Azure Üzerinde Çalışan Linux VM’e RDP ile Nasıl Bağlanabiliriz?
0

Azure VM Üzerine Kubernetes (MicroK8s) Kurulumu ve Azure VM Üzerine Traefik Kurulumu yazılarında kullandığımız Azure VM’e SSH üzerinden bağlanarak bash üzerinden işlemler gerçekleştirmiştik. Windows üzerine kursaydık da desktop üzerinden daha rahat yapsaydık diye düşünüyorsanız, size güzel bir haberim var: Linux VM’e RDP ile bağlanmak mümkün. Ancak bunu yapmadan önce yine ssh ile bağlanmamız ve terminal üzerinde bazı komutları çalıştırmamız gerekiyor. :)

MicroK8s ve Traefik yazılarını pas geçen arkadaşlar için ssh ile bağlantı kurma ve güncelleme kısımlarını tekrar yazıyorum. Öncelikle ssh <kullanıcı_adı>@<dns_adı> komutu ile Azure üzerindeki Ubuntu Server 18.04 LTS Linux VM’e bağlanıyoruz (Resim-1).

Resim-1

Bağlandıktan sonra ortam güncel mi emin olmak için apt-get update ve apt-get upgrade komutlarını çalıştırıyoruz (Resim-2).

Resim-2

Remote “Desktop” yapmamız için öncelikle bir desktop’a ihtiyacımız olacak. Bunun için de Xfce Desktop Environment
kuracağız. Komutumuz Resim-3‘te göreceğiniz gibi sudo apt-get install xfce4 -y

Bir masaüstü ortamı kuracağımız için bağımlı paket sayısı da fazla olacağından bu işlem biraz zaman alabilir.

Resim-3

Henüz görememiş olsak da masaüstümü ortamımız hazır. Bağlanmak için ise açık kaynak RDP (Remote Desktop Protocol) sunucusu olan xrdp‘yi kuracağız. Komut tahmin edeceğiniz ve Resim-4‘te de göreceğiniz üzere sudo apt-get install xrdp -y

Resim-4

RDP sunucunu kurduk, şimdi sırada aktifleştirmek var. Resim-5 ve komutumuz sudo systemctl enable xrdp

Resim-5

Xrdp’ye kullanıcı session’I başladığı zaman hangi masaüstü ortamını kullanacağını söylememiz gerekiyor. Resim-6 ve bu kez de komutumuz echo xfce4-session >~/.xsession

Resim-6

Yaptığımız değişiklileri aktif hale getirmek için xrdp servisini yeniden başlatmamız gerekiyor. Resim-7‘de de göreceğiniz gibi sudo service xrdp restart dememiz yeterli.

Resim-7

Bağlanmamız için her şey hazır, ancak Azure VM üzerinde bütün portlar siz tanımlamadığınız sürece kapalı olarak geldiğinden RDP portunu (3389) Azure Portal üzerinden açmamız gerekiyor. Tanımlı Network Security Group üzerinden Add inbound security rule seçeneği ile Resim-8‘de göreceğiniz gibi RDP portunu açıyoruz.

Resim-8

Port açma işlemini tamamladıktan sonra bağlantıyı denemeye sıra geldi. Windows (mstsc) ya da Mac (Microsoft Remote Desktop) üzerindeki remote desktop uygulamanıza Azure üzerinde kurulu VM’e ait DNS değerini ya da IP adresini girmeniz yeterli.

Resim-9

İlk bağlantıda Resim-10‘da göreceğiniz gibi bir uyar mesajı veriyor. Bildiğimiz bir makine olduğu için çok dikkate almadan Continue ile devam ediyoruz.

Resim-10

Klasik olarak bizden kullanıcı adı ve şifre istiyor. Sanal makineyi oluştururken belirlediğimiz kullanıcı adı ve şifreyi girerek devam ediyoruz (Resim-11)

Resim-11

Resim-12‘de göreceğiniz üzere artık Azure üzerinde çalışan Ubuntu VM’e RDP ile bağlanmış bulunuyoruz.

Resim-12

İlk bağlantıda çözünürlük fazla olduğu için çok da kullanışlı olmayan masaüstümüzü Resim-13‘te çözünürlüğün daha okunaklı olduğu bir halde görebilirsiniz.


Resim-13

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://www.xfce.org/

http://www.xrdp.org/

https://docs.microsoft.com/en-gb/azure/virtual-machines/linux/use-remote-desktop

TAGs: Azure, Azure Portal, Azure VM, Linux, Ubuntu, Remote Desktop, Remote Desktop Protocol, RDP, xrdp, Xfce Desktop Environment, xcfe,Azure Üzerinde Çalışan Linux VM’e RDP ile Nasıl Bağlanabiliriz?

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir