0

Muhasebe birimine hizmet eden XP PRO bilgisayarımızın felaket senaryosunu bu yazıda paylaşacağım. BU yazıda önerilen şekilde yedeklenmemiş bir sanal bilgisayarın ne şekilde çalışır hale getirileceğini göreceğiz.

Elimizde yangın/çalınma senaryosuna karşın copy to a network folder(dpm 2012 ile çıkarılmış) seçeneğiyle harici bir diske çıkarılmış datamız mevcut. Ya da kapatılarak kopyası alınmış bir sanal makinenin dosyalarını da kullanabilirsiniz. Nedir bu dosyalar: sanal makineye ait .vhd dosyası ve sanal makine bilgilerini içeren sanal makine klasörü içindeki .xml uzantılı konfigürasyon dosyası ve aynı isimli bir klasör.

hyper-v vhd restore

Şimdi işlemlere başlayabiliriz;

Öncelikli olarak Hyper-V Hostu üzerindeki sanal makine hizmetini durduruyoruz,


Resim-1

Harici diskte bulunan datayı Hyper-V Hostu üzerinde açılan C:\Hyper-V\yeni vm\ adlı klasör altına kopyalanır.


Resim-2


Resim-3


Resim-4

.Vhd dosyası ile birlikte sanal makine konfigürasyon dosyamız(2A370351-56FA-4184-A693-597EA52B6CF8.xml) aynı adlı klasör ile kopyalanmıştır.

Şimdi sıra geldi sanal makinamızın Hyper-V hosta bağlanmasına. Bunun için mklink komutunu kullanacağız. Hyper-V hostu üzerindeki sanal makine bilgilerini C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Hyper-V\Virtual Machines klasöründe sembolik link dosyası (symbolic link file) olarak tutar.


Resim-5

Yukarıdaki resimde Host üzerindeki başka bir sanal makineye ait sembolik link dosyasını görebilirsiniz.

Komut istemi moduna yönetici olarak geçelim.


Resim-6

Hyper-V hostumuzun sanal makine bilgilerini tuttuğu klasöre geçelim. C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Hyper-V\Virtual Machines


Resim-7

Şimdi mklink komutunu kullanalım.

mklink 2A370351-56FA-4184-A693-597EA52B6CF8.xml “c:\Hyper-V\yeni vm\Virtual Machines\2A370351-56FA-4184-A693-597EA52B6CF8.xml”

Sonuç :

oluşturulan sembolik bağlantı:
2A370351-56FA-4184-A693-597EA52B6CF8.xml <<===>>

c:\Hyper-V\yeni vm\Virtual Machines\2A370351-56FA-4184-A693-597EA52B6CF8.xml


Resim-8

Sorunsuz olarak sembolik bağlantı dosyamız oluşturuldu.

İşlem sonucunu görmek için Hyper-V hostumuzun sanal makine bilgilerini tuttuğu klasöre göz atalım. C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Hyper-V\Virtual Machines


Resim-9

İlgili yapılandırma dosyasının oluştuğunu görebilirsiniz. Dosya şu an hazır olmadığından üzerinde bir kilit işareti görülmektedir. Bu dosya özelliklerinden güvenlik ayarlarına girip local makinenin users kullanıcısını ekleyip tam yetki vermemiz gerekiyor.


Resim-10

Dosyamız güvenlik ayarlarından sonra sembolik link file özelliğini kazandı.


Resim-11

Şimdi Hyper-V hostumuza dönüp neler olduğuna bakalım. Sanal makine hizmetlerini durdurduğumuzdan hiçbir host görünmüyordu. Hizmeti başlattıktan sonra eklediğimiz sanal makinemiz Hyper-V Host yönetim paneli içine kapalı bir şekilde gelmiş oldu.


Resim-12

Sanal makine ayarlarına baktığımızda donanım kısmı ayarlarında bellek, işlemci, IDE denetleyici, network adaptörü gelmiş durumdadır. Eğer donanımı farklı bir Hyper-V hosta döndüysek network adaptöründe önemsiz bir hata görülecektir. Bunu mevcut Hyper-V hosta bağlı adaptörü seçerek geçebilirsiniz eğer uygulama ortamında bu işlemi yapıyorsanız bağlı değil konumuna getirmenizi öneririm aksi durumda sorun yaşarsınız. Sabit sürücüdeki gördüğünüz ünlem işaretini aşağıda açıklayacağız.


Resim-13

Sanal makineyi başlatalım ilk ve tek hatayı görelim. Biz sanal makinemizi orijinal klasör konumundan farklı yere geri dönüş yaptığımızdan(farklı bir host ve farklı bir klasör) Host servisi .vhd dosyasını orijinal konfigürasyondaki yerinde arayacak ve bulamayarak hata verecektir. Deneme amaçlı kullandığımız eski klasör ismimiz c:\temp\XP PRO idi.


Resim-14

Bu hatayı gidermek için sanal makine ayarlarında mevcut sabit diskimizi c:\Hyper-V\yeni vm\XP PRO.vhd olarak seçelim. (Sanal makinemizi orijinal klasör ismine geri dönseydik bu işleme gerek kalmayacaktı)


Resim-15

Sanal makineyi tekrar çalıştıralım ve sonucu görelim.


Resim-16

XP PRO SP3 yüklü sanal makinemiz sorunsuz bir şekilde başladı. Uygulama ayarlarına dair hiçbir sorun oluşmadı. Eğer Hyper-V hostu üzerinde yeni bir sanal makine oluşturup mevcut .vhd dosyasını bağlasaydık makineye ait tüm ayarları kaybedecektik. Etkinleştirme den tutun da paylaşılan klasör hakları, domain üyeliği vs. her şeyi tekrar ayarlamak durumunda kalacaktık.

Böylece Export yapmadan Hyper-V sanal PC’yi başka bir Hyper-V host üzerinde çalıştırdık.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ali Biricik, 1971 yılında doğdu. Marmara Üniversitesi 1994 yılı bilgisayar programı mezunudur. Çalışma hayatına İstanbul Şişli’de staj yaptığı firmada başlamış olup yaklaşık 20 yıldır sektörün içindedir. 2000 yılında MCSE unvanını almıştır. 15 yıldır özel bir eğitim kurumunun bilgi işlem sorumlusu olarak görevini sürdürmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir