Bu makalede HP C-Class Enclosure üzerinden incelemeler yapacağız. Bir önceki HP C-Class BladeSystem makalemde genel olarak incelemelerimizi yapmıştık. Artık BladeSystem mimarisi üzerinden genel olarak bilgi sahibiyiz.
HP BladeSystem mimarisinde 3 adet Enclosure olduğunu söylemiştik.
- HP BladeSystem c7000 enclosure
- HP BladeSystem c3000 enclosure(rackable)
- HP BladeSystem c3000 enclosure(tower)
Yapıları gereği hitap etmiş oldukları kurumlar ve ne gibi ihtiyaçlara cevap vermelerine gore yer değişikliği gösteren bir sistemler bütünün en önemli parçası olan yani bu konsolide yapının oluşmasında en önemli yere sahip olan parçadır.
HP BladeSystem C-3000 enclosure’lar mid-market dediğimiz orta ölçekli kurumların server&storage ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir üründür.C7000 ise daha kurumsal firmalar için geçerli olup genel olarak datacenter’larda konumlandırılmaktadır.Bu yapılar içerisinde en önemlisi esnekliğinin yüksek seviyede olmasıdır.
Tabloda verilen bilgiler eşliğinde söylemek istediğim bir kaç başlık var.Rack’ler içerisindeki yükseklikler “U”birimi ile gösterilir.Ve c7000 enclosure 10U yüksekliğindedir.Ve içerisinde 16 adet HH(Yarım Boy)yada 8 adet FH(Tam Boy)server takabilme imkanımız vardır.Küçük bir hesap yapıcak olursak 1 adet DL 380 2U yüksekliğindedir.Ve DL 380 muadili Blade serverlar HH yapıdadır.BL 490 gibi..Bir 42U Rack içerisinde max 21 tane DL380 server takabilirsiniz.C7000 içerisinde ise yarım yuva 16 adet sunucu takabildiğimizi söylemiştik.Ve 42U rack içerisinde 4 adet C7000 konumlandırabilirsiniz.Bu hesaplamadan şöyle bir sonuç çıkıyor.4×16 Blade Server 42 U içerisinde çalışabiliyor ki biz bu rack içerisinde sadece 21 tane DL 380 konumlandırdık.64-21=43 Blade server daha fazladan koyabilme imkanımız oldu.Üzerinde bulundurduğu 6 adet 2400W Power Supplie ile enclosure 3+3 yedekli halde çalıştırabilme imkanı bulunmaktadır. Yani 3 adet Power Supplie tüm enclosure üzerindeki bileşenleri çalıştırabilecek bir güçtedir.Buda aslında 7200W yapmaktadır.Buyrun bir küçük hesap daha yapalım.Bir Rack-Mount Server ortalama 600-700 W civarında çalışmaktadır.10 adet serverda 7200W değerine ulaşılır. c7000 enclosure üzerindeki 3 adet 2400W ile 16 adet server besleyebilmektedir.Yönetimsel olarak baktığımızda ise HP rack-mount sunucuların NIC yönetimi haricinde ILO özelliğinin aktif etmek istediğimizde her sunucuya NIC kablolamaları haricinde birde ILO içinde bir ethernet çekmemiz gerekir.HP BladeSystem’in ise yönetimini OnboardAdmin Modülü üzerinden yapılır.Ve sadece tek bir ethernet kablosu ile hem Enclosure yönetimi hemde serverların ILO çıkışları sağlanmış olur.Kablolama tarafından da Switchler üzerinde fazladan port kapatmaya son.. JYedeklilik açısından bakılacak olursada enclosure üzerine iki tip içinde geçerli olup 2 adet Onboard Admin modül takabilirsiniz.Aktif-Pasif olarak çalışan bu sistem Primary yani Bay1’e takılı olan OA modülünde yapılan değişiklikler diğer OA modülüne senkron olur.Olası bir hata durumunda diğer OA üzerinden işlemler devam etmektedir.
OA modülü yeni versiyonunda KVM desteğide bulundurmaktadır.İstenirse KVM switch özelliği kullanılarak enclosure içerisinde bulunan server’ın ekran görüntüsünü ILO haricinde VGA portu üzerinden çıkışı sağlanabilir.C3000 enclosure üzerinde DVD-Rom özelliği mevcut fakat C7000 enclosure üzerinde yoktur.Bu özelliği kazandırabilmek için USB portu üzerinden USB-DVDRom takılarak istenilen Bay’deki server’a bağlantı sağlanabilir.Serial Port seçeneği ile birlikte OA üzerinden GUI’den yapılan işlemlerin aynısını konsol üzerinden de yapılabilir.Ve aktif-aktif çalışan bir yapıdır.Yapılan işlemler direk OA GUI arayüzünden de görülebilmektedir.
Bahsetmiş olduğum full-redundant yapının arkadan görünümü.5+5 dağılımı yapılmış olan Hot-Plug fan’lar,yedekli olarak bulunan OA Modülleri,8 adet Interconnect Bay slotları serverların NIC ve HBA çıkışını sağlayacağınız bir yapı mevcuttur.Enclosure arka tarafında “Enclosure links”bağlantı noktaları vardır.Bu portlar üzerinde bir downlink birde uplink portu mevcuttur.Kullanım amacına bakıcak olursak birden fazla enclosure olma durumda yönetimi tek bir OA üzerinden yapılmak istenirse birinin uplink diğerinin downlink portuna şeklinde bir bağlantı yapılarak max 1000 enclosure birbirine link yapılarak yönetim tek bir GUI arayüzüden yapılmasına olanak tanır.
C7000 ve C3000 enclosure üzerindeki HH ve FH server dağılımları tablolardaki gibidir.
Bu makelemde HP BladeSystem Enclosure ailesini inceledik.Bir sonraki makalemde Onboard Admin modülü üzerinden incelemeler yapacağız.GUI arayüzünde nasıl yönetim yapıyoruz.Konsol ekranından neler yapabiliyoruz gibi detaylı olarak yönetim konularına değineceğiz.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
www.hp.com