0

Bu makelede HP BladeSystem’in bir ürünü olan Onboard Administrator modülünü inceleyeceğiz. Genel olarak HP BladeSystem yapısından önceki makelelerde bahsetmiştik.Bu makelede Enclosure yönetimini nasıl yapıyoruz?sorusunu cevaplandıracağız.

Bladesystem içerisinde C-7000 ve C-3000 olarak iki enclosure tipinden bahsettik.Enclosurelar farklı olmasına ragmen yönetimin konsolları yani OA(Onboard Administrator)modülleri birebir aynı yapıdadır.


Resim-1

Üstteki resimde OA web arayüzünü görmekteyiz.Enclosure üzerindeki takılan tüm bileşenlerin bire bir yapıda resimlerinide görmekteyiz.Daha öncede bahsettiğimiz gibi aktif-aktif çalışan bir yapıdır.Bu yapı içerisinde istenirse sol taraftaki navigation bar üzerinden yada hangi cihazla işlem yapmak istiyorsak resmine tıklamamız yeterlidir.Sonrasında istediğimiz cihazla ilgili o anda kullanmış olduğu elektrik ,soğutma ihtiyacı,yada serverların ILO’larına direk erişmemiz mümükündür.

Görülen OA ekranında birden fazla Enclosure görmekteyiz.Bunun sebebi enclosureların birbirine linklenmesi sebebidir.Kullanım amacı ise daha önceden bahsettiğimiz gibi birden fazla enclosure kullanımı durumunda yönetimlerini tek bir ekran üzerinden gerçekleştirme ihtiyacına cevap verebilmek amacıyla tasarlanmıştır.
Enclosurelar birbirine link edilmiş durumda olması ragmen sol taraftaki ekranda her biri içinde farklı enclosure ayarlarını yapabileceğimiz menüler set edilmiş durumdadır.Bu durum akıllara herhangi birinde yapmış olduğum değişiklikler diğerlerinede aktarılırmı sorusuna “HAYIR”cevabını vermektedir.

OA modülünü incelemeye başlayalım,

Enclosure Setting;

AlertMail:Enclosure üzerinde logları tutulan ve critical olarak işlenen loglardan mail olarak bilgi alınması için konulmuştur.”Enable Alert Mail”seçeneği aktif edilerek kullanılacak SMTP server,Domain ve E-mail address kutularının doldurulması yeterlidir.Bu ayarlar yapıldıktan sonrasında istenirse “Send Test AlertMail”seçeneği ile ayarlarınızın çalış çalışmadığını control edebilirsiniz.

Device Power Sequence:Makinelerinizin hangi sıra ile “power on”olmasını belirleyeceğiniz kısımdır.Olası bir elektrik kesilmesi durumunda enclosure ‘a elektrik gelme durumunda makinelerden hangileri once açılsın hangileri kaçar saniye yada dakika sonra açılsın gibi ayarlamaları yapabilirsiniz.Peki ne amaçla kullanılabiliriz?Enclosure içerisindeki makinelerinizden bir tanesi eğerki DC rolünde ise direk serverlarınızda da exchange ,dns gibi hizmetler veriyorsa onlar için öncelikle hazırlanması gereken domain ortamıdır.İşte bu sebeple elektrik gidip gelme durumunda ilk once DC makinenizi sonrasında diğer sunucularınızın power on olmasını ayarlayabilirsiniz.

Date and Time:Tarih ve saat bilgilerini set edeceğimiz kısım.

Enclosure TCP/IP Settings:OA modülüne erişimi yapacağımız IP’yi ister static yada DHCP üzerinden mi alacağını yapacağımız kısımdır.OA modülü IPv4 ve IPv6 desteklemektedir.NIC Options tabından OA modülü üzerindeki NIC kartın hızını ayarlayabiliriz.(10/100/1000 Mbps gibi.)

Network Access:OA modülüne erişmek istediğimiz protocolleri belirleyebileceğimiz kısımdır.Web access,ssh,telnet gibi protocolleri açmak yada kapatma işlemlerini yapabiliriz.

Link Loss Failover:OA modüllerinin Enclosure üzerinde yedekli olarak konumlandırıldığını söylemiştik.Bu sekmeden istersek olası primary OA modülünün down olma durumunda secondary modülün ne kadar zaman sonra aktif olacağını belirleyeceğimiz kısım.

SNMP Settings:SNMP ayarlarını açıp kapayacağımız kısımdır.Read-Write Community ve SNMP server’ınızı belirleyecemiz kısımdır.

Enclosure Bay IP Adressing(EBIPA):Serverlar ve Interconnect’ler için IP adreslerini verebileceğimiz kısımdır.Serverlar için ILO adressleri Interconnect slotlara ise de Virtual Connect Manager’lara IP verebileceğimiz bölümdür.

Configuration Scripts:Enclosure üzerinde yapmış olduğumuz ayarlar bir dosya içerisinde tutulmaktadır.İstenirse bu dosyanın backup’I alınıp olası bir OA modülünün değişmesi durumunda yeni OA modülü üzerinde de aynı ayarları yapıp zaman kaybetmek yerine restore ederek zaman kaybını engellemek amacıyla tasarlanmıştır.

Reset Factory Defaults:Adı gibi OA modülünü Fabrika ayarlarına çevirmek için kullanılır.Fabrika ayarlarına çektiğimiz bir modülü tekrardan yapılandırırken OA modülü üzerinde bulunan sticker üzerindeki Username ve Password bilgilerine ihtiyaç olacaktır.(Username:Administrator bunu söyleyebilirim ama password unique olacak L)

Device Summary: Enclosure üzerinde bulunan tüm donanımların özet bilgisini vermektedir.:


Resim-2

DVD Drive:C-3000 Enclosure üzerinde Dvd-Drive opsiyonu bulunmaktadır ama C-7000 üzerinde DVD Drive opsiyonu bulunmamaktadır.Bu opsiyonu OA Modülü üzerindeki USB portu üzerinden USB Dvd-Drive ile kazandırabiliyoruz. Dvd-Drive Bağlamak istediğimiz Bay’e gelip işaretliyoruz ve sağ tarafında bulunan Launch butonuna tıklamamız yeterli oluyor


Resim-3

VLan Configuration:VLan’ları tanımlayabileceğimiz ve Serverların ILO’ları yada Virtual Connect modüllerin management IP’lerine Vlan tagları ekleyebileceğimiz kısımdır.

Active Onboard Administrator;

TCP/IP Settings:OA modülü üzerindeki IP ve DNS,DHCP bilgilerinin monitor edebileceğimiz kısımdır.

Firmware Update:OA modülünün Firmware Update edebileceğiniz varolan firmware bilgisini alabileceğiniz kısımdır.Update haricinde downgrade seçeneğide mevcuttur.Update edilen firmware versiyonu üzerinde bir hata ile karşılaşılma durumunda downgrade edebilme opsiyonu mevcuttur.

System Log:Enclosure üzerinde yapılan tüm değişiklikler ile ilgili logların tutulduğu kısımdır.Log Options kısmından istenirse SysLog server’a loglamaları otomatik olarak gönderebileceğimiz kısımdır.

Device Bays:

Device Bays bölümü serverlar ile ilgili bilgileri,Serverların ILO’larına erişebileceğiz kısımdır.

İnformation:Server üzerinde bulunan tüm donanımların s/n,part number bilgilerini,CPU,Ram bilgilerini alabileceğimiz,NIC yada HBA üzerindeki MAC ve WWN bilgilerini bu ekran üzerinden görebiliyoruz.

Virtual Devices:HP serverların ILO üzerinden elde etmiş olduğu Virtual power özelliği ile serverları açma/kapama işlemlerini yapmamızı sağlıyor:

Momentary press:Server’ın power düğmesine basıp çekme işlemini yapar.Bu durumda makine üzerindeki OS ile birlikte kapanmasını sağlar.

Press and Hold:Server’ın power on düğmesine 4 sn basılı tutup çekme işlemini yapar.

Cold Boot:Server’ın power tüketimini o anda kesme işlemini yapmaktadır.Bu seçenek kullanıldığında serverın fişi çekilmiş gibi aslında.

Reset:Adından anlaşıldığı üzere reset işlemi yapmak amacıyla kullanılır.

UID Light:HP serverlar üzerinde bulunan bir seçenektir.Serverların yer belirlenmesi amacıyla tasarlanmıştır.Sistem odasındaki “x”server’ı kapatırmısın dediğinizde eğerki o serverdan birden fazla olma durumunda UID Light ‘ı kullanarak yer belirleme işlemini yapabilirsiniz.ILO üzerinden Remote Management ekranları açıkken UID Light Flashing yapar.

IML Log:ILO üzerinden gelen management loglarının saklandığı ve OA modülü üzerinden ILO ile ilgili logları çekmemizi sağlamaktadır.

ILO:Device Bays kısmından server’ı seçtikten sonrasında ILO tabından istersek Web Administration(ILO Web arayüzüne)yada direk o sunucunu Remote Console ekranını server’ın ILO’suna bağlanmadan erişebiliyoruz.

Port Mapping:HP Bladesystem port-mapping ile ilgili yazmış olduğum makelede iç yapıda 16 portlu bir switch’ten bahsetmiştim.Port-Mapping bölümünden ilgili server’ın hangi interconnect baylere hangi portlar üzerinden yönlendirildiğini görmek mümkün.

Interconnect Bays:

Interconnect Baylerde hangi modüllerin takılı olduğunu görebileceğimiz bölümdür.İçerisinde bulunan “Status”,”Information” ve “Virtual Buttons”bölümleri Device Bays bölümü ile aynı yapıya sahiptir.Status içerisinde cihazın healt check(Sağlık bilgileride diyebiliriz.)görebileceğimiz,Information bölümünde cihazla ilgili s/n ve part number bilgilerini görebileceğimiz ve Virtual Buttons bölümündede ilgili Baydeki Modülü Power-On/Power-Off veya Reset işlemlerini yapabileceğimiz bölümlerdir.

Bu bölümden bize farklı olarak E-net modüller üzerindeki Management Console karşılamaktadır.Management Console ise bizi Virtual Connect Managera yönlendirme işlemini yapar.Interconnect Bay 1 Primary Virtual Connect Manager konsoludur.Bay 5 üzerinde bulunan E-net modülün management console adresine gittiğinizde Virtual Connect Manager otomatik olarak Primary olan Virtual Connect Manager’a yönlendirmesini yapar.

Power and Thermal:

Power Management:Power Supply üzerinde yedekli sisteminizi oluşturacağımız bölümdür.Bu bölümde bizlere 3 seçenek verilmektedir;

AC Redundant:Minimum 2 power supply olma koşulu ile 1 power supply aktif çalşırken diğeri stand-by olarak durmaktadır.Stand-By bekleyen power supply kendi güçü haricinde Dynamic power özelliği ile sistemi tolere edebileceği elektrik gücünüde hali hazırda bulundurduğu için enclosure sistemin o anki ihtiyacı 2250 ve max 2400V aralığında ise enclosure’ı çalıştırmaya devam eder.

Power Supply Redundant:Minimum 2 + 1 olma koşulu ile aktif olarak hepsi çalışmaktadır.1’e 1 yedeklilik söz konusudur.Power Supply ünitelerinden bir tanesinin gitme durumunda +1 olan onun görevini alır.

Not Redundant:Adındanda anlaşıldığı üzere yedekli olmayan bir sistemdir.Redundacy yoktur.


Resim-4

User/Authentication:Bu bölümde OA üzerindeki yeni kullanıcıları oluşturduğumuz,privilege değerlerini değiştirbildiğimiz,Directory server üzerinden gelen kullancıları OA üzerine import edebileceğimiz sekmedir.

Local Users:Local users bölümünde karşımıza gelen 3 seçenek vardır.

  • New(Yeni bir user oluşturmak için kullanılır.)
  • Edit(Varolan bir user üzerinde değişiklik yapmak için kullanılır.)
  • Delete(Varolan userı OA üzerinden silmek için kullanılır.)

Örnek olarak bir user oluşturalım,


Resim-5

Local users içerisinde New butonuna tıklayarak üstteki ekran karşımıza çıkıyor.Bu ekranda Username ve Password bilgilerini girip “Add User”diyoruz.

Sonrasında gelen ekran user ile ilgili privilege değerlerini set edeceğimiz,Full Name ve Contact bilgilerini gireceğimiz bölümdür.Alttaki ekran görüntüsüde enclosure üzerindeki fiziksel bileşenlerin takılacağı bay’ler görülmektedir.Üzerindeki checkbox’ları doldurarak ilgili usera bu cihaz üzerinde işlem yapabilmesini sağlarız.


Resim-6

Password Settings:Bu tab içerisinde password encyription ve password length belirleyeceğimiz bölümdür.Eğerki yapımız içerisindeki Password Policy’ler complex ve minimum 8 karakter olmalı gibi kuralları bu bölümden yapabiliriz.

Directory Setting &Directory Groups:Bu bölümde OA üzerinde Actice Directory entegrasyonu sağlayabilceğimiz LDAP authentication yapabileceğimiz ve Directory Server üzerindeki group’lar ile ilgilide yetkilendirme yapacağımız bölümdür.

Two Factor Authentication:OA üzerine sertifika ile girişi yapabileceğimiz ve Sertifikarlarımızı upload edeceğimiz bölümdür.

Signed in Users:OA üzerinde oturum açan kullanıcıları ve ne kadar zamandır online durumda gibi bilgileri monitor edebilceğimiz yada varolan oturumu sonlandırabileceğimiz bölümdür.Bu bölüm içerisinde diğer bir tab ise “Session Options”’dır.Bu tab içerisinden online olan kullanıcıların ne kadar zaman sonra timeout olacağını saniye üzerinden ayarlayabileceğimiz bölümdür.

Insight Display:Daha önceki makalelerde de bahsetmiş olduğum Insight Display ekranı enclosure üzerinde bulunan LCD paneldir.Bu panel ile enclosure üzerindeki bileşenleri monitor edebilmek,Serverların port mapping’lerini görebilmek,OA modülünün firmware update yada konfigürasyon yedeği alabileceğimiz bir ekrandır.Bu ekranın fiziksel olarak inceleyecebileceğimiz gibi OA üzerinden birebir olarak yönetim edebilme imkanımız vardır.Birebir’den kastım aslında aktif aktif bir yapı söz konusudur.


Resim-7

Resimde de görüldüğü üzere insight display ekranı karşımızdadır.Yön ve OK tuşları da fiziksel görünümündeki set edilmiş durumdadır.

Security:Eğerki sistem odanıza izinsiz kişilerin girebileceğini düşünüyorsanız set edebileceğiniz ayarlardan bir tanesidir.Burada Insight Display ekranına girişte şifre set edebiliriz.Tavsiye edeceğim çözümlerden bir tanesidir.X kişisi insight display üzerinden alacağı OA IP ile sistem’e giriş yapmaya yada sisteminizi hataya sürükleyebilir.

User Note:Bu bölüm insight display ekranındaki “view user note” kısmına yazılar ekleyebileceğimiz bölümdür.Bu bölüme bu “Site1 vs.”gibi isimler verebileceğiniz,yada giren kişi için hangi Bay’de hangi server bu gibi bilgileri girip not olarak bırakabilirsiniz.

Background:Insight Display ekranı default olarak resimdeki gibi arkaplanı yeşil olarak gelir.İstenirse arkaplanı OA üzerinden 320px x 240px formatında resim upload edebiliriz.

Chat Mode:Bu bölüm adından da anlaşıldığı üzere chat yapmamıza olanak sağlıyor.Peki ne amaçla kullanılır?gibi bir soru sorduğunuzu duyar gibiyim..

Örnek olarak sistem odanızın olduğu bölümde telefon hattının olmadığını ve GSM hattınızında çekmediğini düşünelim (Gerçek bir felaket senaryosu ama). Sistem odasında sorun çıktı ve bir kişinin enclosure üzerinde fiziksel olarak işlem yapması lazım ama aradaki mesafe içerisinde git gel yapma şansınızda çok yoksa işte o zaman chat mode’a ihtiyacınız olabilir.Kullanımı için yapılması gerekenler sadece OA üzerinden Insight Display ekranına bağlanması ve alttaki resimdeki gibi soru ve cevapları yazması gerekmetedir.Evet cevapta yazması dedim.Insight Display üzeriden herhangi bir klavye seçeneği olmadığı için karşı tarafa sorusu ile birlikte cevap seçeneklerinide gönderebilir.Eğerki kişinin cevap’ı bunlar haricinde birşey olacaksa kişi harfleri tek tek seçerek gitmesi gerekmedir.

Virtual Connect Manager:Virtual Connect Manager’a direk olarak erişebileceğimiz linktir.Bu link’e tıkladığımızda enclosure üzerindeki primary VCM’ye yönlendirilir.

Bu makalede genel olarak HP C-Class BladeSystem enclosure üzerinde bulunan Onboard Administrator üzerinde ne gibi işlemler yapabileceğimizi inceledik.

Bir sonraki makalede görümek dileğiyle.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.hp.com

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamlayan Ercan ERGEN, önlisans eğitimini Gazi Üniversitesi Bilgisayar Teknoloji ve Programlama bölümünü bitirmiştir.Lisans eğitimine Anadolu Üniversitesi İşletme bölümde devam etmektedir.2005 yılından beridir sektör içerisinde farklı görevlerde yer almıştır.İstanbul Bilişim firmasında Bilgi İşlem uzmanı olarak 1,5 yıl görevini yerine getirmiştir. Daha sonra BilgeAdam Bilgi Teknolojileri Akademisinde Bilgi İşlem Uzmanı ve BilgeAdam Kurumsalda Bilgi İşlem Sorumlusu olarak devam etmiştir.Şuanda BilgeAdam Kurumsalda Server&Storage Danışmanı olarak çalışmaktadır. 2007 yılından beri bu görevine devam etmekte olan Ercan ERGEN, Comptia, HP, Vmware,Symantec gibi üreticilere ait ürünlere ilişkin eğitim ve seminer vermiştir. Microsoft Certified Trainer(MCT),HP Certified Instructor(HPCI),Symantec Certified Specialist(SCS), Microsoft Certified System Engineer(MCSE S M), Microsoft Certified System Administrator(MCSA S M), Microsoft Certified IT Professional(MCITP), Microsoft Certified Technology Specialist(MCTS), HP Accredited Platform Specialist(APS), HP Accredited Integration Specialist(AIS), HP Accredited System Engineer(ASE) ,Vmware Certified Profesional (VCP)...vs. gibi sistem yöneticiliği ve eğitmenlik sertifikaları bulunmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir