3

Azure Server Management Tools Service nedir, nasıl kurulur. Gateway Servisinin kurulumu için “WS2016-S1” isimli sunucuya bağlanıp ilgili kurulum paketlerini indirip başlayabiliriz. Kurulum dosyası içerisinde iki adet dosya gözükmektedir.

  • GatewayInstall.MSI : Gateway hizmetinin dosyaları
  • Profile.Json : Gateway hizmetinin Azure ile register olmasını sağlanayan detayları barındırır.

 

Serinin tüm yazıları için :

Azure Server Management Tools Service Nedir, Nasıl Kurulur – Bölüm 1

Azure Server Management Tools Service Nedir, Nasıl Kurulur – Bölüm 2

Azure Server Management Tools Service Nedir, Nasıl Kurulur – Bölüm 3


Resim-1

Kurulum başarıyla tamamlandıktan sonra, “Services” konsolu üzerinde iki adet servisin durumunu görebiliriz. Bu servislerin “Running” durumunda olduğuna dikkat edilmesi gereklidir. Bununla beraber devamlılığın sağlanması şart, bütün süreçler Azure Portal ile yönetmek istediğiniz sunucular arasındaki tüm trafik Gateway sunucusu üzerinden geçiyor.

  • Server Management Tools Gateway
  • Server Managemet Tools Gateway Updater

 


Resim-2

Eğer servislerde herhangi bir sorun gözükmüyor ise Azure Portal içerisinden Gateway Resource kısmında sunucunun “Register” işleminin başarı bir şekilde gözüktüğünü görebilirsiniz.


Resim-3

“GatewayAzure” detaylarına bakıldığında “WS2016-S1” isimli Gateway sunucumuzun başarıyla tanımladığını görmekteyiz. Artık yönetmek istediğimiz sunucuları ekleyebiliriz. Kısa bir bilgi ekleyelim, Gateway Server Windows Server 2012 R2 üzerinde çalışan bir sunucu olsaydı, yukarda yapıldığı şekilde “GatewayInstall.MSI” paketi ve Powershell 5.0 kurulumu ( Windows Management Framework 5.0) yapıldıktan sonra SelfSigned sertifika üretmeniz gerekiyor olacaktı. Windows Server 2016 olarak belirlediğim Gateway sunucumun da bunların hepsi otomatik bir şekilde olmaktadır.

“RG-ServerManagement” adlı Resource Gruop içine girip hizmeti yaratırken yönetmek istediğim sunucumun “Server Management Tools” kısmını girip bir hesap belirtip yönetime başlayalım.


Resim-4

“WS2016-TP5” isimli makinemi yönetmek için eklemiş olduğum “Server Management Tools” hizmetinin içerisine girdiğimizde bize ilgili sunucunun tüm kaynaklarını yönetmek için yetkili bir hesap detayları istenecektir.


Resim-5

Yukarıda görüldüğü gibi sunucuyu yönetebilmek için bir defalığına mahsus yetkili bir hesap belirtmeniz gerekiyor. “Manage As” butonuna bastığınız zaman Credentials bilgisi girmeniz bu sunucuyu Azure Portal’ı üzerinden yönetmenize izin verecektir. Girmiş olduğunuz “Credentials” bilgisi Gateway sunucuya gönderilecek ve Gateway sunucusu hizmeti oluştururken girilen “ComputerName” adıyla birlikte erişim sağlayıp tüm veriyi Azure Portal içerisinde göstermeye çalışacaktır. Portal üzerinde yapacağınız tüm sorgular ve yönetim hepsi Powershell üzerinden sağlanmaktadır.


Resim-6

“Manage As” butonuna bastıp gerekli yetkili hesapları girelim. Ortamımızda “Domain Services” olduğu için “Domain Admin” hesabı belirttim. Eğer şifre bilgilerinizin doğruluğu test edildikten sonra yönetim ile ilgili alanların aktif olduğunu göreceksiniz.


Resim-7

Yukarıdaki ekran içerisinde gördüğünüz “Tools” kısmında yönetmek istediğiniz sunucuya Azure Portal üzerinden kolayca aksiyon almanızı sağlıyor. Artık sunucuya neredeyse Uzak Masaüstü gibi yöntemler ile bağlanmanıza gerek kalmayacak. Azure Portal’ına erişebildiğiniz her yerden sunucularınızı kolay bir şekilde yönetmenizi mümkün kılıyor.

Görüldüğü gibi, Performance değerlerini anlık takip edebildiğim ve günlük sistem yöneticilerinin “Remote Desktop” yöntemiyle yapmakta olduğu bir çok işi Azure Portal’ı üzerinden çok hızlı bir şekilde yapabilmekteyiz. Aşağıda görüldüğü yönetmekte olduğumuz sunucunun Network ayarlarını Azure Portal’ı üzerinden kolay bir şekilde değiştirebiliyorum.


Resim-8

Yine başka bir örnekte Powershell Console erişmiş bulunmaktayım. Tabi konu Powershell’e geldiği için yapabildikleriniz ve yapacaklarınız neredeyse sınırsız oluyor. Bu ekran içerisinde isterseniz elinizdeki “.Ps1” uzantılı dosyalarınızı gösterebilir, Powershell Modülleri kurabilir veya Powershell Desired State Configuration yönetimi için ayarlarınızı buradan yapabilirsiniz.


Resim-9

Bir sonraki yazımızda “Windows Server 2012 & 2012R2” sunucularınızın nasıl yönetildiği ve Domain Services ortamında olmayan sunucularımız için “Server Management Tools” hizmetinin kullanımına parmak basacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Hasan Güral, Istanbul doğumlu ve uzun yıllardır bilişim sektöründe danışmanlıktan eğitmenliğe farkli pozisyonlarda görev almıştır. Üniversite eğitimiyle birlikte bilişim sektöründe Kibar Holding, Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi ve PeakUp Bilgi Teknolojileri gibi farkli kurumlarda Kıdemli Danışman ve Eğitmen olarak sektöre yön veren projelerde yer almistir.Microsoft Azure alanında yapmış olduğu paylaşımlar ve katkılarından dolayı Microsoft Valuable Professional (Azure) unvanına hak kazanmıştır. Cloud teknolojilerinin otomasyon alaninda gelişmesiyle birlikte zamaninin bir çoğunu PowerShell, Event-Driven Orchestration, Infrastructure as a Code ve Configuration as a Code ile geçirmektedir.Kariyerine Ingiltere’de DevOps Engineer ve Automation Enthusiast rolü ile Cloud Rundle’da devam etmektedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir