1. Anasayfa
  2. OMS

Microsoft OMS Service MAP Nedir ?


0

Microsoft OMS Service MAP Nedir ? Microsoft OMS gün geçtikçe yeni Solutions ları galeriye eklemeye devam ediyor. Ben de bu yazımda w-son eklenen Solutions’lardan biri olan Servis MAP hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Servis MAP konusuna başlamadan önce, OMS hakkında bilgi sahibi olmayanlara kısaca OMS Nedir ? bundan bahsetmek istiyorum.

Microsoft OMS’ I SCOM’ un Cloud versiyonu olarak düşünebilirsiniz. OMS var olan ortamlarınızın Monitor edilmesini sağlıyor ve size bilgilendirme, uyarı veya kritik hatalar için alert’ler üretiyor. Hali hazırda SCOM kullananlar bu ürünün Tunning yapılmasının zorluğunu bilirler. OMS ile birlikte aslında hem bu zorluk minimalize edilip, hem de Dashboard oluşturma krizi çözülmüş oldu . Konumuza dönecek olursak henüz ön izleme halinde olan Microsoft OMS portal içerisinde yer alan Service Map’i inceleyeceğiz. Konu çok fazla dağılmasın diye OMS’ in tüm kapasitesinden bahsetmedim. Detaylı bilgi için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz;

https://docs.microsoft.com/tr-tr/azure/operations-management-suite/operations-management-suite-overview

Eğer test etmek isterseniz Free hesap ile 5 adet sunucuyu Service Map ile izleyebiliyorsunuz (İleride değişirmi bilemem J ). Ben OMS plan’ı kullandığım için N tane sunucu ekleme hakkına sahibim. İlk olarak Solutions Galery geliyoruz ve ilgili Solutions ekle diyerek işleme başlıyoruz.


Resim-1

Ana ekranı kontrol ettiğinizde Service Map’in geldiğini göreceksiniz. Hali hazırda OMS kullananlar yapıyı monitör etmek için ajan kurulması gerektiğini bilirler. Ancak Service Map için bu ajan yeterli değil, bunun için Dependency ajanını da yüklemeniz gerekmektedir.


Resim-2

Ajanları yükledikten kısa bir süre sonra aşağıdaki ekran görüntüsüne benzer ilgili sunucuya ait servis ağacını size çıkaracaktır. Çıktı aşağıdakine benzeyecektir. Kısaca inceleyecek olursak ajan yüklenen sunucum hangi portlar üzerinden veya hangi servisleri kullanarak kimler ile konuştuğunu görebiliyoruz. Örneğin bir Migration projesinde, geçiş yapılacak sunucu ile kimler entegre çalışıyor gibi soruların cevaplarını hızlı şekilde bulmamıza olanak sağlamaktadır.


Resim-3

Ekranın sağ tarafındaki bölümleri inceleyecek olursak Performance diye bir tab göreceksiniz. Bu sekmeyi tıkladığınızda ilgili sunucunun performans değerlerini grafiksel olarak görebilirsiniz


Resim-4

Log Event sekmesine tıkladığımızda ise ajan yüklenen sunucuda oluşan eventları görebilirsiniz ve istediğiniz Event Type tıklayarak detaylarını inceleyebilirsiniz.


Resim-5

Event detaylarını aşağıdaki gibi inceleyebilir sizlerde belirli parametreler ile sorgu yazarak detaylandırabilirsiniz.


Resim-6

Map Legend ise servis ağacında gördüğünüz bağlantı sembollerinin ne anlama geldiğini göstermektedir. Örneğin bir sunucu belirli port üzerinden diğer sunucu ile konuşması gerekiyordur fakat aşağıdaki gibi kesik kırmızı çizgi görürseniz aslında haberleşemediğini anlayabilirsiniz. Buda sorunları analiz etmede yardımcı olacaktır.


Resim-7

Yazımızı aşağıdaki örnekle toplayacak olursak, ajan yüklenen sunucumun haberleştiği sunucular, portlar ve servisleri görebiliyorum. İlgili sunucunun performans değerlerini görebiliyorum. İlgili sunucu üzerinde servis, yazılım gibi değişiklikleri görebiliyorum. Aynı zamanda güvenlik alarmları ( update, failed logon ) görebiliyorum. Tek bir ekrandan hızlı ve ekstra bir efor sarf etmeden bu kadar detaylı bilgiyi alabiliyorum.


Resim-8

Efor sarf etmeden, kahvenizi yudumlayarak servis ağacını çıkarmak isterseniz tam size göre Solutions olduğunu söylesem yanlış olmaz sanırım.


Resim-9

Umuyorum Faydası Dokunmuştur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

 

TAGs : OMS Service MAP Nedir, oms, oms service map, service map, service map nedir, oms nedir, oms services

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2008 yılından itibaren bilişim camiasının içerisindeyim. 11 Yıllık dönem içerisinde teknikerlikten başlayarak bir çok farklı pozisyonda çalıştım. Dünyanın en büyük sigorta şirketleri arasında yer alan Allianz Türkiye’ de Kıdemli Sistem Uzmanı olarak çalıştıktan sonra kariyerimde değişiklik yaparak UAE’ nin en büyük bankası Emirates NBD bankasında kıdemli teknoloji mühendisi olarak devam etmektiyim. Profesyonel iş yaşantımın dışında yönetim kadrosunda yer aldığım www.mshowto.org sitesinde gönüllü yazarlık ve yöneticilik yapmaktayım. 15+ konferansda konuşmacı olarak yer aldım. 150+ makale ve 7 E-Kitap yayınladım. İki defa TRT Kent Radyosunda söyleşi yapma deneyimini yaşadım. MCSE, MCPS, MS ve Tenable Certificate of Proficiency ünvanlarına sahibim. Aynı zamanda 2 yıl Microsoft Enterprise Mobility MVP ünvanına layık görüldükten sonra uzmanlık alanı değiştirerek Cloud and Datacenter MVP olarak devam etmekteyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir