0

Merhabalar, bu yazımda sizlere C# 6.0 ile gelen yeniliklerden ve yenilikleri denemeniz için Roslyn paketinin kurulumundan bahsedeceğim.

Ön izleme sürümünü kurmak için http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=394641 adresine tıklayalım.


Resim-1

Vermiş olduğum linke tıkladığımızda bizi Outlook hesap sayfamıza yönlendirecek, bilgilerimizi girip giriş işlemi yapıyoruz.


Resim-2

Microsoft, sunmuş olduğu eklentiler ile ilgili daha önceden MSDN, TechNet gibi ortamlarda profilimiz varsa oluşturmadan devam etmemizi eğer yoksa bir adet profil oluşturabileceğimiz bu sayfada belirtmektedir. Continue butonuna tıklayıp devam ediyoruz.


Resim-3

Profil için bir isim belirleyelim ve yasal koşulları kabul ederek devam edelim.


Resim-4

Profile Center sayfasında bizden bazı bilgiler daha talep edilmektedir. Bilgilerimizi girip devam edelim.


Resim-5

Karşımıza gelen ekranda gereken bilgileri girip Submit butonuna tıklayıp devam edelim.


Resim-6

Platforma üyeliğimizi gerçekleştirmiş olduk işaretli kısma tıklayarak paketi indirme işlemine geçelim.


Resim-7

Download butonuna tıklayalım ve indirme işlemine başlayalım.


Resim-8

Yükleme sayfasında paket içeriği verilmektedir. C#.Net veya VB.Net ortamlarından birinde kod geliştiriyorsanız sadece geliştirdiğiniz dil ile ilgili bir adet sayfa içeriği de sunulmaktadır. Yükleyeceğimiz özellikleri seçerek indirme işlemine devam edelim.


Resim-9

İndirdiğimiz ön izleme paketinin uzantısı .vsix uzantılıdır yani tıklayıp kurulum işlemini otomatik yapabilmekteyiz. Kurulum işlemini yapalım.


Resim-10

Kurulum dosyamızı tıkladıktan sonra açılan yükleme ekranında Install butonuna tıklayıp yükleme işlemini yapalım.


Resim-11

Yükleme işleminin başarı ile tamamlandığına dair uyarımızı aldık artık yenilikleri incelemeye geçebiliriz. Visual Studio geliştirme ortamını açalım. Yeni bir console application projesi açalım.


Resim-12

File>New>Project yolunu izleyerek projemizi açalım.


Resim-13

C# dili altında Console Application seçeneğini seçelim. Yüklemiş olduğumuz paket geliştirme ortamına otomatik olarak implement edilmiş durumdadır. Yani ekstra bir işlem yapmaya gerek kalmadan çalışacaktır.

Rosly Yenilikleri

Öncelikle projemize MyClass isimli bir sınıf ekleyelim ve bu dosya üzerinde yeniliklere göz atalım.

Property Değişiklikleri

Property, sınıf içerisinde private yani dışarıya kapalı olarak tanımlanan değişkenlerin dışarıya açık olması için kullanılmaktadır. C# 5.0 ve önceki dil versiyonlarında MyName ve MySurname isimli property tanımlayalım.


Resim-14

C# 6.0 ile birlikte property değerlerine varsayılan olarak atama yapabilmekteyiz. Değerlere adımızı ve soyadımızı atayalım.


Resim-15

Bu değişiklik ile beraber property içerisinden değer almak için kullandığımız “Get” bloğuna varsayılan olarak atama yaptık ve “Get” bloğu çağrıldığında değer olarak adımız ve soyadımız gelecektir.

Constructors Değişikliği

Constructor, sınıf içerisinde gerekli olan değerleri sınıfı kurarken istediğimiz yapıdır. C# 5.0 ve önceki dillerde de geçerli olan yapıyla myname ve mysurname değişkenlerini alan bir constructor tanımlayalım.


Resim-16

C# 6.0 ile gelen değişiklik ile sınıf içerisinde değişken tanımlamadan constructor içerisinde değişken tanımlaması yapabiliyoruz ve bunları kullanabiliyoruz. Default constructor içerisinde myname ve surname adında iki değişken yazıyoruz ve tanımlamamızı yapıyoruz.


Resim-17

Static Metodlar

Static metodlar, yazıldıkları sınıf kurulmadan sadece sınıf ismini çağırarak kullanılan metod türüdür. C# 5.0 ve öncesinde sınıfımız içerisinde Write isimli bir static metod tanımlayalım ve bunu çağıralım.


Resim-18

C# 6.0 ile gelen yenilik ile beraber yeni yazdığımız bir argüman alan metod ile sınıf adına ihtiyaç duymadan static metodu çağırabiliyoruz.


Resim-19

Bu özelliklerin dışında, “Try-Catch” blokları içerisinde “await” ifadesi kullanılmakta ve koleksiyonlarda index numarasına göre eleman ekleme gibi bazı özellikler de paket içerisinde mevcuttur.

Ön izleme sürümü henüz faaliyete girmemiştir. Bu sürümde bulunan özellikler değişkenlik gösterebilir. Son olarak Rosly paketini nasıl kaldıracağımıza bakalım.

Roslyn Eklentisini Kaldırmak


Resim-20

Tools>Extensions and Updates yolunu izleyelim. Bu menüden eklemiş olduğumuz başka paketleri de kaldırabilmekteyiz.


Resim-21

Uninstall seçeneğini seçip paketi kaldıralım. Paketi kaldırdıktan sonra Visual Studio yeniden başlatılmalıdır.

Not: Paket kurulumu Visual Studio 2013 Ultimate sürümünde yapılmıştır.

Bir sonra ki yazıda görüşmek dileğiyle iyi çalışmalar dilerim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Servan Oral, 1991 yılında Diyarbakır’da doğdu. Üniversite öncesi öğrenimini Malatya’da tamamladı. Dicle Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunudur. .Net Developer olarak birçok firmada görev almıştır. MSHOWTO bünyesinde yazar olarak görev yapmaktadır. Uzmanlık alanları olan; Bilişim Güvenliği, Microsoft Azure, Microsoft Visual Studio, C# .Net, Asp.Net, Cloud Computing, Microsoft Azure SQL, Microsoft SQL Server, MVC .Net alanlarında yazarlık yapmakta ve etkinliklerde uzmanlık alanlarında konuşmacı olarak görev almaktadır. MCP sertifikası bulunmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir