Windows Server 2016 Active Directory Seize İşlemi
0

Bu yazımızda Windows Server 2016 Active Directory yapımızda bulunan Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin seizing işlemi ile ortamdaki başka bir Domain Controller sunucusu üzerine taşınma işlemlerini anlatıyor olacağız. Ortamda Primary Domain Controller olarak görev yapan Domain Controller sunucumuzun donanımsal ya da yazilimsal olarak yaşanan bir sorun nedeniyle ulaşamayabiliriz. Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin taşınmasi Active Directory Domain Services yönetim konsollari yardimiyla yapabileceğimiz gibi, bazen Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerine sahip olan sunucumun işletim sistemin donanımsal ya da yazılımsal olarak yaşanan sorunlarda ulaşılamaz duruma geldiğinde Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerini taşıma işlemini seize yani zorla taşıma yapabiliriz.

İyi hal senaryosundan bahsedelim. Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rolleri üzerinde bulunduran Domain Controller’ımız online yani herhangi bir sorunu olmadan çalışıyor. Fakat ortamimizi Windows Server 2012 R2’den Windows Server 2016 yükselteceğiz bu nedenle dolayı Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin diğer Domain Controller’a alınması gerekmektedir. Bu işleme rollerini başka bir sunucuya transfer etmek denir. Yapmamız gereken ilk iş, hangi rol için işlem yapılacaksa aşağıda yer alan ilgili Active Directory yönetim konsolunu üzerinden taşınmaktadir

Schema Master : Active Directory Schema konsolu
Domain Naming Master: Active Directory Domains and Trusts konsolu
PDC Emulator: Active Directory Users and Computers konsolu
RID Master: Active Directory Users and Computers konsolu
Infrastructure Master: Active Directory Users and Computers konsolu

Kötü hal senaryosundan bahsedelim. Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerinin üzerinde bulunduran Domain Controller’ımız offline yani donanımsal ya da yazilimsal bir sorundan dolayi çalışmıyor ve Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerimiz bu sunucu üzerinde kaldi. Bu sunucuyu ortamdan kaldırmadan önce Flexible Single Master Operation ( FSMO ) rollerini diğer Domain Controller’a alınması gerekmektedir. Bu işleme rollerini başka bir sunucuya seizing yani zorla transfer etmek denir. Burada yapmamız gereken ntdsutil komutlari yardimiyla rolleri diğer sunucuya taşımakdir.

Yazimiza başlamadan önce yapimla ilgili bilgi vermek istiyorum.
Ortamimda 2 Adet Windows Server 2016 sunucumuz bulunuyor.
Birinci sunucum W16PDC isminde Network Karti Ip Adresi 192.168.2.200/24  olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Domain ortami kurularak ortamda Primary Domain Controller olarak görev yapmaktadir.
İkinci sunucum W16ADC isminde Network Karti Ip Adresi 192.168.2.202/24  olarak yapılandırılmış ve üzerine Active Directory Domain Services kurulumu yapılarak ortama Additional Domain Controller olarak yapılandırıldıktan sonra Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rolleri bu sunucu üzerine taşınacaktir.
Ortamda Primary Domain Controller olarak görev yapan W16DC isimli sunucumu kapatarak rolleri seizing işlemi ile ortamda Additional Domain Controller olarak görev yapan W16ADC isimli sunucum üzerine taşıyacağız.
Taşıyacağım rollerim ve komut listesi aşağıdaki gibidir.



Resim-1

Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rollerinin hangi sunucu üzerinde kontrol etmek için cmd ekraninda netdom query fsmo  komutunu çalıştırıyoruz ve rollerin W16DC üzerinde olduğunu görüyoruz.


Resim-2

Hangi sunucu üzerinde işlem yapacağımızı göstermek için cmd ekraninda bu sefer hostname yaziyoruz ve çalıştırıyoruz. Gördüğünüz gibi W16ADC ismindeki Additional Domain Controller üzerinde işlem yapacağımızı görüyoruz.


Resim-3

Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rollerimin hangi sunucuda olduğunu kontrol ettikten sonra ntdsutil komutunu yaziyoruz ve çalıştırıyoruz.


Resim-4

ntdsutil komutu ile Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rollerinin taşınma işlemi başlatmış oluyoruz.

Resim-5

ntdsutil komutundan sonra roles komutunu yaziyoruz ve çalıştırıyoruz.


Resim-6

roles komutunu çalıştırtıktan sonra bir sonraki adım olan fsmo maintenance komutunu geliyoruz.


Resim-7

fsmo maintenance bölümüne connections  komutunu yazarak çalıştırıyoruz ve server connections adımına geçiyoruz.


Resim-8

server connections bölümünde Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rollerinin hangi sunucum üzerine seize işlemini yapılacaksa eğer connect to server bölümünde o sunucumu ismi.domain şeklinde yazıyoruz. 


Resim-9

server connections bölümüne connect to server W16ADC.bakicubuk.local şeklinde yaziyoruz ve ortamdaki W16ADC ismindeki Additional Domain Controller bağlanıyoruz.


Resim-10

W16ADC ismindeki Additional Domain Controller bağlanıyı gerçekleştiriyoruz.


Resim-11

Additional Domain Controller bağlantı sağladıktan sonra server connections bölümünden quit komutu işlemi bitiriyoruz.


Resim-12

fsmo maintenance bölümüne tekrar geri döndükten sonra Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rollerimi seize işlemimize başlatabiliriz.


Resim-13

Schema Master rolü taşımak için seize schema master komutu ile seize işlemini başlatıyoruz.

Resim-14

Additional Domain Controller üzerine Schema Master rolünü taşımak istediğinize emin misiniz diye bir uyarı mesajı alıyoruz. Yes diyerek işlemi başlatıyoruz.

Resim-15

Gördüğünüz gibi Schema Master rolünü başarılı bir şekilde taşındı.

Resim-16

Domain Naming Master rolü taşımak için seize naming master komutu ile seize işlemini başlatıyoruz.

Resim-17

Additional Domain Controller üzerine Domain Naming Master rolünü taşımak istediğinize emin misiniz diye bir uyarı mesajı alıyoruz. Yes diyerek işlemi başlatıyoruz.

Resim-18

Gördüğünüz gibi Domain Naming Master rolünü başarılı bir şekilde taşındı.

Resim-19

Primary Domain Controller ( PDC ) emulator rolü taşımak için seize pdc komutu ile seize işlemini başlatıyoruz.

Resim-20

Additional Domain Controller üzerine Primary Domain Controller ( PDC ) emulator rolünü taşımak istediğinize emin misiniz diye bir uyarı mesajı alıyoruz. Yes diyerek işlemi başlatıyoruz.

Resim-21

Gördüğünüz gibi Primary Domain Controller ( PDC ) emulator rolünü başarılı bir şekilde taşındı.

Resim-22

RID Master rolü taşımak için seize rid master komutu ile seize işlemini başlatıyoruz.

Resim-23

Additional Domain Controller üzerine RID Master rolünü taşımak istediğinize emin misiniz diye bir uyarı mesajı alıyoruz. Yes diyerek işlemi başlatıyoruz.

Resim-24

Gördüğünüz gibi RID Master rolünü başarılı bir şekilde taşındı.

Resim-25

Son rolümüz Infrastructure
Master rolü taşımak için seize infrastructure master komutu ile seize işlemini başlatıyoruz.

Resim-26

Additional Domain Controller üzerine Infrastructure Master rolünü taşımak istediğinize emin misiniz diye bir uyarı mesajı alıyoruz. Yes diyerek işlemi başlatıyoruz.

Resim-27

Gördüğünüz gibi Infrastructure Master rolünü başarılı bir şekilde taşındı.

Resim-28

fsmo maintenance bölümüne tekrar geri döndükten sonra quit komutunu çalıştırarak kapatıyoruz.

Resim-29

Resim-30

Resim-31

Flexible Single Master Operations ( FSMO ) rollerinin taşıma işlemini tamamladiktan sonra rollerin W16ADC üzerine taşındığını kontrol etmek için cmd ekraninda netdom query fsmo komutunu çalıştırıyoruz ve rollerin W16ADC üzerinde olduğunu görüyoruz.

Resim-32

Bir sonraki yazımızda Windows Server 2016 Active Directory Metadata Cleanup ile silinme işlemini anlatiyor olacağız.

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : Windows Server 2016 Active Directory Seize İşlemi,windows server 2016 active directory seize işlemi,Windows Server 2016 Active Directory Seize,windows server 2016 active directory seize,Active Directory Seize İşlemi,active directory seize işlemi,Active Directory Seize,active directory seize,Windows Server 2016 Active Directory Rolleri Seize İşlemi,windows server 2016 active directory rolleri seize işlemi,Windows Server 2016 Active Directory rolleri Seize,windows server 2016 active directory rolleri seize,Active Directory Rolleri Seize İşlemi,active directory rolleri seize işlemi,Active Directory rolleri Seize,active directory rolleri seize,Windows Server 2016 Active Directory Rollerini Zorla Taşıma,windows server 2016 active directory rollerini zorla taşıma,Windows Server 2016 Active Directory Rollerini Zorla Taşıma,windows server 2016 active directory rollerini zorla taşıma,Active Directory Rollerini Zorla Taşıma,active directory rollerini zorla taşıma,Active Directory Rollerini Zorla Taşıma,active directory rollerini zorla taşıma

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Baki ÇUBUK 1985 K.D.Z Ereğli doğumludur. 1998 yılında başlayan bilgisayar ile tanışma macerası 2003 yılında profesyonel hayata atılarak başlamıştır.19 yılı aşkın bir süredir Bilişim sektörü içerisinde farklı rollerde görev almıştır. Bilişim sektörüne K.D.Z Ereğli faaliyet göstermiş olan Ebil Bilgisayar bünyesin de 2003 – 2007 yılları arasında Teknik Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Ebil Bilgisayar bünyesinde kurulan Avasoft Yazılım ve Danışmanlık firmasından çelik sektörü için üretilen Avasoft yazılım, Logo Tiger ve ETA Muhasebe yazılımlarına 2005 – 2007 yılları arasında Yazılım Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vatani görevi nedeniyle bu firmadaki görevlerinden kendi isteği ile ayrılmıştır. Vatani görevini tamamladıktan sonra 2008 – 2009 yılları arasında Bilge Adam Bilişim Grubu‘nda Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimi alarak eğitimini Üstün Başarı ile tamamlamıştır. İstanbul’da faaliyet gösteren InterComp Bilgisayar bünyesinde 2009 – 2011 yılları arasında Sistem Destek Uzmanı olarak görev yapmıştır. Eylül 2011 yılından Ağustos 2022 yılına kadar Dorak Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları Holding A.Ş bünyesin de Bilgi Teknolojileri Direktörü olarak görev yapmıştık. Eylül 2022 yılından itibaren Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Sistem ve Network Müdürü olarak görev yapmaktadır. 2015 yılında Türkiye’de tüm 4 ve 5 yıldızlı otellerin IT Manager – Group IT Manager – Head of IT – IT Director pozisyonundaki profesyonel Bilgi İşlemcileri bir araya getirmek için kurulan HOTELS CIO Kurucu Üye olarak görev almaktadır. 2005 yılında Bilişim sektöründeki Türkçe içeriği arttırmak ve Microsoft’a ait ürünler ile ilgili çözümler sunmak için oluşturulmuş bağımsız bir organizasyon olan Mshowto bünyesinde yazar olarak görev almaktadır. 2017 yılında Türkiye’de Bilişim sektörüne yön veren, kâr amacı taşımayan, gönüllülerden oluşan profesyonel bir sosyal insiyatif olarak kurulan CIO Turkey bünyesinde Kurucu Üye olarak görev almıştır. 2020 yılında Bilişim Sektörüne fayda sağlamak için üyeleri arasında dayanışma ve geliştirmeyi hedefliyen. Bilişime dokunan herkesin derneği olacak BiTekDer Kurucu Üye olarak görev almıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir