiz.

En kısa şekilde BladeSystem ailesini tanımlayacak olursak şasi modeline göre değişkenlik göstererek maksimum 16 adet server’ı tek bir konsol üzerinde yönettirerek, yönetim için harcanan zamandan tasarruf sağlar. Bu kısa bilgi ile birlikte buyrun BladeSystem incelemesine başlayalım…


Resim-1

BladeSystem mimarisi BT altyapılarına eksiksiz çözüm sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir sistemler bütünüdür.Şasi üzerinde sunucu,veri depolama,network ve güç&soğutma seçeneklerini tek bir ortam üzerinde barındıran konsolide yapı kurulmasına olanak tanır.Bu yapı içerisinde hızlı ve etkin bir biçim ihtiyaçlara cevap verir.Genel olarak karşılaşılan sorunlara bakıcak olursak BladeSystem bu sorunların çözümü için biçilmiş kaftan diyebiliriz.

  • Kullanış olduğu virtual connect modüller ile bağlatı karmaşıklığını azaltarak tek bir uplink ile tüm şasideki sunucuların ethernetlerini aktif edip hepsinin tek bir uplink üzerinden çıkısı sağlanabilir.
  • Kablolama tarafındaki avantajları ile birlikte LAN/SAN tarafında hızlı ve kolay birşekilde sunucu ve veri depolama cihazları arasındaki bağlantılar kolaylıkla sağlanır.Ve her yeni gelen sunucu ile birlikte ILO,NIC yada FC bağlantıları için yeniden kablolama ihtiyacı duyulmaz.
  • Rack-Mount sunucular eklendikçe Rack içerisinde her eklemede fazladan yer kaplamasına sebep olur.Fakat Blade sunucular şasi içerisinde olduğu için C7000(10U)-C3000(6U)yüksekliğindedir.Ve alacağınız her yeni blade şasi içerisinde yer alır.Yani her alınan yeni sunucu ile birlikte bu sunucuyu hangi kabinete koysak gibi yer sorunları yaşanmaz.(Tabiki şasi dolduktan sonra yer sorunu kesinlikle yaşanır J)

Konsolide:Bahsetmiş olduğum server,storage,network,power ve cooling yapılarını içerisinde bulunması sebebiyle bir konsolide yapıya sahiptir .Şasi üzerinde bulunan Onboard Admin modülü sayesinde şasi üzerindeki tüm donanımların yönetimi sağlanır.Ve şasi’nin beyni olarak tanımlayabiliriz.

Sanal:Bilinen sanallaştırma yapıları haricinde Hardware tarafında da sanallaştıma mümkündür.Örnek olarak BladeSystem içinde şasiler arasında profil geçişleri sağlanabilir.(Şuanda profil ne acaba?Dediğinizi duyar gibiyim bunları ilerki makalelerimde inceleyeceğiz.)Ve bu şekilde de herhangi bir sunucu değişiminde makinenin Mac adreslerini yada WWN adreslerini tanımlamak yerine sunuculara Mac ve WWN tanımlamaları yaparak şasi’nin o Bay(Slot)’ine takılan sunucu o bilgiler üzerinden işlem yapar ve bu şekilde de SAN ortamında yada Storage üzerinde çalışan OS’lar için sunucu değişiminde daha kolay ve esnek bir yapı elde edilmiş olunur.

Otomatik: Virtual Connect Manager ile yapılan Mac ve WWN tanımlamalarının ve profil taşımalarının manuel olarak yapılabildiği gibi otomatik olarakta yapılmasını mümkün kılan Virtual Connect Enterprise Manager yazılımı ile birlikte istenirse şasiler arası geçişler yapılarak profil aktarmaları işlemlerine olanak sunmaktadır.(Virtual Connect Enterprise Manager Lisanslıdır.)


Resim-2

BladeSystem mimarisinden bahsetmiştik.BladeSystem’e ek olarak gelen virtual connect modüllerden ve yıllara gore dağılımlara yukarıdaki gibidir.

Virtual Connect-Ağ ve Depolama bağlatıları arasında olası bir donanım değişikliğinde hızlı ve kolay geçişlerin yapılmasına olanak tanır.

Virtual Connect Flex-10-Şasi içerisindeki sunucuların dışarıya 10Gb olarak çıkmasını sağlayan bir modüldür.Virtual Connect’e ek olarak gelen özelliği ile sunucu başına vermiş olduğu 10Gb Ethernet üzerinden bölümlemeler yapılabilmesini sağlıyor.İsterseniz VC-Flex10 modül üzerinden sunucu’ya set edilmiş olan 10Gb etherneti 5Gb,4Gb,900Mb ve 100Mb şeklinde 4’e bölümleyebilirsiniz.Bu bölümlerle ilgili olarak sonra ki makelelerimde daha detaylı inceleyeceğiz.

Virtual Connect FlexFabric-SAN ortamları bilindiği üzere maliyetli çözümlerdir.FC HBA(Fiber Channel-Host Bus Adapter)’ler,SAN Switchler maliyetleri sebebiyle çok fazla tercih edilemiyor.HP’nin bu masraflara girmeden de müşterilerine FC kullanımını sağladığı bir çözümdür.Flex-Fabric ürünü ile Fibre Channel over Ethernet teknolojisi elde edilmiş olundu.Bu yapıda Flex-10 mimarisi ile gelen 4 porta bölme işlemi devam ettirilerek bu portlardan bir tanesinin 4 GB  olarak HBA olarak kullandırabilme özelliği eklendi.

Yukarıda bahsetmiş olduğum teknolojiler birbirini takip eden teknolojilerdir.Ve HP geriye dönük uyumlu teknolojiler üreterek varolanıda kullandırma çabası içerisindedir.


Resim-3

BladeSystem c-Class components

The HP BladeSystem c-Class has the following components:

  • Enclosures (with fans and power supplies)

–        c7000

–        c3000

  • Interconnects

–        Ethernet switches, SAN switches, and Pass-Thrue

–        Adapters and mezzanines

–        Virtual Connect

  • Server blades

–        HP ProLiant BL2x220c Generation 5 (G5)

–        ProLiant BL260c G5

–        ProLiant BL280c G6

–        ProLiant BL460c G6

–        ProLiant BL465c G5

–        ProLiant BL480c

–        ProLiant BL490c G6

–        ProLiant BL495c G5

–        ProLiant BL680c G5

–        ProLiant BL685c G6


Resim-4

C-Class BladeSystem ailesinde 3 model şasi mevcuttur.Bunlar;

  1. C-7000
  2. C-3000 Rack-Mount
  3. C-3000 Tower


Resim-5

Şasi içerisindeki hava akımını Active Cool Fan sistemleri ile sağlanır.Özel bir tasarıma sahip olan bu fanlar HP’nin patentli bir ürünüdür.Yüksek hava akımı sağlaması ve sınıfının en kaliteli ürünü olmasıyla ön plana çıkmaktadır.Çalışma şekli ise şasi’nin ön tarafından hava akımını çekip arka taraftan dışarıya aktararak soğutma işlemini gerçekleştirir.Şasi içerisine herhangi bir hava aktarımı söz konusu değildir.Tamamen içerideki sıcak havanın dışarıya atılması ile gerçekleştirilir.Ve 1 adet Active Cool Fan 5 adet DL360’ın soğutma ihtiyacını giderebilecek konumdadır.


Resim-6

Insight Display:Şasi üzerinde bulunan pre-configuration ayarlamalarının yapılabileceği,Şasi üzerinde bulunan hardware bilgilerinin alınabileceği ve şasi ile ilgili ayarlamaları yapabileceğiniz ekrandır.Insight Display ekranı ile ilgili daha deyatlı bilgiler Onboard Admin makelemde olacak.


Resim-6

Şuana kadar bahsetmiş olduğumuz tüm bileşenlerin yönetimin sağlandığı ve şasi içerisindeki s/n,güç tüketimleri,şasi içerisindeki yada sunuculardaki sıcaklık değerlerinin anlık olarak görüntülenip bu raporların ve ayarların saklandığı platformdur.

Bu makelemde C-Class BladeSystem ve üzerinde bulunan bileşenler ile ilgili olarak genel bir inceleme yaptık. Daha fazla bilgi için önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan diğer makaleleri takip edebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.hp.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Ercan ERGEN, önlisans eğitimini Gazi Üniversitesi Bilgisayar Teknoloji ve Programlama bölümünü bitirmiştir.Lisans eğitimine Anadolu Üniversitesi İşletme bölümde devam etmektedir.2005 yılından beridir sektör içerisinde farklı görevlerde yer almıştır.İstanbul Bilişim firmasında Bilgi İşlem uzmanı olarak 1,5 yıl görevini yerine getirmiştir. Daha sonra BilgeAdam Bilgi Teknolojileri Akademisinde Bilgi İşlem Uzmanı ve BilgeAdam Kurumsalda Bilgi İşlem Sorumlusu olarak devam etmiştir.Şuanda BilgeAdam Kurumsalda Server&Storage Danışmanı olarak çalışmaktadır. 2007 yılından beri bu görevine devam etmekte olan Ercan ERGEN, Comptia, HP, Vmware,Symantec gibi üreticilere ait ürünlere ilişkin eğitim ve seminer vermiştir. Microsoft Certified Trainer(MCT),HP Certified Instructor(HPCI),Symantec Certified Specialist(SCS), Microsoft Certified System Engineer(MCSE S M), Microsoft Certified System Administrator(MCSA S M), Microsoft Certified IT Professional(MCITP), Microsoft Certified Technology Specialist(MCTS), HP Accredited Platform Specialist(APS), HP Accredited Integration Specialist(AIS), HP Accredited System Engineer(ASE) ,Vmware Certified Profesional (VCP)...vs. gibi sistem yöneticiliği ve eğitmenlik sertifikaları bulunmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (4)

  1. 22/12/2010

    Merhaba Ercan,
    Çok güzel bir yazı olmuş, hep merak etmişimdir HP Blade leri. Devamını heycanla bekliyorum :)
    Eline Sağlık.

  2. Peki bu cihaza taktığımız bladeleri tek makine gibi gösterme imkanımız oluyor mu? yani 6 cpu 24 core gibi.

  3. Bahattin bey merhaba;

    Bu isteğiniz blade mimarisinde karşılanmıyor, blade mimarisinde soğutma, networking ve yönetim gibi bileşenler merkezi kullanılabiliyor ancak farklı blade sunucuları aynı şasi içerisinde diye ortak kullanma imkanı yoktur.

    Blade mimarisini 40U’luk bir kabinetin içindeki 16 adet sunucu ile 10U’luk bir şasiye sıkıstırılması ve kablolama soğutma gibi bileşenlerinin tek elden oluşturulması şeklinde düşünebilirsiniz.

  4. 11/04/2012

    Ercan hocam elinize sağlık çok güzel olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir