1. Anasayfa
  2. OMS

OMS Log Search Nedir? Nasıl Kullanılır?


0

OMS Log Search Nedir? Nasıl Kullanılır? Microsoft Operations Management Suite (OMS) makale serisine Log Search özelliği ile devam ediyoruz. Microsoft OMS birçok farklı platformdan aldığı verileri analiz edip bizlere dashboard’ları vasıtasıyla anlamlı bilgiler olarak sunmakta. Sizlerde daha derinlemesine bilgiler elde etmek ve bu Log kayıtlarına bakmak isterseniz kullanacağız özellik Microsoft OMS Log Search olacaktır.

Microsoft Operations Management Suite (OMS) Log Search için tek yapmanız gereken kırmızı ile resimde belirttiğim Log Search tile’nı tıklamak.


Resim-1

Search penceresinden büyük bir kolaylıkla istediğiniz aramaları yapabilirsiniz, ayrıca aşağıda bizler için oluşturulan Saved Searches bulunmakta isterseniz bunlara da tıklayarak, direk o aramalara ait logları görebilirsiniz.


Resim-2

Search için sizlere birkaç küçük detayı sizlere göstermek istiyorum, arama için zaman aralıkları belirleyebiliriz, örneğin 6 saat, 1 gün, 7 gün gibi hazır zaman şablonlarını kullanabileceğimiz gibi kendimizde zaman aralığı belirleyebiliriz.


Resim-3

Bu penceredeki diğer bir alan ise search için yazacağımız yani filtreleme için kullanacağımız kelimelerin girileceği yer. Yan tarafta filtreleme için örnek kullanımlar görülmekte.


Resim-4

Log Search yaparken arama kısmına Security yazıyorum ve çok hızlı bir şekilde 696 tane SecurityEvent tane sonucun çıktığını görüyorum. İsterseniz biraz daha detaylara inelim.


Resim-5

Sol taraftaki bar ve hazır gelen bilgilere göre sonuçları özelleştirebilirsiniz. Bar 1 günün saatleri şeklinde sıralanmakta bunu soldan sağa doğru çekerek ilgili saatlere göre filtreleyebilirsiniz. Ayrıca Event tipi ve bilgisayarlara göre de filtreleyebilirsiniz. Bunun dışında yeni filtreler oluşturmak için + Add butonuna basarak kendi filtreleriniz kendiniz yaratabilirsiniz.


Resim-6

+ Add butonu ile birlikte solda yeni bir bölüm açılıyor ve istediğiniz kriterleri bu checkbox’ları işaretleyerek özelleştirebilirsiniz.


Resim-7

Son olarak aralarında pipeline | işareti kullanarak sizlerinde Log Search komutlarının nasıl yazıldığını göstermek istiyorum. Burada tip, ölçümleme ve diğer kriterleri girerek ve aralarda pipeline kullanıp bunu yazabilirsiniz.


Resim-8

Bir sonraki Microsoft OMS makalesinde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir