VMware vSphere ESXi 6.7 Temel Konfigürasyonları
0

Daha önce ki yazılarımızda VMware vSphere ESXi 6.7 Kurulumu konusunu anlatmıştık. Bu yazımızda ise kurulum sonrası temel ayarlardan bahsedeceğiz. Kısaca VMware vSphere ESXi nedir? Hatırlayalım. VMware vSphere ESXi, çoğu şirket tarafından sanallaştırma altyapılarını yönetmek için kullanılır. ESXi bir ürün değil, Unix temelli bir işletim sistemidir. Sunucu kaynaklarını çok az derecede kullanan ve üzerine kurulan sanal sunuculara oldukça çok kaynak bırakan bir işletim sistemidir. Şimdi yapılandırmaya geçebiliriz.

Giriş ekranımızdayken “F2” tuşuna basarak yapılandırma ekranına gireceğiz.

Resim-1

Burada kurulum esnasında belirlediğimiz Root şifresini yazıp daha sonra Enter tuşuna basarak giriş yapıyoruz.

Resim-2

Karşımıza yapılandırma ekranı geliyor.

  • Configure Password ile geçerli olan Root şifremizi değiştirebiliriz.

Resim-3

Configure Password üzerindeyken Enter tuşuna tıkladığımızda karşımıza şifremizi değiştirebileceğimiz bir alan gelecek. Burada Old Password (Eski Şifre) alanına geçerli olan şifreyi, New Password (Yeni Şifre) alanına değiştirmek istediğiniz yeni şifrenizi ve Confirm Password (Şifre Onaylama) alanına yeni şifrenizi tekrar girmelisiniz. Alanları doldurduktan sonra Enter tuşuna bastığımızda sonraki girişimizde yeni belirlediğimiz şifremiz geçerli olacaktır.


Resim-4

  • Configure Management Network ile network ayarlarımızı yapabiliriz.

Resim-5

Configure Management Network üzerindeyken Enter tuşuna tıkladığımızda network ayarlarımızı değiştirebileceğimiz ekran karşımıza gelecektir.

Network Adapters ile sisteminizde birden fazla Network kartı varsa burada tanımlayabilirsiniz.

Resim-5

Network Adapters üzerindeyken Enter tuşuna basıyoruz ve karşımıza Network kartlarının olduğu ekran geliyor. Burada “X” ile dolu olmayan bacağın üzerine gelip “Space” tuşuna bastığınızda işaretleyecektir ve daha sonra Enter tuşu ile kaydettiğinizde artık seçtiğiniz bacak üzerinden de haberleşebileceksiniz.


Resim-6

VLAN (Optional) ile bir VLAN tanımlaması yapabilirsiniz.


Resim-7


Resim-8

IPv4 Configuration ile IPv4 seçeneğini pasif hale getirme, Dinamik IP almasını sağlama ve Statik IP verme gibi işlemleri yapabilirsiniz.


Resim-10

IPv4 Configuration üzerindeyken Enter tuşuna bastığımızda yapılandırma yapacağımız ekran geliyor karşımıza. Burada üç seçeneğimiz var.

Disable IPv4 Configuration For Management Network; Tamamen IPv6 kullanmak istiyorsanız bu seçenek ile IPv4 ayarlarını pasif hale alabilirsiniz.

Use Dynamic IPv4 Address and Network Configuration; Herhangi bir DHCP Server üzerinden IP almasını sağlayabilirsiniz.

Set Static IPv4 Address and Network Configuration; Manuel olarak IP tanımlayabilirsiniz.

Resim-11

Ben statik bir ip adresi tanımlayacağım bunun için “Set Static IPv4 Address and Network Configuration” üzerindeyken Space tuşuna basıp seçeneği işaretliyorum. Adres alanı aktif hale gelecek ve IP Address, Subnet Mask ve Default Gateway adreslerini girebiliriz. Gerekli bilgileri girdikten sonra Enter tuşuna basıp işlemleri tamamlıyoruz.

Resim-12

IPv6 Configuration ile IPv6 seçeneğini pasif hale getirme, Dinamik IP almasını sağlama ve Statik IP verme gibi işlemleri yapabilirsiniz.

Resim-13

IPv6 Configuration üzerindeyken Enter tuşuna bastığımızda yapılandırma yapacağımız ekran geliyor karşımıza. Yine burada da üç seçeneğimiz var.

Disable IPv6; Bu seçenek ile IPv6 ayarlarını pasif hale alabilirsiniz.

Use Dynamic IPv6 Address and Network Configuration; Herhangi bir DHCP Server üzerinden IP almasını sağlayabilirsiniz.

Set Static IPv6 Address and Network Configuration; Manuel olarak IP tanımlayabilirsiniz.

Ben IPv6 kullanmayacağım için Disable IPv6 seçeneğinde bırakıyorum.


Resim-14

DNS Configuration ile bir Active Directory ortamımız varsa veya herhangi bir DNS Server varsa, Vmware ile diğer Client makinelerin başarılı bir şekilde isim üzerinden konuşabilmesi için DNS tanımlaması yapabilirsiniz.


Resim-15

DNS Configuration üzerindeyken Enter tuşuna bastığımızda yapılandırma yapacağımız ekran geliyor karşımıza.

DNS ayarlarını değiştirebilmek için “Use The Following DNS Server Addresses And Hostname” seçeneği üzerindeyken Space tuşuna basıp aktif hale getiriyoruz. Burada Primary DNS Server alanına ortamımızda ki DNS Server IP adresini giriyoruz. Alternate DNS Server alanına ise alternatif bir DNS Server sunucunuz varsa onun IP adresini girebilirsiniz ben 8.8.8.8 olarak vermeyi tercih ettim. Makineme Hostname olarak da VMWARE1 adını verdim. Gerekli ayarları yaptıktan sonra Enter tuşuna basarak işlemleri tamamlayabiliriz.


Resim-16

Custom DNS Suffixes ile eğer bir domain ortamınız varsa burada domain adresinizi tanımlayabilirsiniz.


Resim-17

Custom DNS Suffixes üzerindeyken Enter tuşuna bastığımızda yapılandırma yapacağımız ekran geliyor karşımıza. Burada domain adresimizi yazdıktan sonra Enter tuşuna basarak işlemi tamamlıyoruz.


Resim-18

Configure Management Network alanında tüm ayarlarımızı yaptıktan sonra ESC (Exit) tuşuna basarsak karşımıza Apply changes and restart management network? diye bir uyarı gelecektir. Burada değişikliklerin kaydedileceğini ve makinenin yeniden başlayacağını kabul edip etmediğimizi soruyor. Y (Yes) tuşuna basarak kabul ediyoruz. Yaptığımız ayarlar uygulanıyor ve makinemiz yeniden başlayacak.


Resim-19


Resim-20

Makinemiz yeniden başladı ve giriş ekranımızda görüldüğü üzere ayarlarımızın geçerli oldu. Diğer ayarlarımıza bakmak ve yapılandırmaya devam etmek için tekrar “F2” tuşuna basarak yapılandırma ekranımıza giriş yapacağız. Giriş yaparken Root şifresi isteyecektir.


Resim-21

  • Restart Management Network ile yaptığınız tüm değişiklikler kaybolur yani Network ayarlarınız Default haline döner.


Resim-22

  • Test Management Network ile herhangi bir ip adresine Ping gönderebilirsiniz.


Resim-23

  • Configure Keyboard ile klavye dilini değiştirebilirsiniz.


Resim-24

  • Troubleshooting Options ile ESXi Shell ve SSH gibi yapıları aktif hale alabilirsiniz.


Resim-25

Troubleshooting Options üzerindeyken Enter tuşuna bastığımızda ilgili ayar ekranı geliyor karşımıza. Burada tüm ayalar Default olarak Disable halde gelecektir ve ilgili bölümün üzerindeyken Enter tuşuna bastığınızda Enable hale geçecektir. Ben ESXi Shell’i aktif ettim ve birlikte deneme yapacağız.


Resim-26

Aynı ekrandayken Alt+F1 tuşlarına bastığınızda ESXi Shell kısmına geçebilirsiniz.

Resim-27


Resim-28

ESXi Shell tarafından çıkmak istediğinizde Alt+F2 tuşlarına basarak tekrar ESXi konsol ekranına dönebilirsiniz.


Resim-29

  • View System Logs ile tüm Log dosyalarına ulaşabilirsiniz.


Resim-30

  • View Support Information ile vmware ile ilgili Seri ve SSH gibi numaraları görebilirsiniz.


Resim-31

  • Reset System Configuration ile sistemde ki tüm yapılandırmayı fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz.


Resim-32

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: VMware vSphere ESXi, Sanallaştırma, vSphere, VMware vSphere ESXi 6.7, VMware vSphere ESXi 6.7 Kurulumu, VMware vSphere ESXi yapılandırması, VMware vSphere ESXi konfigürasyonu

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 6
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ferhat ÜLKER, 1997 İstanbul doğumluyum. Küçük yaşlarda başlayan bilgisayar ile tanışma maceram lisede Bilişim Teknolojileri bölümünü seçerek devam etti. 2016 yılında Kariyer Mimari Bilişim Akademisi‘nde Sistem ve Network Uzmanlığı eğitimini tamamladım. 2017 yılında İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Plato Meslek Yüksek Okulunda, İnternet ve Ağ Teknolojileri bölümünden mezun oldum. 2017 yılından itibaren Knb Lojistik, Dorak Holding, İleri Teknoloji ve Ulustrans Logistics firmalarında Bilgi Teknolojileri alanında görev aldım. Şu anda Katre ISI firmasında Sistem Uzmanı olarak ve MSHOWTO bünyesinde yazar olarak görev yapmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir