2

Audit Policyleri group policylerden rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Ben bu makalede Default Domain Security Setting içerisinden değişiklikler yapacağım. Ancak önerdiğim yapı kesinlikle bu değil ilgili makinelerin ilgili OU’larını baz alarak yaparsanız hem kapsamınız belli olacaktır hemde gereksiz makinelerin loglarını toplamamış olacaksınızdır.

Audit Policy bölümünün sağ tarafında “Not Defined” olan policy ayarlarını şirketinizin denetim policylerine uygun bir şekilde editlemeye başlayabilirsiniz. Ben bu makale için bazı policyleri aktif hale getireceğim.


Resim-1

Audit account logon event policy üzerine çift tıklayarak hesapların logon olmalarını izleme altına alıyorum. Bu bölümde policy ayarlarına girildiğinde Success ve Failure olarak iki check box işaretleme imkanınız bulunmaktadır. Success; başarılı teşebbüsleri, Failure ise başarısız teşebbüsleri loglamanıza yarayacaktır.


Resim-2

Domain Controller’ların audit policy ayarlarını yapabilmeniz için “Default Domain Controller Security Settings” bölümünü editlemeniz gerekmektedir. Bu ayarlamaları ortamda bulunan tüm DC’lerde ayrı ayrı yapmanız gerekmektedir.


Resim-3

Aşağıdaki resimde bir DC üzerinde yapılan Audit policy değişikliklerini görebilirsiniz.


Resim-4

Yapılan değişikliklerin aktif olması için “gpupdate /force” komutunu çalıştırıyoruz. Böylelikle audit policy ayarları yaptığımız makinelerde bu ayarlar aktif olacaktır.


Resim-5

Audit Policy’leri configure ettikten sonra sıra SCOM 2007 R2 üzerinde gerekli ayarlamaları yapmaya geldi. Bunun için ilk yapılması gereken Monitoring bölümünde yer alan “Microsoft Audit Collection Services” klasörünün altında yer alan Collector sekmesidir. Collector tanımını daha önceden yapmıştık. Collector’un altında yer alan State View ‘e gelindiğinde ACS sunucunun durumu görülür.


Resim-6

Şimdi sıra audit policy bilgilerini gönderecek olan sunucuların ayarlanmasına geldi. Audit Policy’lerin aktif hale getirildiği sunucular birazdan göreceğiniz ayarlamalar yapıldıktan sonra Forwarder bölümüne gelecektir. Şu an hiç bir sistemin olmadığını görebilirsiniz.


Resim-7

Audit Collection özelliğini Enable etmek için Monitoring > Operations Manager > Agent > Agent Health State bölümüne gelinir. Agent State alanında yer alan ve audit collection’ın hizmetini aktif etmek istediğiniz makineler seçilir ve “Enable Audit Collection” yazısına tıklanır.


Resim-8

Çıkan Run Task menüsünde Task Parameters alanının altında yer alan “Override” butonuna basılır.


Resim-9

Collector Server olarak ortamda bulunan Audit Collection Server’ın FQDN ‘I yazılır ve override butonuna basılır.


Resim-10

Task status’un Output ‘una bakılır ve Success yazısının var olup olmadığı görülür.


Resim-11

Enable Audit Collection ile aktif hale getirilen sunucularda artık audit bilgilerini ACS collector sunucusuna yollayacak bir servis arka planda çalışmaktadır. Ancak bildiğiniz üzere bazı servisler hemen çalışmayabilir. Bunun içinde “Start Audit Collection”yazısına tıklanır.


Resim-12

İstenirse Task Parameters bölümünde yer alan Override butonuna basılır ve Timeout Seconds ayarı değiştirilebilir.


Resim-13

Task status’un Output ‘una bakılır ve Success yazısının var olup olmadığı görülür.


Resim-14

Servislere gelindiğinde “Operations Manager Audit Forwarding Service” çalıştığı gözlemlenir.


Resim-15

Event viewer’a gelindiğinde “Operations Manager” log içerisine girildiğinde 4368 nolu EventID ‘nin oluştuğu ve log incelendiğinde de Forwarder’ın başarılı bir şekilde Collector sunucusu ile haberleştiği görülür.


Resim-15

Boş olan Forwarder bölümünde artık audit collection hizmetinin açık olduğu sunucu(lar) olduğu görülmektedir.


Resim-16

Audit Collection Server makale serisinin ikincisinde ACS sunucu kurulumunu, Audit Policyleri, Forwarder ayarlarının yapılmasını ve diğer işlemleri inceledik.

Bu konuyla ilgili sorularınızı linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir