Aruba VSX Konfigürasyonu
0

Aruba VSX Konfigürasyonu . Bu yazımız da daha önceki yazılarımız da bahsettiğimiz Aruba VSX teknolojisinin konfigürasyonun nasıl yapıldığından bahsedeceğiz. VSX Teknolojisi ile ilgili genel bilgi verdiğimiz yazılarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Aruba VSX Teknolojisi Nedir ? Aruba VSX Teknolojisi Bileşenleri VSX yapısını kurabilmek için öncelikle VSX destekli Aruba CX 6400 ve Aruba CX 8000 cihazlarımızın bulunması gerekmektedir. Biz bu örneğimiz de tek vrf ile nasıl VSX yapılandıracağımızı sizlere göstereceğiz. Bir bu örneğimizde basit olarak Aruba VSX konfigürasyonun nasıl yapılacağını sizlere göstereceğiz. Yapacağımız konfigürasyon için örnek topoloji ve bağlantılarımız aşağıdaki şekildedir.

Aruba VSX Konfigürasyonu – Kullandığımız Topoloji

Aruba VSX Konfigürasyonu

Resim-1

Öncelikle vsx olarak yapılandıracağımız switch lerimizin yazılım versiyonları aynı olmak zorundadır.

Aruba VSX Konfigürasyonu

Resim-2

Aruba VSX Konfigürasyonu

ISL(Inter Switch Link) linklerinin oluşturulması

Aruba VSX konfigurasyonu yazımızın bu bölümde öncelikle ISL linklerimizi ayarlayacağız. Bu linkler için 2x40G(QSFP), 2x50G(SFP56) veya 2x100G(QSFP28) bağlantılar olacak şekilde DAC kablo veya Fiber kablo ile bağlantılarımızı yapmamız gerekmektedir. Tavsiye edilen hızlar bu şekildedir. Fakat 2x10G veya 2x25G ile de bağlantı yapılabilmektedir. Burada önemli olan herhangi bir kesinti de aradaki bağlantının sizin için yeterli olmasıdır.

Aruba VSX Konfigürasyonu

Resim-3

Aruba VSX Konfigürasyonu

Resim-4

ISL için oluşturduğumuz LAG interface mizi şimdi ilgili portların altına tanımlamamız gerekiyor. Bizim örneğimiz de 1/1/1 ve 1/1/2 portlarını ISL linklerimiz için kullanacağız.

Aruba VSX Konfigürasyonu

Resim-5

Aruba VSX Konfigürasyonu

Resim-6

Portlarımızı da ayarladıktan sonra Show komutu ile oluşturduğumuz Lag yapısının durumunu kontrol ediyoruz. Burada hangi portların lag a dahil olduğu aradaki bağlantı hızı vb bilgileri görebiliriz.

Aruba VSX Konfigürasyonu

Resim-7

Aruba VSX Konfigürasyonu

Resim-8

Aynı şekilde Show LACP interafaces komutu ile de LACP durumlarına bakabiliriz.

Aruba VSX Konfigürasyonu

Resim-9

Aruba VSX Konfigürasyonu

Resim-10

VSX keepalive ayarlarının yapılması

VSX Keepalive, 2 cihaz arasındaki bağlantının ayakta olup olmadığını kontrol eden mekanizmadır. UDP 7678 portunu kullanarak bu kontrolü sağlar. Bu L3 bağlantı noktası doğrudan 2 cihaz arasında bir bağlantı üzerinden veya yönlendirilmiş bir bağlantı üzerinden yapılabilir. OOBM portu üzerinden desteği yoktur. Bir bağlantı problemi algılanırsa ikincil cihaz herhangi bir vsx lag üyesi olan fiziksel bağlantıları özelliğine göre parçalar. Öncelikle Keepalive bağlantısı için yeni bir vrf oluşturuyoruz. Sonrasında 1/1/3 portlarımızı yeni oluşturduğumuz vrf ‘a dahil ediyoruz.

Aruba VSX Konfigürasyonu
Resim-11
Aruba VSX Konfigürasyonu
Resim-12

Keepalive linklerimizi oluşturduktan sonra sıra geldi bağlantılarımızı test etmeye. Keepalive vrf bağlantısı üzerinden erişim testini yapıyoruz.

Aruba VSX Konfigürasyonu
Resim-13
Aruba VSX Konfigürasyonu
Resim-14

Oluşturmuş olduğumuz keepalive bağlantısının çalıştığını da test ederek kontrol etmiş olduk .

Aruba VSX Konfigürasyonu – VSX Cluster Oluşturulması

Öncelikle sistem mac adresi olarak vsx primary cihazda bir mac adresi tanımlamamız gerekmektedir. Bu sanal bir mac adresidir. Şu şekilde bir Mac adresi tanımlayabiliriz. Örneğin :02:01:00:00:01:00 . Bu mac adresi fiziksel mac adreslerinden bağımsız olarak kullanabiliriz. Bu şekilde örneğin vsx primary cihazımıza bir porlbem olduğunda değiştirdiğimiz de bile aynı konfig ile işlemlere devam edebiliriz. Best practices olarak inter-switch-link timers değerleri (dead interval, hello-interval,hold-time,peer-detect-interval) varsayılan olarak bırakılabilir. Şimdi SW1’i vsx primary , SW2’yi de vsx secondary olarak yapılandıracağız.

Aruba VSX Konfigürasyonu
Resim-15
Aruba VSX Konfigürasyonu
Resim-16

Primary cihazda girmiş olduğumuz vsx-sync vsglobal komut ile vsx ayarlarının otomatik olarak secondary cihaza da iletilmesini sağlıyoruz. (inter-switch-link hello-interval, dead-interval, hold-time, peer-detect-interval, keepalive udp-port, hello-interval, keepalive dead-interval, system-mac, split-recovery, linkup-delay-timer.) Show vsx status komutu ile vsx yapımızı kontrol ediyoruz.

Aruba VSX Konfigürasyonu
Resim-17
Resim-18

Vsx configürasyonumuz da bazı ayarları ikinci cihazda girmemiştik. Bakalım bu ayarlar otomatik olarak senkronize olmuş mu. VSx yapısı aynı zamanda otomatik olarak native vlan tag ı oluşturur.

Resim-19
Resim-20

Show vsx brief ve Show vsx brief vsx-peer komutu ile iki cihazımızdaki vsx bağlantı durumunu görebiliriz.

Resim-21

Aruba VSX Konfigürasyonu – VSX keepalive ayarları

Timer ayarlarını best practices olarak varsayılanda bırakıyoruz. Vsx yapımıza keepalive için gerekli konfigürasyonu gireceğiz.

Resim-22
Resim-23

Show vsx brief komutu ile keepalive bağlantı durumlarımızı kontrol ediyoruz.

Resim-24

Keepalive bağlantılarımızın çalıştığını test etmiş oluyoruz bu sayede.

Konfigürasyon senkronizasyonun kontrolü

Konfigürasyonlarımızın iki cihaz arasında yapılıp yapılmadığını kontrol etmek için Show vsx status config-sync komutunu kullanıyoruz.

Resim-25
Resim-26

Vlan oluşturulması

son olarak örnek olması açısından ilk cihazda oluşturduğumuz vlanların ikinci cihaza otomatik olarak oluşturulmasını göstereceğiz.

Resim-27

İlk cihaz oluşturduğumuz vlan altında vsx-sync komutu ile vlanın ikinci cihazda oluşmasını sağlıyoruz.

Resim-28

Böylelikle Aruba VSX Konfigürasyonu konulu makalemizin sonuna geldik. Bu makalemiz de sizlere temel vsx konfigürasyonunu nasıl yapacağınızı göstermiş olduk. Bir sonraki makalelerimiz de görüşmek üzere. Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

http://www.mshowto.org

https://www.arubanetworks.com

TAGs: Aruba, Aruba Networks, Aruba VSX, VSX Avantajları, Aruba VSX Yedeklilik, Aruba Virtual Switching Extension

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 6
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İlhan ÇİÇEK, 1983 yılında Ankara’da doğdu. Üniversite öncesi eğitimini Ankara’da tamamladı. 2007 yılında Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 2007 yılından itibaren Ağ ve Sistem Uzmanı, Ağ Yöneticisi, Teknik Servis Müdürü, Ağ Mühendisi olarak çeşitli kurumlarda çalıştı. Temmuz 2020'den günümüze Artı ve Artı Teknoloji Hizmetlerinde Ağ Mühendisi olarak çalışmaktadır. Sahip olduğu sertifikalar : CCNA Routing and Switching,CCNP Routing and Switching, Sophos Certified Architect ,Sophos Certified Engineer Sophos Certified Technician. İlgi alanları : Kablolu ve Kablosuz Ağlar (Aruba, Cisco, HP, HPE, Huawei, Juniper,3Com), NAC Sistemleri (Cisco ISE, 802.1x), Firewall (Fortigate, Sophos, PaloAlto, Pfsense, Sonicwall)

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir