3

FİYATLANDIRMA (PRICING)

Bu bölüm Azure içerisindeki laaS (Infrastructure as a Service) bileşenlerinin basit olarak fiyatlandırmasını tarif eder. Azure platformu dizayn ederken fiyatlandırma çok fazla önem taşır. Dizaynınız içerisinde dahil edilen tüm bileşenlerin farkında olmalısınız, böylece oldukça yakın bir şekilde platformun ücretini kestirebilirsiniz. Fiyat hesaplanması için Azure Pricing sayfasını veya Microsoft resmi olarak yayınladığı ve devamlı güncel tutmuş olduğu “Azure Cost Estimator Tool” adında başarılı bulduğum bir araç var. Bu aracın yetenekleri oldukça fazla. Sanallaştırma platformuzu belirtip anlık bir şekilde çalışan workload yapınıza fiyat hesaplamasını gerçekleştirebiliyor. Tabi şunu söylemekte fayda var, hesaplanan fiyatın tutarlılığı yok. Çünkü Azure tarafında, esnek davranmak tamamen sizin elinizdedir.

Serinin tüm yazıları için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Azure Sanal Makinelerinin (Virtual Machines) 7 Derin Noktası – Bölüm 4

Azure Sanal Makinelerinin (Virtual Machines) 7 Derin Noktası – Fiyatlandırma – Bölüm 3

Azure Sanal Makinelerinin (Virtual Machines) 7 Derin Noktası – Bölüm 2

Azure Sanal Makinelerinin (Virtual Machines) 7 Derin Noktası – Bölüm 1

Fiyatı Hesaplamak

  • Her Azure sanal makine tipine göre bir fiyat biçilir. Fiyat kaynakları hesaplamak içindir. (Depolama ve sanal ağ dahil değil.) ve 3 maddeye göre hesaplanır.(Tier,Seriler,Büyüklük)
  • Azure, Virtual Machine hizmetini sunarken maliyet hesaplaması gizli bir sır barındırıyor. Maliyet kullanıcılara stabil olarak değil, kullandıkları kadar yansıyor. Tüketim dakika başına hesaplanır. Eğer Sanal makineyi 1 saatliğine kullanırsanız, 60 dakika için ücretlendirileceksiniz. Ancak 30 saniye kullanırsanız, 1 dakikadan ücretlendirileceksiniz. Eğer sanal makinelerinizin iş saatleri dışında çalışmamasını ve kestirmeden nirvana erişmek istiyorsanız, Azure Automation hizmetini incelemenizi tavsiye ederim. Blog üzerinde bu sır ile ilgili güzel bir maliyet avantajı hesaplaması yapmıştım. Azure Automation Serisi : http://hasangural.com/azure-automation-part-0giris/
  • Fiyatlandırma Azure Datacenter (bölgeden bölgeye) değişiklik gösterebilmektedir. Genelde, en yüksek fiyatlandırma Avusturalya ve Brezilya’da olmaktadır .
  • Bir sanal makine her zaman faturalandırılır, aksi taktirde silinir veya serbest bırakılır. (Durdurulur ve boş bırakılır.)
  • Fatura detaylarına baktığınızda Depolama (Storage) ve Ağ (Virtual Network) kaynakları ayrı bir şekilde faturalandırılır. Geçici depolama (Temporary Disk) alanı sanal makineye yüklenmiş ancak ücretlendirilmez.
  • Sanal makine kullanımında uygulanan vergiler vardır. Bu vergiler Azure sanal makinelerinin fiyatlarına dahil değilir, ve faturaya ayrı bir şekilde eklenir. Bu vergilerin nasıl hesaplandığı hakkında bir fikrim yok.
  • Azure sanal makine fiyatlandırma detayı için şu linki tıklayın : https://azure.microsoft.com/en-gb/pricing/details/virtual-machines/

Depolama ( Storage ) Fiyatlandırması

  • Azure Sanal makine deposu ( geçici disk hariç ) GB/Ay başına faturalandırılır.Örneğin, eğer ilk 15 gün içerisinde 100 gb kullanırsanız, ve geriye kalan 15 gün için 0 Gb kaldığında, GB/Ay başına 50 GB için faturalandırılacaksınız.Her gün, Azure tüketilmiş deponun değerini o gün için birleştirecektir.Ayın sonunda, bu değer aylık kullanım değerini hesaplamak için kullanılır.(Gün1+Gün2+……+Gün30)/30
  • Azure içerisinde bir Storage Account ( Depolama hesabı ) oluşturduğunuzda dilenirse verinin replike edilmesi için depolama hesabı içerisinde replikasyon yöntemleri bulunmaktadır. Bir storage account içerisindeki veriyi dünya üzerinde bulunan farklı Datacenter içerisine replike olabilecek teknolojiye sahiptir. Bu seçim maliyeti etkileyen unsurlardan biridir. Seçim yaparken maliyet önemli ise şu yöntem pahalı doğru gidilirken şu yöntem izlenmelidir. (LRS> ZRS> GRS <RA-GRS)
  • En büyük maliyet avantaj kalemi olan depolama tüketimi ile depolama maliyeti azalır. devamını depolama kullanın, ucuz GB / ay fiyatlandırma birimi olacak.
  • Storage içerisinde veri transferi ile ilgili bazı kavramlar mevcut ve hemen bunları açıklayalım. Bunlarda biri olan “ingress”, Azure veri merkezine yani Storage Account içerisindeki depolama çözümüne aktarılan veriyi temsil eder. Egress ise Azure veri merkezinden, yani Storage Account’dan dışarıya aktarılan veriyi temsil eder. Datacenter içerisinden bir veri çıkışı olduğu zaman hesaplamamız gerekiyor. Detayları bu adresten bulabilirsiniz. Link : https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/data-transfers/
  • Sadece gerçekten tüketilen depolama fatura edilir. Örneğin, sadece 50 GB içeriğiniz var, elinizde bir 200 GB boyutunda VHD oluşturursanız, sadece 50 GB ay sonuna kadar fatura edilecektir. Depolama işlemleri fatura edilir. Her yazma / okuma işlemi tahsil edilir.
  • Kullandığınız kadar öde tarifesi Premium Depolama için geçerli değildir. Premium Depolama modelinde boş diskler de faturalandırılır
  • Premium Depolama için her yazma / okuma işlemi için işlem ücreti alınmaz.

Virtual Network ( Sanal Ağ ) Fiyatlandırması

  • Aynı Azure Datacenter içerisine bulunan Virtual Network ( Sanal Ağ) arasında yapılan transferlere herhangi bir faturalandırma yapılmaz. (Intra-VNET, Inter-VNET aynı Region içerisinde olmak şartı ile)
  • Gelen veriler ücretsizdir. Datacenter içerisinden giden ilk 5 GB veri ücretsizdir. Fiyat modellerinde dikkat edilmesi gereken nokta, kullanım oranı arttırkça fiyat azalıyor.
  • Veri aktarıma ücretine ek olarak, Azure (saat esasına Başına) hizmetlerini sanal makinelere tahsis ve ilişkili olan IP adreslerine uygulanan masraf vardır. Bu masrafralar saat başı esasına tabi tutulur. Detaylar aşağıdaki gibidir.
    • VIP – (virtual IP address) tüm Azure sanal makinelerinin bir VIP adresleri vardır. Eğer aynı Cloud Service içerisinde yaratıldılar ise aynı VIP adresini kullanacaklardır. Maliyet kısmına bakacak olur isek, VIP ücretsizdir. Eğer (5 VIP kadar) dilenirse aynı Cloud Service (bulut hizmeti) için çoklu VIP sahip olmak istiyorsanız, aynı maliyetle nominal bir ücret karşılığında onlara sahip olunabilir.
    • PIP – (instance-level public IP address) PIP adresleri doğrudan erişim için bir Virtual Machine atanan dinamik bir Public IP Adresi (PIP). Bunlar özgür değildir ve saat bazında ücret alınır. (ancak, bir PIP maliyetleri VM başına ayda yaklaşık 3$ olarak seyretmektedir.) Direk sunucuya erişen hizmetlere örnek verecek olur isek FTP Serverın gereksinimden olayı Passive FTP port aralığını gösterebiliriz. PIP kullanıldığı zaman Azure Load Balancer gibi hizmetlerin araya girmeden sunucuya direk erişim sağlanacaktır. Çok teknik olmasada bir kavramdan bahsedelim. Public IP adreslerini istenilirse Address-Remap özelliği ile farklı Cloud Service ( Bulut Hizmetleri ) arasında geçişisini sağlayabilirsiniz. Bu özellik Azure Subscription içerisinde tanımlanan limit ile sınırı belirlenmektedir. 100 Adet adresi bir ay içerisinde değiştirebilmeniz mümkündür. Herhangi bir ücrete tabi tutulmaz.
  • Eğer Site to Site VPN veya bir VNet-to-VNet bağlantısı kullanarak bir farklı lokasyonlarınızı Azure Datacenter ile aynı network içerisindeymiş gibi hizmet vermesini istediğiniz anda bir Azure VPN Gateway kullanılır. Farklı performanslar ve ölçeklenebilirlik değerlerini ve farklı maliyetler ile sunan birçok Azure VPN Gateway türü vardır. Aşağıdaki bağlantı Azure VPN Gateway türlerini göstermektedir. Fiyatlandırma bu bağlantıyı bulabilirsiniz. Üç adet farklı Azure VPN gateway türleri bulunmaktadır ve bunları kendi aralarında oluşacabilecek VPN Tüneli, Bandwith ve Express Route gibi özellikleri desteklemeleri konusunda ayrılıyorlar. Gateway türleri; Basic, Standard, High Performance.Detaylar bu link bulunmaktadır..
  • Express Route : Azure ExpressRoute, Azure veri merkezleri ile şirketinizin içindeki veya ortak yerleşim ortamındaki altyapı arasında özel bağlantılar oluşturmanızı sağlar. ExpressRoute bağlantıları, genel İnternet üzerinden yapılmaz. Bu bağlantılar, tipik İnternet bağlantılarına göre daha fazla güvenilirlik, daha yüksek hız, daha düşük gecikme süreleri ve daha fazla güvenlik sağlar. Bazı durumlarda, ExpressRoute bağlantılarının şirket içi sistemler ile Azure arasında veri aktarmak için kullanılması önemli maliyet avantajları sağlayabilir. ExpressRoute’u kullanarak bir ExpressRoute konumundan (Exchange sağlayıcısı tesisi gibi) Azure bağlantıları oluşturabilir veya bir hizmet sağlayıcısı tarafından sağlanan (MPLS) hizmetli ile Azure’a doğrudan bağlanabilirsiniz. ExpressRoute’un sunduğu öngörülebilir, güvenilir ve yüksek performanslı bağlantılarla, güvenliği veya performansı riske atmadan şirket içi altyapıyı ve Azure’u kapsayan uygulamalar oluşturulabilir. Express Route’un fiyatlarını bu link üzerinden bulabilirsiniz. Bu hizmetin Office 365 tarafınında olduğunu hatırlatıp, Türkiye de bu hizmeti British Telecom hizmet vermektedir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hasan Güral, Istanbul doğumlu ve uzun yıllardır bilişim sektöründe danışmanlıktan eğitmenliğe farkli pozisyonlarda görev almıştır. Üniversite eğitimiyle birlikte bilişim sektöründe Kibar Holding, Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi ve PeakUp Bilgi Teknolojileri gibi farkli kurumlarda Kıdemli Danışman ve Eğitmen olarak sektöre yön veren projelerde yer almistir.Microsoft Azure alanında yapmış olduğu paylaşımlar ve katkılarından dolayı Microsoft Valuable Professional (Azure) unvanına hak kazanmıştır. Cloud teknolojilerinin otomasyon alaninda gelişmesiyle birlikte zamaninin bir çoğunu PowerShell, Event-Driven Orchestration, Infrastructure as a Code ve Configuration as a Code ile geçirmektedir.Kariyerine Ingiltere’de DevOps Engineer ve Automation Enthusiast rolü ile Cloud Rundle’da devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir