0

Windows Server 2016’da Powershell’in Yeni Özellikleri. Windows Server 2016 Release duruma geldikten sonra Powershell ile gelen yeniliklerinden bu yazımız içerisinde bahsediyor olacağız. Technical Preview sürümlerinin hepsinde üstünde durulan noktalar, tamamen artık Powershell ile Cloud entegrasyon döneminin hayatımıza iyice girdiğini söyleyebiliriz. Genel hatlarıyla Windows Server 2016 ile Powershell önemini aşağıdaki senaryolar için destek ekleyerek ve yönetimi için iki ana odak noktası sağlayarak yeni bulut çağını kucaklıyor.

  • DevOps destekleyen işletmeler, kamu ve özel bulut sistemlerinin tutarlı yönetimini sağlayarak bulutun içine sunucu iş yüklerinin geçişini kolaylaştırabilir.
  • İşletmeler Nano Server ile küçük, hızlı ve kolay bir host veya konteyner yapılarını için tercih edebilir.

Yukarıdaki iki odak noktasının temelinde Windows Powershell yatıyor. DevOps kavramı aslında hayatımızda yeni giren bir kavram değil. Windows Server 2012 R2 ile birçok müşterimizde uyguladığım ve özellikle Hosting firmalarının bu kavramları uyguladıklarından beri Powershell Desired State Configuration tarafını Windows Server 2016’da bu yenilikleri incelemeye devam ettim.

Windows Server 2016 Powershell yenilikleri aşağıdaki şekilde detaylandırılmıştır.

  • Windows Server Application (WSA) ile Powershell Package Management yapılabilir. Bu sunucular üzerinde yüklü olan ve belirtilen Nano Server üzerinde sunucu rollerini kontrolleri için tutarlı bir yaklaşım sağlar.
  • Powershell Direct ile Hyper-V yönetim tarafına eklenen ilgi çekici yenilik arasında gözlenmektedir. Sanallaştırma platformu yöneticiler artık IP-Over Powershell Session olmadan Hyper-V Node üzerinden VMConnect özelliği ile Powershell script blockları gönderebilir durumdadır.
  • PowerShell kullanarak Classlar tanımlanabilir. Aşina olunan Class mantığı PowerShell içerisinde kullanarak geliştiricilere kolaylık ve DSC çözümleri için kod bloklarını azaltır.
  • Powershell ISE ekranı içerisinde Script Analayzer eklenmesi ile Powershell ile geliştirilen özel çözümlerinizde analizler yapılabilir.
  • PowerShell remote debuging özelliği sayesinde uzaktaki makineler için debuging işleminin yapılması
  • DSC kaynaklarına doğrudan erişim için chef ve pupet dahil edilerek DevOps yeni bir boyut kazanılması
  • Container teknolojisinin tamamen Powershell desteğinin olması


Nano Sunucu PowerShell tarafından yönetilmek üzere tasarlanmıştır ve PowerShell DSC kullanılarak yapılandırılır.

  • Nano Server PowerShell Remoting üzerinden yönetilebilir. Nano Sunucularda GUI yok, bu yüzden BT Uzmanları Nano Sunucu bağlanmak ve yönetmek için Windows Server 2012 Management Console üzerinden veya PowerShell uzaktan yönetim araçlarını kullanabilirler.
  • Nano Server için sunucu rolleri PowerShell Package Management kullanılarak eklenir.
  • PowerShell DSC Nano Server tutarlı konfigürasyonunu sağlar. Grup İlkesi Nano Server’ın bir parçası değildir, bu nedenle DSC tutarlılık yönetimi platformu sağlar.

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi Windows Server 2016 ailesinin tamamen Cloud entegrasyonun olduğuna değindik. Eğer Microsoft Azure Aboneliğiniz var ise, Server Management Tools özelliği ile sunucularınızı Azure Ibıza Portal üzerinden kolay bir şekilde yönetebilme şansına sahipsiniz demektedir. Özellike Nano Server özelinde çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Blog üzerinde bu hizmetinin kullanım detayları şu adresten bulabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

 

TAGs : server 2016, server 2016 yenilikleri, server 2016 neler geldi, server 2016 powershell, server 2016 powershell ozellikleri, server 2016 powershell nedir, powershell nedir, powershell kurulumu, powershell ayarlari, powershell basit komutlar, powershell komutlari, powershell

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hasan Güral, Istanbul doğumlu ve uzun yıllardır bilişim sektöründe danışmanlıktan eğitmenliğe farkli pozisyonlarda görev almıştır. Üniversite eğitimiyle birlikte bilişim sektöründe Kibar Holding, Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi ve PeakUp Bilgi Teknolojileri gibi farkli kurumlarda Kıdemli Danışman ve Eğitmen olarak sektöre yön veren projelerde yer almistir.Microsoft Azure alanında yapmış olduğu paylaşımlar ve katkılarından dolayı Microsoft Valuable Professional (Azure) unvanına hak kazanmıştır. Cloud teknolojilerinin otomasyon alaninda gelişmesiyle birlikte zamaninin bir çoğunu PowerShell, Event-Driven Orchestration, Infrastructure as a Code ve Configuration as a Code ile geçirmektedir.Kariyerine Ingiltere’de DevOps Engineer ve Automation Enthusiast rolü ile Cloud Rundle’da devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir