Microsoft Intune ile Microsoft Defender AV Taramalarının macOS Cihazlarda Planlanması
0

Bu yazımda sizlere Microsoft Intune tarafından yönetilen mac cihazlarda Microsoft Defender taramasını nasıl yapılandırabileceğiniz hakkında bilgi vermeye çalışacağım. macOS cihazlarında Microsoft Defender aracılığıyla Hızlı Tarama, Tam Tarama ve Özel Tarama işlemlerini planlayabilirsiniz.

-Hızlı Tarama: Sistemin başlaması için kötü amaçlı yazılımların olabileceği tüm konumlara bakar. Cihazdaki işlemleri, hafızayı, profilleri ve belirli konumları kontrol eder ve bu işlem genellikle yalnızca birkaç saniye sürer.

-Tam Tarama: Hızlı taramanın çalıştırılması ile başlar ve ardından tüm takılı sabit disklerin ve çıkarılabilir disklerin sıralı dosya taraması ile devam eder. Tam taramanın tamamlanması birkaç dakikadan bir saate kadar veya daha uzun sürebilir.

-Özel Tarama: Kullanıcıların belirli konumları, klasörleri veya dosyaları seçmesine olanak tanır ve hızlı tarama gerçekleştirir.

Temel olarak macOS sistemdeki zamanlanmış tarama işlemleri /Library/LaunchDaemons/ dizini altındaki bir cihazda PLIST dosyaları oluşturularak eklenebilir veya kaldırılabilir.

Hızlı tarama dosyası:

com.microsoft.wdav.schedquickscan.plist

Tam tarama dosyası:

com.microsoft.wdav.schedfullscan.plist

Microsoft Intune bash komut dosyalarını kullanarak özel PLIST dosyalarını gerekli Launch Daemons dizinine yükleyebilir, değiştirebilir veya silebilir. Komut dosyasında iş gereksinimlerine bağlı olarak özelleştirilmesi gereken isteğe bağlı anahtarlar bulunur. Örneğin belirli bir saat ve tarihte bir taramanın çalıştırılması veya yeniden başlatmanın ardından ek taramaların çalıştırılması gibi.

StartCalendarInterval: İşin belirtilen şekilde her takvim aralığında başlatılmasına neden olan bir anahtardır.

-Dakika

-Saat

-Gün

-Hafta İçin (0 ve 7 Pazar günüdür.)

-Ay

RunAtLoad ve KeepAlive cihaz yeniden başlatıldıktan sonra antivirüs taramasını başlatmayı planlıyorsanız faydalı olabilecek diğer isteğe bağlı anahtarlardır. (Hızlı Taramalar)

Sabah 09:00’da ve mac cihazı yeniden başlatıldığında günlük hızlı taramayı çalıştırmasını sağlayan Quick Scan örneği:

<key>RunAtLoad</key>
  <true/>
   <key>KeepAlive</key>
   <dict>
        <key>SuccessfulExit</key>
        <false/>
   </dict>

   <key>StartCalendarInterval</key>
   <dict>
       <key>Hour</key>
       <integer>9</integer>
       <key>Minute</key>
       <integer>0</integer>
   </dict>

 Cihaz her yeniden başlatıldığında Quick Scan komut dosyasının çalışmasını istemiyorsanız RunAtLoad ve KeepAlive anahtarlarını ve bunların değerlerini kaldırmanız yeterlidir.

Resim-1

  • Run script as signed-in user: No
  • Hide script notifications on devices: Yes
  • Script frequency: Not configured
  • Max number of times to retry if script fails: 3 times

Script frequency değeri Intune tarafından başlatılan ve yapılandırılan zamanlamanın dışında ek taramaları önlemek için komut dosyası sıklığını kesinlikle yapılandırmayın.

Haftalık tam tarama perşembe günü 12:30’da çalıştırılmasına yönelik komut dosyası aşağıdaki gibidir. Tam tarama birkaç dakikadan birkaç saate kadar sürebilir.

<key>StartCalendarInterval</key>
   <dict>
       <key>Weekday</key>
       <integer>4</integer>
       <key>Hour</key>
       <integer>12</integer>
       <key>Minute</key>
       <integer>30</integer>
   </dict>

Hafta boyunca kullanıcının çalışmasını etkileyebilecek ek tam tarama yapılmaması önerilir. (Ek olarak cihaz yeniden başlatıldıktan sonra tam tarama yapılmamalıdır.)

Zamanlamayı özelleştirmek için StartCalenderInterval anahtarını değiştirmeniz yeterli olacaktır.

RunAtLoad ve KeepAlive anahtarlarını cihaz yeniden başlatıldıktan sonra başlatılabilecek ek taramaları önlemek için yapılandırmamanız önerilir.

Son olarak zamanlanan işi kaldırmak, Intune kullanılarak yükleme scripti tarafından oluşturulan PLIST dosyasını silmek kadar kolaydır.

Resim-2

Mac cihazlarındaki kullanıcı günlük dosyalarını /var/log dizini altında schedquickscan.log ve schedfullscan.log adı altında bulabilirsiniz.

Faydalı olması dileğiyle…

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 2
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümü mezunuyum. 2010 yılından beri Bilgi Teknoloji sektörünün içerisindeyim. Şu anda Türkiye'nin önde gelen bankalarından birinde Sistem Uzmanı olarak çalışmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir