Office 365 ürün ailesinin en popüler üyelerinden olan OneDrive’a yepyeni bir güvenlik özelliği geliyor: OneDrive Personal Vault (Kişisel Kasa).
OneDrive’ın arka plandaki sağlam güvenlik önlemlerine ek olarak, yeni Personal Vault özelliğiyle birlikte, kullanıcılara ayrı ve yepyeni bir güvenlik katmanı sunuluyor. Personal Vault, kullanıcıların OneDrive alanlarındaki korumalı bir bölüm olarak karşımıza çıkıyor ve bu bölüme, burda tutulan verilere erişmek de ancak parmak izi, yüz tanıma, PIN veya MFA/2FA (iki aşamalı kimlik doğrulaması) gibi ek bir doğrulama aşamasından geçmek şartıyla mümkün oluyor. Böylelikle, OneDrive’ınıza üçüncü kişilerce ve/veya saldırganlarca, izniniz dışında erişilse bile, Personal Vault’unuzda kilitlenen kritik dosyalarınızı güvenle saklamış oluyorsunuz. Beraberinde herhangi bir kullanım zorluğu da getirmeyen bu ekstra güvenlikli alana, OneDrive’ınıza erişebildiğiniz tüm cihazlardan, tarayıcılardan ve uygulamalardan rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.
2019’un son çeyreğinde kullanıma açılması ve dağıtılması planan Personal Vault’un kullanıcı deneyimi açısından önemli olan noktalarına da değinelim.
Resim-1
Personal Vault otomatik olarak aktif olduğunda, sizi aşağıdaki resimde görebileceğiniz ekran karşılar:
Resim-2
Sonrasında, ekrandaki yönergeleri takip ederek ilerleyebilirsiniz. Hesabınızı doğrulama, MFA için kimlik doğrulama yöntemini belirleme (SMS, çağrı, Microsoft authenticator uygulaması, PIN vb.) gibi adımlardan sonra Personal Vault kullanıma hazır hale gelir.
Resim-3
Dosyalarınızı ve klasörlerinizi, hem standart OneDrive masaüstü uygulamalarında hem de desteklenen Microsoft Edge ve Google Chrome tarayıcılarında alışık olduğunuz sürükle-bırak, karşıya yükleme (upload) gibi yöntemlerle Personal Vault’unuza ekleyebilirsiniz. Buna ek olarak, iOS ve Android cihazlarda bulunan OneDrive Mobile uygulamaları, mobil cihazınızda taradığınız dosyaları, çektiğiniz fotoğrafları ve videoları direkt olarak Personal Vault’a yükleme seçeneğini de sunar.
Personal Vault, Windows 10 cihazlarda OneDrive ile birlikte kullanıldığında, verilerin senkronize edilmesi ve tutulması için sabit diskte BitLocker ile şifrelenmiş bir alanı kullanır. Senkronize olan bu verilerin bulutta yine çok güçlü şifreleme ve güvenlik önlemleriyle korunduğundan bahsetmiştim.
Belli bir süre hareketsizlik (inactivity) olması durumunda, bilgisayarınızdan, mobil cihazınızdan veya tarayıcıdan ulaştığınız Personal Vault otomatik olarak kilitlenir. Personal Vault kilitlendiğinde, içerisindeki tüm veriler, dosyalar ve klasörler de kilitlenmiş olur ve bunlara erişebilmek için tekrar kimlik doğrulamasından geçmek gerekir. Böylelikle, aniden bilgisayar başından kalkmak durumunda kalsanız veya herhangi bir ortamda Personal Vault’unuzu açık unutsanız dahi, bu alandaki verilere kimsenin erişemeyeceğinden emin olursunuz. Otomatik kilitlenme süresi cihaza göre değişir ve kullanıcı tarafından değiştirilebilir durumdadır.
Personal Vault her ne kadar gerçek anlamda hassas ve kritik verilerin korunması için geliştirilmiş olsa da, kullanıcının tercihine bağlı olarak OneDrive’ın desteklediği her formattaki veriyi barındırabilir ve boyutu açısından da bir limit veya kota yoktur. Standart OneDrive depolama limitleri dahilinde istenen boyutta ve sayıda dosya ve klasör Personal Vault ile kullanılabilir; ancak bu verilere erişirken tekrar tekrar doğrulama aşamalarından geçileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: microsoft 365, office 365, onedrive, onedrive for business, personal vault, vault, kisisel kasa, security, protection, guvenlik