Tableau ile Veri Görselleştirme III – Discrete ve Continuous Kavramları
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Tableau ile Veri Görselleştirme III – Discrete ve Continuous Kavramları

0

Bugün, Tableau ‘daki veri tiplerinin temel yapısını oluşturan Ayrık (Discrete) ve Sürekli (Continuous) kavramlarından bahsetmek istiyorum. Bunu, veri setimi açarak bir örnekle göstereceğim. Bunun için Connect bölümünden Microsoft Excel > Aç diyerek verimi seçiyorum. Veri setini, Open ekranına sürükle bırak yaparak da açabilirsiniz.

Resim -1

Veri setinde birçok Null satır görmekteyiz. Öncelikle setimden bu belirsiz alanları temizleyeceğim. Bunun için Filtreleme kullanmalıyım. Sağ üstteki Filters alanından Add diyorum.

Resim -2

Karşıma çıkan pencereden hangi sütunları filtrelemek istediysem onu seçtim; Invoice ID diyerek devam ettim. Bu alanda, ekranda neleri görmek istersem onları seçiyorum. Eğer görmek istedikleriniz fazla ve istemedikleriniz daha azsa, görmek istemediklerinizi seçip sağ alttaki Exclude kutucuğu Check edilmeli.

Alt Tabdan Sheet 1 diyerek tablo oluşturma ekranıma geçiyorum. Basit bir grafik oluşturmak için Cityi Rows alanına, Quantityi ise Columns alanına sürüklüyorum. Veri setimde, bir marketten yapılan alışverişle ilişkili verileri görmekteyiz. Burada, şehirlerden yapılan sipariş miktarlarını grafiğe döktüm.

Resim -3

Sol taraftaki Tables bölümündeki Measures Names (Dimensions) ve Masures Values değerleri şu şekildedir: Measures Names (Dimensions) altındaki değerler niteldir ve String, Date, Geographic role gibi türleri barındırır. Bu alanlara Discrete deriz yani Ayrık. Bu alanlar sınırlı sayıda değer alırlar. Measures Values ise, niceldir ve sayısal değerler alır. Bu alanlara ise Continuous yani Sürekli deriz. Bu alanlar ise sınırsız ve sürekli değer alırlar. Columnsa sürüklediğim Quantitynin arkası yeşil, Rows alanına sürüklediğim Citynin arkası mavi geldi. Burada da Measures – Dimensions ayrımını görmekteyiz.
Peki bir verinin tipini, sürekli/ayrık olma durumunu ya da Measures/Dimensionsta nerede yer alacağını belirleyebilir miyim? Her iki durumda da evet. Şöyle ki; Tableau verileri aldığında eğer bunlarla matematiksel işlemler yapılabilecekse bunları Measures alanına, yapamayacaksa Dimensions alanına koyar. Örneğin; Invoice Id verisi sayısal olmakla birlikte Default olarak String geldi. Ben bunu Measures alanına taşımak istiyorum. Bunun için sağ tık yaparak Convert to Measure diyorum. Sonrasında Invoice ID’nin Measures alanına direk geldiğini görebilirim.

Resim -4

Bazı durumlarda ise Tableau bu işleme izin vermez. Örneğin Date tipindeki bir veriyi direk olarak Measures yani nicel bölümüne aktaramayız. Bunun için öncelikle buradaki (Date) verileri sürekli hale getirmeliyiz. Bunun için yine sağ tık Convert to Continuous demeliyiz. Ya da başındaki takvim ikonuna tıklayarak tipini String ya da Integer türüne getirmeliyiz. Artık veri sürekli olduğuna göre Convert to Measures denebilir. Ancak Measures alanındaki veriler için iki işlem yapılmasına gerek yok. Bu alandaki tüm veriler direkt olarak Measuresa çevrilebilir.

Resim -5

Bu yazıda, Tableau’daki verilerin temel taşını oluşturan Ayrık (Discrete) ve Sürekli (Continuous) kavramlarından bahsederek, bunların birbirine nasıl dönüştürüldüğünü ve Tableau’nun Defaulttaki verilere nasıl davrandığını açıklamaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar:

www.mshowto.org

TAGs: Tableau, Business Intelligence, Business Analytics, Bi Tools, Graphs, Data Visualisation, Information Design, Discrete, Continuous, Measures, Dimensions

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Merve Algı, 1996 yılında İstanbul’da doğdum. 2016 yılında başladığım Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nin altıncı yarıyılında eğitim amaçlı Portekiz’e gittim. Kalbimi orda bırakıp döndüm ve lisans eğitimimi tamamladım. Yarım dönem PM olarak çalıştıktan sonra test alanına yöneldim ve şimdi Yazılım Test Mühendisi olarak çalışıyorum. Boş zamanlarımda ise veri görselleştirilmesi ve makine öğrenmesi üzerine çalışmalar yapıyorum.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir