Windows Virtual Desktop on Azure Nedir?
0

Bugünkü yazım son günlerin en çok konuşulan konularından bir tanesi olan uzaktan çalışma yöntemleri üzerine olacak. Sizlere birkaç makale serisi halinde güvenli ve hızlı bir şekilde evinizden masaüstü sistemlerinizi kullanmanıza olanak veren Windows Virtual Desktop on Azure anlatacağım. Öncelikle şu soruya cevap bularak başlayalım Windows Virtual Desktop on Azure Nedir? En yalın hali ile bulutta çalışan bir masaüstü ve uygulama sanallaştırma hizmetidir. Aslına bakarsanız hepinizin çok iyi bildiği bir konu olan sanallaştırma teknolojilerinin bir türü olan masaüstü sanallaştırmanın güvenli, hızlı ve ölçeklenebilir buluttaki halini yani Azure ile birlikte sunulan hizmeti inceleyeceğiz.

İşin içine Azure girince bir teknolojik çözümlerin çok farklı bir hale geldiğini hepimiz çok iyi biliyoruz. İsterseniz Windows Virtual Desktop Azure üzerinde çalışınca neler sunuyor bakalım.

  • Öncelikle ölçeklenebilir, multi-session (çoklu oturum) Window 10 kullanımına imkanınız vardır.
  • Office 365 Pro Plus çoklu oturum ve en iyi kullanıcı deneyimi ile kullanabilirsiniz.
  • End of Support olan Windows 7 ve Windows Server 2008 işletim sistemlerini Ücretsiz genişletilmiş güvenlik güncelleştirmesi sanallaştırma imkanı yakalayın.
  • Windows 10, Windows Server, Windows 7 masaüstü ve uygulamalarınızı birleştirilmiş bir yönetimle kullanmanın keyfini çıkarın.

Resim-1

Listeye daha birçok madde eklenebilir, ancak bu kadarının bile Windows Virtual Desktop‘I kullanmaya yeterli olduğunu düşünüyorum. Yukarıda bahsettiğimiz birkaç konuyu biraz daha açmak ve size bu kavramların neler olduğunu anlatmak istiyorum. Öncelikle nedir bu çoklu oturum (multi-session) diyebilirsiniz. Aynı VM’de aynı anda aktif olan birden fazla kullanıcının verilerinin birbirinden yalıtılmış bir şekilde kullanmasına çoklu oturum (multi-session) denmektedir. Çoklu oturum normalde Microsoft, Windows Server‘larda bulunan kullandığımız bir teknoloji olarak hayatımızda bulunuyordu (halen de devam ediyor) hatta çoklu oturumlar için yıllarca Terminal ve yeni ismi ile Remote Desktop servislerini kullandık. Özetle mevcut istemci İşletim sistemlerinde bu özellik bulunmamakta ancak Azure‘da kullanacağınız Windows 10 işletim Sistemleri sizlere çoklu oturum imkanı sağlıyor ve tek bir sanal makineye onlarca kişinin bağlanmasına sağlanıyor.

En temel hali ile Windows Virtual Desktop on Azure mimarisi üç bölümüden oluşuyor kısaca size bu mimariyi anlatacağım. Aşağıdaki görüntüden de göreceğiniz üzere bu üç bölüm;

  • Clients – İstemciler
  • Windows Virtual Desktop
  • Azure VMs & Services – Azure Sanal Makineler ve Hizmetler.

Resim-2

Mimarinin ilk Bölümü istemcilerden oluşurken, platform bağımsız (Windows, MacOS, Linux, IOS, Android vd.) olarak tüm cihazlardan Windows Virtual Desktop’a bağlanabilirsiniz. Buradaki kilit nokta HTML5 özellikli herhangi bir tarayıcı ile web tabanlı olarak herhangi bir uygulama yüklemeden Azure’daki WVD‘a erişebilirsiniz. Erişim için kullanılacak bağlantı linki budur https://rdweb.wvd.microsoft.com/webclient/index.html

Web TarayıcıDesteklenen İşletim Sistemi
Microsoft EdgeWindows
Internet ExplorerWindows
Apple SafarimacOS
Mozilla FirefoxWindows, macOS, Linux
Google ChromeWindows, macOS, Linux, Chrome OS

Tablo-1

Eğer bir uygulama üzerinden erişmek istiyorsanız da Windows Desktop client yazılımını kullanmış olduğunuz Windows İşletim sistemi versiyonuna göre aşağıdan indirebilirsiniz.

Resim-3

Mimarideki diğer bölüm olan aslında bütün her şeyin temelini oluşturan kısım Windows Virtual Desktop‘a bakarsak, burası kurum içi veri merkezinde fiziksel sunucuları kurduğumuz üzerine İşletim sistemi ve Hyper-V’yi yapılandırdığımız, sonrasında RDS rollerini yükleyerek oluşturduğumuz altyapısal bölüm. Yazarken bile yoruldum bunu kurması ve sonrasında yönetilmesini kullananlar çok iyi bilirler. İşte bu kısmı biz kurmuyoruz bunu bizim için Microsoft Azure veri merkezlerine kuruyor ve yönetiyor. Yanlış okumadınız evet yönetiyor, buna da biz karışmıyoruz. Performansı, güvenliğini, güncellemelerini hepsi onlarda.

Son bölüm ise Microsoft Azure sanal makineler, Azure Active Directory, FSLogix olarak sıralayabiliriz. Aslında birçoğunuz Azure VM’leri ve Azure AD’yi çok iyi biliyorsunuz, size son bölümde kısaca FSLogix nedir onu anlatarak makalenin ilk bölümünü tamamlayacağım.FSLogix geçtiğimiz yıllarda Microsoft tarafından satın alınan kullanıcı profil kontaynırı olarak Hizmet sunmaktadır. WVD on Azure makalelerinde kullanıcı profili bölümünde sizlere FSLogix‘I detaylıca anlatacağım.

WVD on Azure makale serisinin ikincisinde gereksinimleri inceleyeceğiz ve sonraki bölümde ise en temel hali ile fiyatlaması üzerinde duracağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGsWindows Virtual Desktop, Windows Virtual Desktop nedir, Windows Virtual Desktop on Azure, Windows Virtual Desktop on Azure nedir, FSLogix nedir, FSLogix

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 3
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir