HP Proliant DL380 Gen9 RAID 1 Configuration
0

ILO 4 ile birlikte gelen GEN9 serisi ve HPE Smart Storage Administrator web tabanlı bir uygulama olup, storage yönetimimizi oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu arayüz üzerinden mevcut fiziksel disklerimizi görüntüleyebilir, gerektiği durumlarda kaldırabilir ya da hızlı bir şekilde konfigüre edebiliriz. Bu yazımda sizlere 4x300GB’ lık RAID 1 örneğini anlatıyor olucam.

Öncelikle RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) nedir? RAID Türleri Nelerdir? Neden RAID 1 konfigürasyonunu tercih ettim?

Raid basitçe, diskler arasında veri yazma, kopyalama ve paylaşımı için birden fazla disk kullanılması anlamına olanak sağlayan storage virtualization teknolojisidir. Bu yapıda veri bir diskten diğerine sorunsuz ve devamlı bir şekilde bir diskten diğerine kopyalanır. Eğer disklerden biri bozulursa diğeri çalışmaya devam ederek, hata toleransını minimize etmektedir. Böylece verilerimizin yedeklilik ve güvenliğini sağlamış oluruz.

13 adet raid yapısı mevcuttur:

  • Raid 0
  • Raid 0+1
  • Raid 1
  • Raid 2
  • Raid 3
  • Raid 4
  • Raid 5
  • Raid 6
  • Raid 10
  • Raid 15
  • Raid 50
  • Raid 51
  • Raid 60

Raid 1 konfigürasyonunun yapılabilmesi için en az 2 disk gerekmektedir (daha fazla disk kullanılarak da yapılabilmektedir.).RAID 1 yapılandırmasının asıl amacı yedeklemedir.

300 GB’lık 4 adet fiziksel disk kullanarak 2 adet 1.2 TB ‘lık diskler elde ettim. Böylece; RAID 1 yapısı ile 2x 1.2 TB ‘lık yedekli bir yapı elde etmiş olup, aynı zamanda yukarıda belirttiğim gibi veri güvenliğini de sağlamış oldum.

Resim-1

Şimdi Intelligent Provisioning üzerinden yapılandırma adımlarına bakalım.

1.Mevcut işletim sistemi kurulmadan,sunucuyu başlattıktan sonra karşımıza aşağıdaki ekran gelecektir. F10 tuşuna basarak Intelligent Provisioning tab’nı seçerek, HPE Smart Storage Administrator

uygulamasına bağlanmış oluyoruz.

Resim-2

2.Perform Maintenance tab’nı seçerek ilerliyorum.

Picture.2

3.Burada HP Smart Storage Administrator (SSA) tab’nı seçiyoruz.

Resim-3

4.Aşağıda mevcut RAID kartımızı seçiyoruz. Yazılımsal RAID design’ı ek bir donanıma ihtiyaç duymaz; ki genellikle Windows işletim sistemlerinde kullanılır.

Donanımsal RAID design’ı ise mevcut RAID kartına ihtiyaç duymaktadır. Aşağıda mevcut RAID kart(P440ar) örneğini görmekteyiz.

Resim-4

5.Array yapılandırma için, Create Array tab’nı seçiyoruz.

Resim-5

6.Aşağıda mevcut SAS Drivers görmekteyiz. 2×300 GB olarak create ediyorum. Daha sonra bu adımı kalan 2x300GB’lık driver’lar için de tekrar edicem.

Create Array tab’nı seçerek ilerliyorum.

Resim-6

7.Aşağıdaki default RAID config’leri gelmektedir. Buradan, RAID Level, Strip Size, Sector/Tracks, Size ayarları costumize edilebilmektedir.

Resim-7

8.Aşağıda yapmış olduğum ilk 2x300GB ‘lık config’lerin özetini görmekteyiz.

Resim-8

Tüm işlemler tamamlandıktan sonra sunucuyu restart edip, OS kurulumuna başlayabilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki;

RAID yapısında sunucunuzun desteklediği tüm diskleri kullanabilirsiniz, fakat RAID yapınız en düşük kapasiteli ve en düşük RPM hızına sahip diskinize göre hareket edecektir. Yani şöyle ki ; yapılandırmamı RAID 0 olarak düzenlemek istiyorum. Mevcutta 1TB 10000 RPM hızına sahip disk ile 1.8 TB 12000 RPM hızına sahip SAS diskleri var. Bu durumda her diskin sadece 1 TB’lık kapasitesini kullanıp, 10000 RPM hızına sahipmiş gibi davranır.

RAID tek başına yedekliliği sağlamak için yeterli değildir.Farklı yedekleme yazılım yöntemleri kullanılabilir. Tüm sistemin yedeğini almak yerine, öncelikle veri dosylarının yedeğini almak oldukça önemlidir.Çünkü veri dosyaları kolayca silinebilir , değişebilir ya da bozulabilir. Buna karşın sistem dosyaları tüm sistemi yeniden kurma haricinde, kolay bozulabilecek dosylar olmadığı için çok sık yedeklemeye ihtiyaç duyulmayan dosyalardır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

TAGs: HP Proliant DL380 Gen9 Nedir?,Intelligent Provisioning Nedir?, RAID Nedir?, RAID Türleri Nelerdir?, RAID 1 Nasıl yapılır?, Smart Array, , RAID Level, Strip Size, Sector/Tracks, Size, Yazılımsal RAID Nedir?, Donanımsal RAID nedir?

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Merve İşler.1993 İstanbul doğumluyum. Beykent Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunuyum. Stajlarımı Türk Hava Yolları ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde tamamladım. Öğrenciliğimin son yılında GATE ELEKTRONİK’te proje bazlı çalıştım ve “Radar Antenna Design” projesinde yer aldım.Mezun olduktan sonra Bilgeadam’da Sistem ve Network eğitimi aldım.Burada; Hyper-V, VMware ESXI 5.0, Windows Server2008, Windows Server 2012 R2, Active Directory Domain yapısının oluşturulması, DHCP ve DNS sunucu, L2TP ve SSTP VPN, FSRM ve DFS, WSUS kurulumu ve yapılandırması, Roaming Profile ve Drive Map oluşturulması vb. alanlarda eğitimimi tamamladım. Eğitimi tamamladıktan sonra TÜRK TELEKOM’da Sunucu Sanallaştırma ve Altyapı Operasyon biriminde Linux/Unix System Engineer pozisyonunda çalıştım.Çalışmakta olduğum birimde; Red Hat Virtualization, Red Hat Satellite, Ansible, CHEF, Linux, Solaris, HPUX OS Management & Support teknolojilerinde uzmanlaştım.Sonrasında şuan çalışmakta olduğum DOĞUŞ TEKNOLOJI’de Middleware Solution Specialist olarak çalışmakta, kendimi AWS, Oracle Cloud, Google Cloud,Azure DevOps, Openshift,Kubernetes,Docker,Zabbix, Riverbed, Grafana ve Rancher teknolojilerinde uzmanlaşmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir