Microsoft Teams Yönetim Merkezi
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Office 365

Microsoft Teams Yönetim Merkezi

1

Bu yazımızda Office 365 Portalı üzerindeki Teams Yönetim Merkezi adımlarını inceliyor olacağız. Bir çok kişinin Office 365 portalına giriş yaptığında, sadece Exchange Yönetim Merkezine girdiğini fakat diğer hizmetlerin Yönetim Merkezine çok fazla aşina olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden bu yazımda Teams Yönetim Merkezini incelemek istiyorum. Evet, Exchange Yönetim Merkezi dedik. Aynı yerde Office 365’in diğer hizmetlerine ait yönetim ekranları bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Microsoft Teams‘dir. Microsoft Teams Yönetim Merkezi’ne Office 365 portalınızın aşağıdaki ekranından erişebilirsiniz.

Office 365 portalına giriş yaptığınızda Admin Center menüsü ve sonrasında tabi ki Teams.

Resim-1

Teams menüsünden Teams Yönetim Merkezi’ne girdiğimizde aşağıdaki gibi bir Dashboard ile karşılaşıyoruz. Ve tabi ki Teams’e ait olan tüm ayarları ve konfigürasyonları buradan gerçekleştiriyoruz. Tabi ki Office 365 Powershell’i de unutmayacağız.

Resim-2

Gelin isterseniz şimdi bu menülerde bulunan adımları sırasıyla inceleyelim.

Dashboard: Teams durumunun genel yapısı hakkında bilgilendirme sağlar. Burada, User Search, Organizasyon Bilgisi ve Teams hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz eğitim sayfalarına ait linkler bulunmaktadır.

Teams: Bu menüde, Teams üzerinde açılmış olan ekipleri görebilirsiniz ve bu ekiplere erişerek, ekipler hakkında bilgi alabilirsiniz. Oluşturulan ekiplerin sahibi, ekiplere ait kanal sayıları, durumu ve ekip içerisinde bulunan üyeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Tabi ki yeni ekipler oluştutabilirsiniz.

Devices: Bu menüden ise aygıtlar, IP telefonlar ve kuruluşunuzdaki ekipler ile kullanım için onaylanmış kulaklık ve web kamerası gibi çevre aygıtlarını kontrol etmenizi sağlar. Ayrıca sahip olduğunuz her tür cihaz için konfigürasyon profilleri oluşturabilir ve yükleyebilirsiniz. Böylece ayarlarda veya cihaz yazılımı güncellemelerinde değişiklik yaparak bunları kolayca güncelleyebilirsiniz.

Locations: Lokasyon menüsünü sahip olduğunuz ve yönettiğiniz bölgelerin, ofislerin ve kurumsal IP sitelerinin, fiziksel bir adresini veya yerini belirlemek için kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, IP adres bilgilerini kurumunuzdaki fiziksel sitelerle ilişkilendirebilirsiniz.

Users: Sesli konferans ayarlarınızı, bunlara atanan kurumunuza ait politikaları, telefon numaralarını ve kuruluşunuzdaki Teams ve Skype Kurumsal’ı kullanan kişiler için diğer özellikleri yönetebilirsiniz. Ancak, kullanıcı ekleme veya silme, şifre değiştirme veya lisans atama gibi diğer kullanıcı ayarlarını yönetmeniz gerekirse, bu gibi işlemleri portal ana sayfasındaki kullanıcılar menüsünden yapmanız gerekir.

Meetings: Meetings menüsünden toplantılarınız için bir çok konfigürasyonu yapmanız mümkün olacaktır. Bunlar için Meetings menüsünün altındaki alt menüleri kullanmalısınız

  • Conference Bridges: Dizüstü bilgisayarlarda veya mobil cihazlarnda, Skype Kurumsal veya Microsoft Teams uygulamasını kullanarak bir toplantıya katılamayan kullanıcılar için çok kullanışlıdır.

    Bu seçenek ile konferans bağlantıları için varsayılan ayarları kullanabilir veya kurumunuza özel telefon numaraları düzenleyebilirsiniz.

  • Meeting Policies: Meeting Policy’ler ile Microsoft Teams toplantılarına katıldığında kullanıcıların hangi özellikleri kullanabileceğini kontrol etmek için kullanılır. Kuruluşunuzda toplantılara ev sahipliği yapan kişiler için varsayılan politikayı kullanabilir veya bir ya da daha fazla özel toplantı politikası oluşturabilirsiniz.
  • Meetings Settings: Meeting Settings ile anonim kişilerin Teams toplantılarına katılıp katılamayacağını, toplantı davetiyelerine nelerin dahil olduğunu kontrol etmek için kullanılır ve isterseniz Hizmet Kalitesini (QoS) etkinleştirebilirsiniz. Bununla birlikte gerçek zamanlı trafik için port ayarlamalarını yapabilirsiniz. Bu ayarlar, kişilerin kuruluşunuzda düzenlediği tüm Teams toplantıları için kullanılır.
  • Live Events Policies: TemasLive Event politikaları, bir canlı etkinliğe kimlerin katılabileceği, katılımcılar için uygunluk durumu sağlanmışsa veya canlı etkinlikleri planlayan ve düzenleyen kişiler için canlı etkinliklerin kaydedilmesi mevcutsa, bu özellikleri açmak veya kapatmak için kullanılır. Global politikada değişiklikler yapabilir veya farklı ayarlarla, ek politikalar oluşturabilirsiziniz. Ayrıca bunları kuruluşunuzda canlı etkinlikler düzenleyen kişilere atayabilirsiniz.

Messaging Policies: Messaging Policy’ler, Microsoft Teams’teki kullanıcılar için hangi sohbet ve kanal mesajlaşma özelliklerinin mevcut olduğunu kontrol etmek için kullanılır. Bu policy’ler ile otomatik olarak oluşturulan, varsayılan politikayı kullanabilir veya kuruluşunuzdaki kişiler için bir veya daha fazla özel mesajlaşma politikası oluşturabilirsiniz. Bir politika oluşturduktan sonra, bunu kuruluşunuzdaki bir kullanıcı veya kullanıcı grubuna atayabilirsiniz.

Teams Apps: Bir yönetici olarak, Microsoft Teams’i, kullanıcılarınız için en önemli olan uygulamaları vurgulamak üzere, Uygulama Kurulum Politikalarını kullanabilirsiniz. Uygulama Kurulum Politikaları, uygulamaların Microsoft Teams’teki kullanıcılara nasıl görüntüleneceğini kontrol eder. Uygulama Kurulum Politikaları, üçüncü taraflarca veya kuruluşunuzdaki geliştiriciler tarafından oluşturulanlar uygulamalar da dahil olmak üzere, kuruluşunuzdaki kullanıcıların, ihtiyaç duyduğu tüm uygulamaları göstermenize olanak tanır. Bu politikaların oluşturulması ve yönetilmesi için bir alt menü olan Setup Policies menüsünü kullanabilirsiniz.

Voice: Teams üzerinde ses ile ilgili konfigürasyonlar gerçekleştirmek için alt menüleri kullanabilirsiniz.

  • Direct Routing: Direct Routing, sesli arama özelliklerini etkinleştirmek için desteklenen bir Oturum Sınırı Denetleyicisini (SBC), Microsoft Telefon Sistemine bağlamanızı sağlar. Örneğin, Teams uygulaması ile bir kullanıcıyı aramak veya bu kişinin aramalarını kabul etmek için SBC ile şirket içi PSTN bağlantısı yapılandırabilirsiniz.
  • Call Queues: Kişilerin aradıkları doğru kişiye veya doğru yere yönlendirmek için kullanılır. Kişiler çağrı sırasını aradığında, bir karşılama mesajı çalınır, kişi beklemeye yerleştirilir ve müzik çaldırılabilinir. Daha sonra, beklemedeki kişinin çağrısı, sıradaki uygun çağrı temsilcisine yönlendirilir.
  • Auto Attendants: Otomatik santraller, kuruluşunuzu arayan kişilerin doğru bölüme, kişiye veya operatöre bağlanmak için bir menü sisteminde gezinmesine olanak sağlar. Bu menü sistemini ayarlamak için bir veya daha fazla otomatik santral oluşturduğunuzda, arayanların seslerini veya telefon tuş takımını kullanarak, bu menüyle etkileşim kurmasına izin verebilir ve mesai saatlerini, mesai dışı saatleri ve kuruluşunuzun kapalı olduğu tatil zamanlarını ayarlayabilirsiniz.
  • Call Park Policies: Çağrı bekletme, kişilerin bir çağrıyı bekletmesine ve kuruluşunuzdaki diğer kişilere aktarmasına olanak sağlar. Çağrı bekletme politikaları, çağrı bekletme işlevinin hangi kullanıcılar için etkinleştirileceğini denetlemenize ve bu kişiler için başka çağrı bekletme ayar değişiklikleri yapmanıza olanak sağlar. Bir veya daha fazla özel politika oluşturabilir ve bunları kullanıcılara atayabilirsiniz.
  • Calling Policies: Bu politika ile Teams’teki kişilerin, hangi çağrı özelliklerini kullanabileceğini denetlemeyi sağlar. Oluşturulan global (Kuruluş genelinde varsayılan) politikayı kullanabilir veya kuruluşunuzda telefon numarasına sahip kişiler için bir ya da daha fazla özel çağrı politikası oluşturabilirsiniz.

Analytics & Reports: Kuruluşunuzdaki kullanıcıların, Temas’i nasıl kullandıkları hakkında bilgi edinmek için farklı raporlar çalıştırabilirsiniz. Örneğin, kaç kullanıcının kanal ve sohbet mesajları aracılığıyla iletişim kurduğunu ve Teams’e bağlanmak için kullandıkları aygıt türlerini görebilirsiniz. Kuruluşunuzun kullanım modellerini daha iyi anlamak, iş kararlarında yardımcı olmak için raporlardaki bilgileri kullanabilirsiniz.

Org-Wide Settings: Bu ayarlar ile organizasyon çapında politikalar oluşturabilirsiniz. Bunun için alt menüleri kullanmalısınız.

  • External Access: Teams ve Skype Kurumsal kullanıcılarınız, kuruluşunuzun dışındaki kullanıcılar ile iletişim kurmanıza olanak sağlar. Bu ayar ile faklı Teams, Skype ve Kişisel Skype kullanıcıları ile iletişim sağlayabilirsiniz.
  • Guest Access: Teams’deki Guest Access özelliği, kuruluşunuz dışındaki kişilerin, ekiplere ve kanallara erişmesine izin verir. Konuk kullanıcıların hangi özellikleri kullanabileceğini veya kullanamayacağını denetlemek için gerekli ayarları bu alandan gerçekleştirebilirsiniz.
  • Teams Settings: Teams Settings ile Teams’i, e-posta entegrasyonu, bulut depolama seçenekleri (DropBox, Google Drive, Share File, Box) ve cihaz kurulumu gibi özellikler için ayarlamanızı sağlar. Buradaki ayarlarda değişiklik yaptığınızda bu değişiklikler, kuruluşunuzdaki tüm ekipler için uygulanır.
  • Teams Upgrade: Teams Upgrade mevsut Skype Kurumsal yapınızı, Teams’e taşımanıza yardımcı olur.
  • Holidays: Tatiller, kuruluşunuzun çalışmaya ara verdiği ve çalışma saatleri içinde uygun olmayacağı belirli tarih ve saatleri ayarlamak için kullanılır. Burada oluşturduğunuz tatiller daha sonra kuruluşunuzda oluşturduğunuz otomatik santrallere bağlanabilir.
  • Resource Accounts: Kaynak hesaplar, devre dışı bırakılmış ve sistem kaynaklarını temsil etmek için kullanılan kullanıcı hesaplardır. Teams’te bu kaynak hesapları yapılandırabilir, arama sırası ve otomatik santral gibi ses özelliklerine atayabilirsiniz. Örneğin Exchange’de konferans odalarını temsil etmek ve bir telefon numarasına sahip olmalarını sağlamak için kullanılabilir.

Legacy Portal: Legacy Portal sizi Skype Kurumsal Portalına yönlendirir. Burada Skype Kurumsal kullanıclarını yönetebilir, Organizasyon bilgilerine erişebilirsiniz. Bununla birlikte Skype Kurumsal için Voice, Online Meeting, Call Routing, Audio Conferencing gibi ayarları ve politikalari gerçekleştirebilirsiniz.

Resim-3

Call Quality Dashboard: Bu servis, Microsoft Teams ve Skype Kurumsal Servislerini kullanarak yapılan aramaların kalitesi hakkında bilgi edinmenizi sağlar


Resim-4

Firstline Worker Configuration: Bu menü sizi Microsoft StaffHub hizmetine ait ayarlara yönlendirir. Microsoft StaffHub, yöneticilerin, takımları için vardiya zamanlamalarını oluşturmasını, güncelleştirmesini ve yönetmesini kolaylaştırarak, yoğun emek gerektiren işlemleri basitleştirir.

Çalışanlar, tüm vardiya bilgilerine erişebilir ve doğrudan Microsoft StaffHub mobil uygulamasını kullanarak kolayca vardiya değişimi yapabilir. Böylelikle iş yerlerindeki bülten panosuna bakma gereksinimi ortadan kalkar.

Resim-5

Bu yazımızda, Microsoft Teams Yönetim Merkezini kullanarak, Teams üzerinde yapılabilecek ayarlar ve uygulanacak politikalara değindik. Tabi ki tüm bu ayarları ve daha fazlasını Office 365 Portal arayüzünden gerçekleştirdiğimiz gibi Office 365 Powershell’den de yapabilmemiz mümkün.

https://docs.microsoft.com/en-us/powershell/module/teams/?view=teams-ps linkinde bulunan parametreleri kullanarak Teams ayarlarını ve politikalarını düzenleyebilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Microsoft teams, Microsoft teams nedir, Microsoft teams yönetim merkezi, teams yönetim merkezi

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumluyum. Yaklaşık olarak 14 yıldır bilişim sektöründe yer almaktayım. Çeşitli firmalarda ve Türkiye'nin en önemli teknoloji hizmet sağlayıcılarında sistem yöneticiliği ve BT danışmanlığı görevlerinde bulundum. Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Şu an Kuralkan Bilişim firmasında Kıdemli Çözüm Danışmanı olarak çalışmaktayım.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 12/05/2021

    Merhabalar, yarayışlı bir bilgilendirme olmuş teşekkür ediyorum. Benim iki sorum olacaktı,
    1- Sohbet ve video kısımları yönetici tarafından devredışı bırakılmıştır diyor, bunu nasıl düzeltebilirim?
    2- Öğretmen ve öğrencileri nasıl ekleyebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir