0

Kurulumunu yapmadığımız ve aniden karşı karşıya kaldığımız karmaşık network’leri anlamak herzaman zor olmuştur. Bu karmaşık networklerde cihazların komşuluk ilişkilerini anlamak, eğer kablolardan yola çıkacaksak işin içinden çıkılmaz bir hal alır. Bu yüzden network cihazları bu gibi durumlarda faydalanılmak için bünyelerinde çeşitli network discovery protokolleri çalıştırırlar. Procurve switch’lerde LLDP (Link Layer Discovery Protocol) dediğimiz discovery protokol’ü çalışmaktadır.

LLDP(Link layer discovery protocol), ethernet network’lerinde switch’lerin, router’ların ve wireless access point’lerin kendilerini komşularına yayınladıkları ve komşuları hakkında bilgi sahibi oldukları standart bir metoddur.

LLDP IEEE 802.1AB standartı olarak bilinir ve tüm 802 medya üzerinde çalışır.

LLDP  katman 2’de işlem görür ve LLDP paketlerinin yanlızca bir hop’luk yaşama süreleri bulunur. Bu yüzden sadece switch’lerin kendisine direkt bağlı olan komşularına LLDP paketleri iletilir.

Procurve Switch LLDP paketinden aldığı bilgileri management information base (MIB) üzerindeki LLDP neighbor table’ına entry olarak yerleştirir.

Procurve switch’ler, outband LLDP yapılandırılmış olan tüm portlardan komşularına LLDP paketleri yollar ve inbound LLDP yapılandırılmış tüm portlardan LLDP paketlerini kabul eder.

LLDP tek yönlü bir protokoldür, bu yüzden yollanan LLDP paketine her hangi bir onay (Acknowledgement) alınması gerekmez.

Default olarak procurve switch’lerde LLDP etkinleştirilmiş durumdadır.

show lldp Config” tüm switch portlarındaki LLDP yapılandırması hakkında bilgi almayı sağlar.


Resim 1

show lldp info remote-device” komutu LLDP çalıştıran tüm komşuların sistem ismini ve MAC adresslerini sağlar.


Resim 2

LLDP protokolü SNMP ile birlikte de kullanılmaktadır. SNMP yönetim platformları, network üzerindeki tüm switch’lerin neighbor table’larına sorguda bulunur. Böylece network topolojisini belirler.

LLDP Procurve switch’lerde komut satırından yapılandırılır. LLDP paket alınması yada gönderilmesi portlarlar üzerinde ayrı ayrı yapılandırılabilir.

Default LLDP transmit interval 30 saniyedir. Transmit interval yollanacak LLDP paketlerinin kaç saniye aralıklarla yollanacağını ifade eder.

Default LLDP Hold time süresi 120 saniyedir. Hold time bir cihazın başka bir cihazın yok olduğunu varsayacağı maximum süreyi ifade eder. Yani üst üste dört 30 saniye boyunca procurve switch komşusundan cevap alamazsa komşunusu yok sayacaktır.

Komşularda meydana gelecek herhangi bir değişiklik sonucunda neighbor table hızlı bir şekilde silinebilir. Daha sonra gereken yeni bilgiler komşudan tedarik edilecektir.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.hp.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Sakarya doğumludur. İstanbul Üniversitesi’nde Matematik/Fen ve Teknoloji öğretmenliğini bitirmiştir. Yüksek lisansını Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde yapmıştır. Bilişim sektöründe çeşitli firmalarda sistem ve network sorumlusu olarak çalışmıştır. Bazı kurumlarda sistem ve network üzerine uzmanlık eğitimleri vermiştir. Şu anda Netaş şirketinde kurumsal danışman olarak görev yapmaktadır. Microsoft System Center ürünleri, Powershell ve Azure teknolojileri ile ilgilenmektedir. 2016 yılında Microsoft tarafından Cloud and Datacenter alanında MVP unvanını almıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir