0

Server 2016 Storage Spaces Direct Nedir? Windows Server 2016’nın getirdiği bir çok yenilikle adından uzun süre söz ettireceğe benziyor. Bu özellikler içerisinde en dikkat çekenlerden birisi de Storage Spaces Direct.

Bu bölümde genel hatlarıyla mimariden ve yapısından bahsedeceğim. Sonrasında ayrıntılı konfigürasyon makalesi de geliyor olacak.

Storage Spaces Direct şirketlerin ve servis sağlayıcıların Internal disklere sahip endüstri standartı sunucularını yüksek erişilebilir ve ölçeklendirilebilir software tabanlı bir Storage olarak kullanabilmelerini mümkün kılar.

Sunucuları Internal disk’leri ile kullanma, karmaşıklığı azaltır, ölçeklendirilebilirliği arttırır ve daha öncelerde mümkün olmayan düşük maliyetli STA SSD’leri yada yüksek performanslı NVMe SSD’leri Storage aygıtı gibi kullanmayı sağlar.

Storage Space Direct shared SAS fabric’e olan ihtiyacı ortadan kaldırır, böylece kurulum ve konfigürasyonu kolaylaştırır. Storage space direct SAS fabric’in yerine “Network as a Storage fabric” yapısını kullanır. Network as a Storage Fabric yüksek hız ve düşük gecikme için SMB3 ve SMBDirect (RDMA) özelliklerinden faydalanır.

Büyüme göz önünde bulundurulduğunda daha fazla Storage kapasitesi ve I/O performansı için kolaylıkla yeni sunucular yapıya eklenebilir.

Şimdi özellikleri bazında Storage Space Direct’i incelemeye başlayalım.

Hyper-V ve Microsoft Azure Stack için Depolama Birimi

Storage Spaces Direct mimarisinin birincil kullanım alanı Hyper-V Vm’leri için ve Azure Stack mimarisini için depolama birimi olmaktır.

Donanım

Storage Space Direct yüksek erişilebilir ve ölçeklendirilebilir bir Storage mimarisini düşük maliyet için SATA SSD, yüksek performans için NVMe SSD gibi modern Storage donanımlarını kullanarak sağlar.

Geleneksel ethernetlere göre düşük CPU kullanımı ve düşük gecikme altyapısı sağlayan RDMA-enabled network‘leri de destekler.

Kuralcı Konfigürasyon (Prescriptive Configuration)

Microsoft Storage Space Direct için gerekli olan optimum server konfigürasyonunu tanımlama ve onaylama aşamalarında donanım partner’ları ile çok yakın olarak çalışmaktadır.

Onaylanmış server konfigürasyonunu kullanmak da Storage Space Direct mimarisini olabilecek en iyi şekilde ve tüm özelliklerini en iyi performans ile kullanmayı sağlar.

Storage Konfigürasyonu

Storage Space Direct özelliği çeşitli Storage konfigürasyonları ile birlikte kullanılabilir. En sık kullanılan senaryolar;

1. SSD ve geleneksel diskler bir arada kullanılabilir. Bu mimaride I/O performansını arttırmak için SSD’ler okuma/yazma cache’i olarak kullanılır.

2. Çok yüksek I/O performansı işin NVMe SSD’ler ve SATA SSD’ler birlikte kullanılabilir. (All Flash Configuration)

3. 3 katmanlı fiziksel Storage yapılandırılabilir. NVMe SSD’ler,SATA SSD’ler ve geleneksel diskler bir arada katmanlı şekilde kullanılabilir.

Deployment Seçimi

Storage Space Direct iki adet kurulum seçeneği sunmakta.

1. Converged : Bu mimaride Compute ve Storage kaynakları birbirinden ayrılmıştır.

Bu sayede ölçeklendirilebilirdik arttırılmıştır. Bu mimaride Storage ve Compute birimleri birbirlerinden bağımsız olarak büyüyebilir.


Resim-1

2. Hyper-Converged : Bu mimaride genişleme ve yönetimi kolaylaştırmak için Compute ve Storage kaynakları aynı makineler üzerinde barındırılır.


Resim-2

Hata Toleransı (Fault Tolerans)

Storage Space Direct disk hatalarını tolere eder. Disk hatası olduğunda çöken Data otomatik olarak kalan diskler üzerinde yapılandırılır.

Storage Spaces Direct 3 farklı fault domain tipini destekler;

1. Server

2. Chassis

3. Rack

Data bu üç Fault Domain’inde yaşanacak hataları tolere edecek şekilde yapılandırılır.

Efektif VM Checkpoint

Storage Space Direct’in sunduğu yeni ReFSV2 dosya sistemi ile birlikte Hyper-V hızlı ve efektif şekilde VM Checkpoint oluşturur.

Ölçeklenebilirlik (Scalability)

Storage Direct minimum 2 maksimum 16 server’a kadar ölçeklendirilebilir. Server ekledikçe Data kendisini yeni eklenen kaynaklar üzerine en iyi şekilde utilize eder.

(Microsoft ve Intel IDF 2015’te NVMe SSD disklere sahip 16 serverdan oluşan Storage space direct mimarisini tanıtmıştı. İlgili videoya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://blogs.technet.microsoft.com/filecab/2015/08/18/microsoft-and-intel-Storage-spaces-direct-showcase-at-idf/ )

Health Service

Sotage Spaces Direct builtin diagnostic engine’ine sahiptir. Düşük seviyedeki administrator’lar dahi herhangi bir sıkıntı yaşamadan günlük olarak sistemi kolaylıkla monitor edebilirler.

Healt Service cluster’ı,Storage donamınını ve Software-defined Storage yapısını aktif olarak monitor eder. Belirlenen kurallara göre de alarm üretir.

Performans ve kapasite bilgilerini birleştirip müsait olan kaynaklar hakkında yüksek seviyede bilgi sunan viwe’lara sahiptir.

Administrator’ların yükünü hafifletmek için çok sık kullanılan disk kopyalama,disk firmware update gibi görevler Health Service ile otomatize edilebilir.

Entegrasyon Detayları

Storage Spaces Direct’in daha önceden bilinen cluster shared Volume file System,Scale-out file server(SOFS),Fail-over clustring gibi bileşenleri barındıran yapısı aşağıdaki gibidir. Bu yapı Storage Spaces Direct Stack olarak isimlendirilir.


Resim-3

Bu yapı üzerindeki bileşenleri aşağıdaki yukarı doğru inceleyecek olursak;

0 – Networking Hardware

Storage Spaces Direct sunucular arasındaki iletişimde Ethernet üzerinde çalışan SMB Direct ve SMB multichannel teknolojilerini içeren SMB 3.0’ı kullanır.

(Microsoft bu mimaride RDMA(remote-direct memory access) ile 10+GbE’yi iWARP yada RoCE olarak önermektedir.)

1 – Storage Hardware

Storage System Local Storage üzerinde 4 Noddan meydana gelir. Her Storage Nodu kendi Internal’larına sahiptir. (Yada SAS-connected JBOD Enclosure üzerindeki External Drive’lar olabilir)

Disk Drive’lar SATA yada SAS olabilirler.

(Storage Spaces Direct mimarisinde Node sayısı 2-16 arasında değişir. Node olacak her server en az 2 SSD disk’e, en az 4 ek disk’e ihtiyaç duyar)

2 – Software Storage Bus

Software Storage bus bütün Storage Nod’larını bağlayıp Local Storage olarak bir araya getirir, böylece Software-defined Storage Fabric oluşturulur. Bütün serverlar birbirlerinin Local disk’lerini görebilir duruma gelir.

3 – Storage Spaces

Storage spaces Storage pool ve sanal diskleri oluşturur. Nodlar üzerindeki Local Storage’lar Storage pool’da bir araya getirilir.

Virtual Drive Data için hata töleransı sağlar. Dirve yada Nod’da yaşananacak hatalar tölere edilir. Çünkü datanın kopyaları farklı Storage Nod’larında tutulmaktadır.

4 – Resilient File System (ReFS)

ReFS, Hyper-V VM dosyalarını barındıran dosya sistemini sağlar. ReFS Windows Server 2016 ile gelen hata belirleme ve otomatik doğrulama gibi optimizasyon yetenekleri olan gelişmiş bir dosya sistemidir.

Bu doya sistemi sayesinde VHD(x) dosyaları ile yapılacak olan fixed VHD(x) oluşturma, dinamik büyüme yada VHD(x) birleştirme işlemleri daha hızlı olacaktır.

ReFS üzerinde bulunan CSVFS katmanı bütün atanmış Volume’leri tek bir Namespace olarak gösterir.

5 – SOFS

Bu katman Storage spaces direct katmanının en üst noktasıdır. SMB 3.0 protokolü kullanılarak Storage sistemine uzaktan erişilmesini sağlar.

Temel olarak Storage spaces direct mimarisi bu şekilde.

Aşağıdaki microsoft tarafından yayınlanmış olan referans videoyuda izlemenizi tavsiye ederim.

https://www.youtube.com/watch?v=raeUiNtMk0E

İlerki makalelerde konfigürasyon aşamasını daha derin olarak ele alacağız.

Kolay Gelsin.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Kaynak: Intoducing Windows Server 2016 Ebook

https://technet.microsoft.com/en-us/windows-server-docs/Storage/Storage-spaces/Storage-spaces-direct-overview

https://www.youtube.com/watch?v=raeUiNtMk0E

https://blogs.technet.microsoft.com/filecab/2015/08/18/microsoft-and-intel-Storage-spaces-direct-showcase-at-idf/

 

TAGs : server 2016, server 2016 yenilikleri, server 2016 neler geldi, server 2016 storage space, server 2016 storage ozellikleri, server 2016 storage space nedir, storage space nedir, storage space kurulumu, storage spaces direct nedir, storage spaces direct kurulumu, storage spaces direct ayarlari

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Sakarya doğumludur. İstanbul Üniversitesi’nde Matematik/Fen ve Teknoloji öğretmenliğini bitirmiştir. Yüksek lisansını Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde yapmıştır. Bilişim sektöründe çeşitli firmalarda sistem ve network sorumlusu olarak çalışmıştır. Bazı kurumlarda sistem ve network üzerine uzmanlık eğitimleri vermiştir. Şu anda Netaş şirketinde kurumsal danışman olarak görev yapmaktadır. Microsoft System Center ürünleri, Powershell ve Azure teknolojileri ile ilgilenmektedir. 2016 yılında Microsoft tarafından Cloud and Datacenter alanında MVP unvanını almıştır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir