Microsoft Azure Sphere Tanıyalım
0

Birazdan sizlerle paylaşacağım yazıyı bende ilk okuduğumda gözlerime inanamadım, birkez daha okuma ihtiyacı duydum ve sonunda gerçek ötesi bir bilgiyi sizlerle yazmaya karar verdim J . Microsoft geçtiğimiz günlerde akıllı cihazlara, oyuncaklara ve diğer aygıtlara güç sağlayan işlemcileri korumak için tasarlanan yeni bir teknoloji olan Azure Sphere’i duyurdu. Buraya kadar herşey normal J çünkü Microsoft son yıllarda yaptığı inovasyonlarla gerçekten yenilikçi bir teknoloji üreticisi olduğunu gösterdi, normal olmayan şey ise Azure Sphere, Microsoft tarafından bir zamanlar büyük bir tehdit olarak görülen ücretsiz bir işletim sistemi olan Linux tarafından büyük ölçüde desteklenmekte hatta kendi özelleştirdikleri Linux çekirdeği ile gelmekte.

Microsoft, yaptığı duyuruda yeni, güçlü ve güvenli bir mikro işlemci tasarladığını ve bu mikro işlemciyi üreticilere hiç bir ücret almaksızın dağıtımını sağlayacağını da belirtti. Yukarıda belirttiğim gibi ürünün adı Azure Sphere ve üzerinde Linux çalışıyor olacak. Yeni ayrıntıların çok kısa bir zamanda ortaya çıkacağını düşünüyorum, ancak burada gerçekten dikkate değer bir kısım var: Azure Sphere’i güçlendirmek için Microsoft, Microsoft’un bir zamanlar için en büyük tehdit olduğunu düşündüğü ücretsiz açık kaynaklı işletim sistemi olan Linux’un özel bir sürümünü geliştirmiş olması. Ayrıca bulut tabanlı güvenlik hizmetleri ile bu özelleştirilmiş kendi Linux işletim sistemlerinin güncellemesini de yapacağını belirtiyor.

Resim-1

Herhalde bundan 10 yıl önce Microsoft’un kendi özelleştirilmiş Linux çekirdeğini yazacağını, bunu her kanaldan duyuracağını rüyamızda bile görsek inanamazdık J Aslında Microsoft, Azure ile herşeyin değişeceği sinyalini bizlere vermişti. Neydi bu sinyaller neredeyse tüm Linux tabanlı işletim sistemleri Azure’da kullanımda. Wordpress gibi belkide en çok tercih edilen content management sistemini Azure’da ayağa kaldırmak birkaç dakikamızı alıyor. MySQL Azure’da en çok tercih edilen veri tabanı sistemlerden birisi. Artık Linux işletim sistemlerini üzerine SQL Server kurulabiiyor. İşte bu büyük değişim Microsoft’un yeni vizyonunu ve neler yapabileceğini ortaya koyuyor. O yüzden ilerleyen günlerde daha fazla şaşıracağımıza eminim J

Son bir not birçok özgür yazılım kullanıcıları veya geliştiricileri bu haberlerden çok memnun olmayıp, büyük eleştirilerde bulunuyorlar, bakalım bu özelleştirilmiş Linux çekirdeğine yorumları ne olacak.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://azure.microsoft.com/en-us/blog/introducing-microsoft-azure-sphere-secure-and-power-the-intelligent-edge/

www.mshowto.org

TAGs: Azure Sphere, Azure Sphere nedir,Linux çekirdeği, Microsoft Linux, MySQL, WordPress,Cloud Security,Microsoft’un Linux çekirdeği

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir