0

Sistem yöneticilerinin en büyük isteklerinden biride yedek internet hatlarının da boş durmaması bu hattında kullanılabilir durumda olmasıdır. Uzun süredir Microsoft’a gelen geri bildirimlerden karşılıksız kalmadı ve bu durum Threat Managment Gateway içerisinde entegre olarak yapılandırıldı. Bu makalede TMG içerisinde yedek internet bağlantısını kullanarak Failover ve Load balancing nasıl yapılandırılabileceğinden bahsedeceğim.TMG içerisinde Networking seçeneğine tıkladıktan sonra action pane içersinde Configure ISP Redundancy seçeneğini seçerek Wizard’ı başlatıyorum.


Şekil-1

1- Welcome ekranını next ile geçiyorum


Şekil-2

2- Bu ekranda 2. hattımı hangi amaç için kullanacağımı belirlemem istenmektedir.

Load Balancing between two ISP links: Bu seçenek iki internet hattımın aynı anda kullanılması ve yoğunlun her iki hatta dağıtarak internetin daha verimli kullanılmasını sağlamayı amaçlar.

Failover using a primary and backup link: Bu seçenek ise asıl kullandığım hat eğer kesintiye uğrarsa kendiliğinden bağlantının diğer hat üzerinden gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Ben kendi örneğimde internal kullanıcılarımın 2 bağlantıyı birden aynı anda kullanmalarını istiyorum ve yük dağılımın iki hat üzerine de dağıtmak istiyorum. Bunun için Load Balancing between two ISP links seçeneğini seçerek devam ediyorum.


Şekil-3

3- Bu ekran ilk ISP’mi göstermem isteniyor bu bölümde GSHDSL hattımı (tabi ki bu ADSL veya dial-up bağlantıda olabilir.) seçiyorum ve next ile devam ediyorum.


Şekil-4

4- Bu alanda ise GHDSL hattımın modemi ile TMG’mi görüştürmem için aynı subnetteki IP yapılandırmasını ayarlıyorum. Çıkış adresim 10.0.0.10 olan modemin IP’sini TMG’ye tanıtıyorum kullanmak istediğim DNS sunucuları Root DNS’ler olarak göstererek next ile devam ediyorum.


Şekil-5

5- Karasal olarak nitelendirdiğim bağlantı adımın DNS adreslerini buradan görebilirim. Dilersem bu alana yeni DNS sunucularda eklemem veya var olanları editlemem mümkün.


Şekil-6

6- Bu alanda ise diğer alternetif olarak kullanacağım hattımın yapılandırma penceresi beni karşılıyor. Kendi yapımda karasal bağlantı yerine yedek olarak yapılandırdığım UYDU bağlantısını tanımlayacağım ve bağlantı adımı UYDU olarak yapılandırıp kuruluma devam ediyorum.


Şekil-7

7- Bu alanda bulunan modemi (Gateway adresim) 192.168.2.1 adresine sahip ve gateway ip adresimi TMG ye gösterip DNS’lerimi belirleyerek kuruluma devam ediyorum.


Şekil-8

8- Aynı şekilde DNS sunucularım listelenecektir. DNS server ekleme veya çıkarma işlemini bu alandan da yapılandırabilirim.


Şekil-9

9- Bu alan ise hangi hattımın daha yoğun kullanılması gerektiğini belirlediğim alanı ifade etmektedir. Ben bu alan içersinde bağlantı yoğunluğunu %70 karasal hattımdan %30’luk kısmını ise uydu hattından kullanmak istiyorum ve next ile devam ediyorum.


Şekil-10

10- Son olarak ise yapılandırmam ile ilgili olan ekranı kısaca göz gezdiriyorum sonra finish seçeneği ile Wizard’ı sonlandırıyorum.


Şekil-11

11- Yapılandırma ile ilgili bilgi genel bir şema Network altından ISP Redundancy altından görüntülenebilir.

Ayrıca dilerseniz aynı yapılandırmayı action pane içersinde direkt olarak Set ISP Failover seçeneğini seçerek yapıyı değişme şansınız bulunuyor.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1983 yılında Balıkesirde doğdum. Orta öğrenimi İstanbul da bitirdim. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik bölümünden mezun oldum. 5 yıldır bilişim sektöründe çalışıyorum. MCP, MCSA,MCSE sertifikalarına sahibim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir