0

Bu makalemde Project Server 2010 ile Exchange Server 2010 entegrasyonun nasıl yapılacağına değineceğim.

Project Server 2010’un faydalarını ve olanaklarına buradan ulaşabilirsiniz.

Biz makalemizin başlığında’da olduğu gibi Project Server’ın Exchange entegrasyonuna geçelim. Bu entegrasyon sonrasında kullanıcılarımıza atanan görevlerin kullanıcılarımız tarafından kendilerine atanan görevlerini Outlook Web Access veya Office Outlook üzerinden görmelerini ve güncelleştirmelerini sağlamış olacağız.

Önemli Not: Project Server ile Exchange Server arasındaki haberleşme SSL üzerinden yapılmaktadır. Mutlaka Exchange Server tarafında SSL sertifikamızın olması gerekmektedir. Exchange Serverımız üzerinde bulunan SSL sertifikası güvenilen bir kök sertifikası üzerinden alınmış ise Project Serverımız bunu hemen tanıyacaktır. Ancak Exchange Serverımız üzerindeki varsayılan sertifikayı veya lokalimizde bulunan bir CA üzerinden yayınlanan sertifikayı kullanıyorsak Exchange Serverımız üzerinde bulunan sertifikayı Project Serverımızada almamız gerekmektedir.

Şimdi Project Serverımız tarafında yapmamız gereken ayarlara göz atalım.

İnternet explorer üzerinden Project Server Web App’e bağlanıyoruz. Project Web App’e bağlandığımızda karşımıza gelen Home ekranında sağ taraftaki menü içerisinden Şekil-1’de görebilirsiniz Settings>Server Settings’e giriyoruz.


Şekil-1

Server Settings içerisinden Şekil-2’dede görmüş olduğumuz Additional Server Settings’e girerek Şekil-3’de görmüş olduğumuz Exchange Server Details seçeneğine gelerek Synchronize Tasks kutucuğuna tik koyarak yine aynı ekrandaki Save butonuna tıklayarak bir önceki ekranımıza dönüyoruz.


Şekil-2

Şekil-3

Synchronize Tasks işlemimizden sonra Exchange Client Access Server rolünü üstlenmiş her exchange sunucumuz için bir kullanıcı oluşturmamız gerekmektedir. Benim test ortamımda tüm roller tek bir server üzerinde olduğu için direkt olarak exchange serverımın ismini yazıyorum eğer sizin birden fazla Exchange Client Access Serverınız bulunuyorsa her serverınız için ayrı ayrı kullanıcı oluşturmanız gerekmektedir. Şimdi Exchange Client Access Serverımız için kullanıcı oluşturma işlemine geçelim.

Yine Server Settings ekranından Manage Users’a tıklayarak karşımıza gelen ekrandan New User’a tıklayarak Exchange Client Access Server’a ait kullanıcımızı oluşturuyoruz.


Şekil-4

Exchange Client Access Server’ımıza kullanıcı oluştururken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta User can be assigned as a resource kutucuğunun tikini kaldırmaktır. Eğer bu kutucuktaki tiki kaldırmazsak Exchange Client Access Rolüne sahip serverımız kaynak olarak atanabilir duruma gelir böyle birşeye mahal vermemek adına kutucuktaki tiki ilk başta kaldırmamızda fayda vardır.

Şekil-5 ve 6’da yer alan seçeneklere gereken ayarlarımızı yapalım.

Şekil-5’te Bizden Display Name’imi istiyor buraya Exchange Client Access Server’ımızın display name’ini yazıyoruz benim serverımın ismi Exchangee2k10 olduğu için ben bu şekilde yazdım sizin serverınızın ismi neyse onu yazmanız gerekiyor. Initials kısmınada exchangee2k10’un ilk harifini yazarak User Authentication kısmına geliyoruz buraya domain adı\Exchange Client Access Server’ın adını ve $ işaretini yazıyoruz benim domain adım mshowto ve server ismim exchangee2k10 olduğu için mshowto\exchangee2k10$ yazdım ve altındaki kutucukta yer alan Prevent Active Directory synchronization for this user kutucuğuna tik koyarak Şekil-6’taki ayarlarımıza geçiyoruz.

Şekil-6’da yer alan Security Groups’a gelerek Administrators’ı seçerek Add diyoruz ve sonrasında Save diyerek bir önceki ekranımıza geri dönüyoruz.


Resim-5


Resim-6

Önemli Not: Hizmetler içerisinden Project Server Kuyruk Hizmetini bulalım ve Oturum Aç sekmesine gelerek aşağıdaki hesap kısmındaki bilgilerde Sharepoint farm admin hesabının bilgilerinin olup olmadığını kontrol edelim eğer farklı bir hesap bilgisi varsa bunu Sharepoint farm admin hesabı ile değiştirelim.


Şekil-7

Project Serverımız tarafında yapmamız gereken adımlar burada bitiyor şimdi Exchange Server tarafına geçerek devam edelim.

Exchange Serverımızda oturum açtıktan sonra Exchange Magement Shell’i açalım ve aşağıdaki komutu yazarak yüretelim.

Add-ADPermission -Identity (get-exchangeserver).DistinguishedName -User (Get-User -Identity mshowto\intranetadmin | select-object).identity -extendedRights ms-Exch-EPI-Impersonation

Komut içerisinde tek değiştirmeniz gereken yer kullanıcı adının olduğu mshowto\intranetadmin kısmıdır. Kullanıcı adını değiştirerek komutu aynen kullanabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc197280.aspx

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında Amasya'da doğdu. 2004 yılında başlamış olduğu profosyonel iş hayatında çeşitli firmalara outsource olarak destek verdi. 3 yıla yakın bir zaman Microsoft Destek Hattında Destek Mühendisi olarak çalışan Abdulkadir Tophan şuanda özel bir şirkette IT Yöneticisi olarak çalışmaktadır. Sahip olduğu sertifikalar: MCP, MCSA+S+M/2003, MCSE+S+M/2003

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir