0

ISA Server’ın kullanılabilirliğini ve aynı zamanda ISA’nın içersinde ek olarak kullanabileceğiniz performans ve hata analizi yapabileceğiniz bazı araçlar mevcuttur. Makalede bu araçların hangi amaçla ve nasıl kullanacağımızı inceleyeceğiz.ISAInfo

ISAinfo aracı ISA Server’ın kurulumu, çalışır durumda ki genel tüm bilgiyi ve aynı zamanda tabanda çalışan işletim sistemi ile ilgili olan bilgiyi edinebileceğiniz bir araçtır. Bu uygulama ile ISA Server içerisindeki firewall kuralları, yüklenen hotfixler ve service paketleri ve ISA Server’ın configrasyonu ile ilgili birçok bilgiyi görüntülemenizi sağlayacaktır. ISAInfo aracı 2 temel adımda çalıştırılabilir. Bunlardan ilki ISAInfo.js dosyasını çalıştırmak. Bir xml dosyası içersinde ISA Server ve Windows Server 2003 hakkındaki bilgileri oluşturacaktır. Best practice aracı ile beraber yüklenebilen araç C:\Program Files\Microsoft IsaBPA lokasyonundan ulaşılabilir.

Komut satırında isainfo.js çalıştırdığınız da aşağıdaki ekran bizi karşılar.


Şekil-1

Oluşturulan xml dosyası masaüstüne kayıt edilir. Bu dosyayı isainfo viewer altında görüntüleyebilirisiniz.


Şekil-2

DNS Tools

Eğer ISA Server sizi istediğiniz siteye direkt olarak yönlendirmiyorsa bu durum ISA’nın içersinde tuttuğu dns cache’inden kaynaklanıyor olabilir. Bu aşamada Link den indireceğiniz araç ile ISA üzerindeki cache’i temizleyip gelen isteklerin sorunsuz olarak yönlendirilmesi sağlanabilir. DNStools’u extract ettikten sonra o lokasyona komut isteminden erişin ve dnstools /c komutunu çalıştırın.


Şekil-3

Cache Directory Tool

Caching eğer ISA Server içersinde etkin halde ise bu özelliğin izlenebilirliği önem kazanmaktadır. Aslında tam olarak bu aracın yaptığı işlem .cdat uzatılı cache dosyasının içeriğini göstermek diyebiliriz. Bu bilgiler arasında ne kadar web sayfasının cache içerisine alındığını web sayfalarının ne kadar yer kapladığı, cache içersindeki bilginin TTL süresi gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Cache içerisinden zaman ile güncellenmeyen kayıtları silmek istediğiniz dosyaları bu araç ile silmeniz mümkün olacaktır. Uygulamayı link’i kullanarak indirebilirsiniz. Cachedir.exe dosyasını Program files\Microsoft ISA Server altına kopyalayıp çalıştırınız.


Şekil-4

Best Practice Analyzer Tool

ISA Server’ı kurdunuz tüm kuralları yapılandırdınız ve ISA tüm görevleri başarı ile devam ettiriyor. Aradan uzun bir süre geçti ve ISA Server’ın bakıma ihtiyacı var veya ISA Server’ın ne kadar stabil çalıştığını veya eksikliklerini görüntülemek ve bunun hakkında işlem yapmak istiyorsunuz. Bu aşamada Best Practices Analyzer tam size göre bir araç. Best Practices Analyzer ISA Server için yazılmış ISA Server’ın tüm eksikliklerini görebileceğimiz çok başarılı bir yazılımdır. Exchange Server 2007 içersinde gelen EXBPA (Exchange Best Practice Analyzer Tool)’a arayüz olarak da çok benzemektedir. Bu aracı linkten download edebilirsiniz.

Kurulumu çok basit şekilde yapılandırılabilir. Ancak en önemli ayrıntı olarak bilgilerin doğru şekilde yapılandırılması için aracın güncel olması gerektiğidir.


Şekil-5

Aracı update ettikten sonra kullanım aşamasına gelelim.


Şekil-6

Welcome ekranında göründüğü gibi daha öncesinden yapılandırılan bir tarama işlemi varsa bunu görebiliyoruz veya yeni bir tarama işlemi başlatabiliyoruz.


Şekil-7

1- Yeni bir tarama işlemi gerçekleştirmek istiyorum ve sistemin durumunu Health Check aracı ile tarama işlemine başlıyorum. Çalışan ISA Server’ım için en güncel bilgiyi Health Check ile gerçekleştirebilirim.


Şekil-8

2- Tarama işlemi sonlandıktan sonra yukarıdaki gibi bir ekran karşılaşacağız. Bu ekranda View a report of the Best Practice scan seçeneği ile raporun ayrıntılarını görüntüleyebilirim.


Şekil-9

Görüldüğü gibi harika çalışan bir ISA Server’ım var. J Test sistemi için yeni kurduğum ISA Serverda yapmam gereken her şeyi Best Practices Analyzer bana söylüyor. Service Pack 1 kurmam gerektiği ve disk için yeterli bir alan ayırmam gerektiğini mümkünse RAM artırmam gerektiğini ilk bakışta görebiliyorum. Bu değerlerin üzerine tıkladığınızda ise Microsoft sizi yapmanız gereken işlemler hakkında bilgilendiriyor.

3- Start PBA2Visio ise yapıyı Visio’ya aktarabiliyorsunuz. Bu işlem için Visio’nun ISA Server üzerinde kurulu olması gerekiyor. MsVisio sistemde kurulu ise Start PBA2Visio seçeneğine tıkladığımız zaman aşağıdaki pencere bizi karşılayacaktır.


Şekil-10

Bu bölümde Create a diagram for this computer seçeneğine tıkladığınızda network yapınızı MsVisio’ya aktarılacaktır.

4- Bir diğer özellik ise zamanlayıcı atayarak örneğin haftada bir defa bu analizin yapılmasını sağlayıp alacağınız rapor ile ISA Server’ın durumunu kontrol altında gözlemleyebilirsiniz.

Schedule a Scan seçeneğine tıklayarak çok basit bir arayüzle zamanlayıcımı belirleyebiliyorum.


Şekil-11

Bu işlemlerin dışında ise Best Practices Analyzer kapsamlı bir HELP opsiyonuna sahip. Vermiş olduğu raporların tamamının açıklamasına help menüsünden ulaşmanız mümkün.

ISA Server 2006 üzerinde kullanabileceğiniz diğer araçlara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Microsoft ISA Server 2006 Tools

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1983 yılında Balıkesirde doğdum. Orta öğrenimi İstanbul da bitirdim. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik bölümünden mezun oldum. 5 yıldır bilişim sektöründe çalışıyorum. MCP, MCSA,MCSE sertifikalarına sahibim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir