1. Anasayfa
  2. Microsoft Office

Office 2010 – 64-bit Kurulum Öncesi Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler


2

Daha önceki yazımda Office 2010 uygulamasının 32-bit ile beraber 64-bit sürümünün de sunulduğunu belirtmiş , 64-bit uygulamaların gelişimi , hayatımıza girişi, Microsoft’un 64-bit e olan yaklaşımı ve 64-bit kurulumuna destek olacak bazı uygulamalardan bahsetmiştim.

Office 2010 un yaygınlaşmaya başlaması ile beraber çoğu firmada, geniş çaplı kurulumlar için 64-bit seçimi de göz önünde bulundurulmaya başladı. Bu yazımda Office 2010 ‘un 64-bit platformuna geçiş için gerekenleri ve geçiş öncesi göz önünde bulundurulmasında fayda olan durumları biraz daha detaylı olarak anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle geniş çaplı kurulumlar için Microsoft tarafından önerilen kurulum 32-bitlik sürüm. Burada en çok dikkat edilmesi gereken durum, 32-bit Office sürümleri için yazılmış olan eklentilerin 64-bit için çalışmaması. Ayrıca her ne kadar 64-bitlik sistemlerin yaygınlığı her geçen gün artsa da, henüz 32-bit kadar yaygın olmamaları, mevcut desteğin de sınırlı olmasına neden gösterilebilir.64-bitlik geçiş öncesi göz önünde bulundurulması gereken birkaç ana madde:

  • 64-bit sürüm hangi tip ihtiyaçlarınızı karşılayacak ?
  • 64-bit sürüm için donanım ve yazılım yeterliliği sağlanıyor mu?
  • 64-bit sürüm için eklenti ve uygulama uyumluluğu mevcut mu?

64-bit Sürüm Hangi Tip İhtiyaçlarınızı karşılayacak ?

Microsoft’un varsayılan olarak önerdiği kurulumun 32-bit olduğunu belirtmiştim. Peki, 64-bit kimler için uygun? Ya da 64-bit kullanacak kullanıcının hangi ihtiyaçları gerçekten karşılanabiliyor?

64-bit kullanıcılarının uzman Office kullanıcıları olması, standart kullanıcılara oranla daha çok ve daha hızlı alternatif yol deneyerek mevcut sorunlarına çözüm bulmalarına imkân verecektir. Dolayısıyla ilk aşamada uzman denebilecek kullanıcılara 64-bit kurulumu yapmanın daha doğru bir yaklaşım olacağı aşikâr.

Peki, 64-bit ’in hangi özellikleri bu kullanıcıların üretkenliğini arttıracak?

Kullanıcılar çok büyük Excel dosyaları ile ( örneğin 2 GB dan büyük) çalışıyorlarsa 64-bit ciddi bir hız ve performans artışı sağlayacaktır. Ya da kullanıcıların Microsoft Project üzerinde geniş çaplı pek çok projeden oluşan projeleri varsa ve her seferinde proje hesaplamaları üzerinde değişiklikler yapıyorlarsa, 64-bitlik kurulum bu kullanıcıları da hızlandıracaktır.64-bitlik kurulum ayrıca çok sayıda Office uygulaması aynı anda açık olan kullanıcılarında daha hızlı hareket etmesine olanak sağlayacaktır.

64-bit Versiyon İçin Donanım ve Yazılım Yeterliliği Sağlanıyor Mu?

Office 2010 64-bit kurulumu için aşağıdaki 64-bit sistemlerden birine sahip olmalısınız:

· 64-bit Windows Vista (Service Pack 1 e sahip) sürümleri

· 64-bit Windows 7 sürümleri

· 64-bit Windows Server 2008 (SP1 e sahip) sürümleri

· 64-bit Windows Server 2008 R2 sürümleri.

Tahmin edileceği üzere 32-bit işletim sistemleri üzerine 64-bitlik Office 2010 kurulumu yapmak mümkün değil. Ancak 64-bitlik işletim sistemlerine 32-bitlik Office 2010 kurulumunu sorunsuzca yapabilirsiniz. Burada kurulum için kullanılacak medya ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir durum var.

Office 2010 kurulumu için gelen medya da X32 ve X64 klasörleri ile autorun.inf ve setup.exe dosyaları mevcut .İşletim sisteminiz ne olursa olsun, bu klasördeki setup.exe dosyasını çalıştırmanız durumunda kurulumunuz 32-bit olarak yapılacaktır. Kuruluma başladıktan sonra kurulumu 64-bit olarak seçmek gibi bir şansınız yok. Eğer 64-bit kurulum istiyorsanız X64 klasöründeki setup.exe dosyasını çalıştırmalısınız.

Bu konu ile ilgili Technet’teki kaynaktan faydalanabilirsiniz.

64-bitin Sağladığı Avantaj ve Dezavantajlar

Önce avantajlara bakalım:

  • 32-bit sürüme kıyasla çok daha fazla bellek kullanımına imkân sağlaması.
  • Excel ile 64-bit bellek adreslemesi kullanarak 2 GB dan büyük ve yüklü dosyaların kullanımına imkân sağlanması
  • Microsoft Project ile çok yüklü alt projeler içeren proje dosyaları ile çalışılırken performans kazancı sağlaması
  • DEP (Data Execution Prevention) ile daha gelişmiş güvenlik sağlanması

Ve bazı dezavantajları:

  • Microsoft Access MDE/ADE/ACCDE dosyaları

Kaynak kodu kaldırılmış veri tabanı dosyaları (.mde , .ade , .accde gibi ) , 32-bit ve 64-bit Office 2010 sürümleri arasında hareket ettirilemiyorlar. Yani 32-bit Office ile üretilen veri tabanları sadece 32-bit, 64-bit ile üretilen veri tabanları sadece 64-bit Office ile kullanılabiliyor.

  • ActiveX kontrolleri ve COM eklentileri

32-bit Office sürümleri için yazılmış ActiveX kontrolleri ve COM DLL (dinamik kütüphaneleri) 64-bit ile uyumsuz. Bunun sonucunda 32-bit AcitveX kontrollerini ya da DLL dosyalarını kullanmak zorunda kalan 64-bit çözümleri çalışmayacaktır.64-bit Office uygulamaları sadece 64-bit DLL ve kontroller ile çalışacaktır.

Bu sorunun çözümü için ya 64-bit kontroller ve eklentilerin oluşturulması ya da 32-bit Office 2010 kurulmasıdır.

Bununla beraber Microsoft Internet Explorer içinde de ActiveX kontrolleri kullanılarak ulaşılan bazı çözümler mevcut. Office 64-bit sürümleri, 32-bit tarayıcılardaki çözümleri desteklemek için 32-bit istemci-tarafı kontrolleri de kuruyor. Ancak “Edit in Datasheet”  görünümü 64-bit Office 2010’da desteklenmiyor. Ancak 32 bir kurulum yaparsanız bu özelliği de kullanabiliyorsunuz.

  • Yerinde Aktivasyon

Eğer Office 2010 ve kayıtlı uygulamaların bit sürümleri uymazsa aşağıdaki sorunlar da çıkabilir:

Kayıtlı uygulamanın ve Office 2010 ‘un bit sürümü aynı değilse OLE sunucusu açılmayabilir. Çapraz bit geçişlerinde Office 2010 dokümanlarına nesne eklemek mümkün olmayabilir.(Örneğin 32-bit bir nesneyi 64-bit Office 2010 dokümanına eklemek)

  • Grafik Rendering işlemleri

64-bit üzerinde MMX desteğinin eksik olmasından dolayı 32-bit ve 64-bit Grafik aygıt ara yüzlerinde (GDI)  performans sorunları oluşabilir.

  • VBA

İçinde API lere ya da diğer DLL lere ulaşmak için “Declare” ifadeleri olan VBA kodları da 32 ve 64-bit arasında değişiklik gösterir.”Declare” ifadeleri “PtrSafe” özelliği verilmeden 64-bit üzerinde çalışmayacaktır. Ayrıca 64-bit VBA içinde yeni tanımlanan LongLong ve LongPtr gibi veri tipleri de mevcut.

  • Windows Mobile Device Center (WMDC)

64-bit Outlook 2010 ile eşleşme (sync) işlemi gerçekleştirmiyor. Böyle durumlarda “there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging” gibi bir hata mesajı ile karşılaşılıyor.

64-bite Geçiş ve Yükseltme Senaryoları

Büyük çaplı bir firma için Office 2010 geçişi düşünülüyorsa, hem 32-bit hem de 64-bitlik sistemler kullanıldığı için varsayılan olarak 32-bit kurulum önerilir. Ama eğer doğru bir şekilde sistem envanteri tutuluyorsa, 64-bit sistemlere 64-bitlik kurulumlar da yapılabilir.

Standart bir son kullanıcı iseniz, 32-bitlik sistemlerde sadece 32-bit, 64-bitlik sistemlerde ise ister 32 ister 64-bitlik kurulumlar yapabilirsiniz. Bu WOW (Windows On Windows) denen işletim sistemi özelliği sayesinde mümkün kılınıyor.

Yan yana kurulum senaryolarını göz önüne alırsak, 32-bit sistemlerde sadece 32-bit kurulum yapılabileceğinden bahsetmiştim. Eğer 64-bitlik kurulum yapmak istiyorsanız, tüm Office uygulamalarınızın da 64-bit olması gerekiyor. Yani “sadece Excel’i 64-bit diğer uygulamaları 32-bit kur “ demek gibi bir seçeneğiniz yok.

Yükseltme senaryolarında da durum benzer. Office 2010’dan önceki tüm sürümler 32-bit olduğu için bu sürümlerden sadece 32-bit Office 2010 sürümüne yükseltme şansınız var. Eğer 64-bit e yükseltme yapmak istiyorsanız, tüm 32-bit Office uygulamalarını kaldırıp sıfırdan 64-bit kurulum yapmanız gerekli. 32-bit bir Office sürümü bulunduran bir bilgisayarda doğrudan 64-bite geçiş yapamıyorsunuz.

64-Bit İle İlgili Bilinen Mevcut Bazı Uyumsuzluklar

  • SharePoint üzerindeki “Edit in Datasheet özelliği yukarıda da belirttiğim üzere 64-bit Office 2010 da desteklenmiyor. Bu özelliği kullanmak istiyorsanız 32 bit Office 2010 kullanmak durumundasınız.
  • Outlook 2010 Otomatik Office dışında eklentisi 64-bit ile uyumsuz. Bu soruna çözüm için Outlook Web Access erişiminiz mevcutsa, Web üzerinden Ofis dışında mesajınızı girebilirsiniz.
  • Adobe Acrobat eklentilerinden bir kısmı (Acobat PDF maker gibi) 64-bit ile şu an için uyumsuz.
  • Windows Mobile Device Center (WMDC) 64-bit Outlook ile uyumsuz. Çözüm için şu aşamada 32-bit Office kullanımı öneriliyor.
  • Blackberry Desktop Manager da 64-bit Outlook ile uyumsuzluk sorunu olan bir yazılım.
  • Gsyncit, 64-bit Outlook 2010 ile uyumsuz.
  • 64-bit PowerPoint 2010 da sunum içine doğrudan internet üzerinden video ekleme özelliği pasif durumda. (Soruna Flash’ın 64-bit uyumsuzluğunun sebep olduğunu düşünüyorum).
  • Norton Internet Security (NIS) ve Kaspersky Internet Security (KIS) eklentileri 64-bit Outlook 2010 ile uyumsuz.
  • 32-bit Internet Explorer dan 64-bit OneNote a “Send to OneNote” özelliği kullanılarak not gönderimi mümkün değil.

64-Bit İle İlgili Çözülmüş ve Çözülecek Olan Bazı Uyumsuzluklar

  • Acrobat 9.3 sürümü yayınlanınca Acrobat eklenti uyumsuzlukları çözülmüş olacak.
  • iTunes 9.2 sürümü ile iTunes Outlook 2010 ile senkronize olabiliyor.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ahmet Uygur , Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunudur.Sektöre üniversite yıllarında Microsoft Office eğitmenliği ile başlayan Ahmet, pek çok kurumsal firmaya eğitim vermiş , danışmanlık yapmıştır.2010 yılından itibaren Microsoft Türkiye'de Micorosft Office ürünleri üzerine teknoloji danışmanlığı yapmaya başlayan Ahmet ,2011 yılı başında Microsoft tarafından MVP unvanını almaya hak kazanmıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 29/04/2013

    Microsoft Office ile Microsoft Outlook arasında fark varmıdır? Varsa nedir? Bir Açıklama gönderilirse memnun olacağım.

    • Microsoft Office ana paketin adıdır. Microsoft Outlook ise Microsoft Office paketi içerisindeki ürünlerden sadece bir tanesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir