Lenovo DS4200 Storage Kurulumu ve Yapılandırma
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Lenovo DS4200 Storage Kurulumu ve Yapılandırma

2

Kurulum ve yapılandırması yapacağımız Storage Lenovo Strorage Think System ürün ailesinin DS4200 Serisi Storage’i. Daha önceki modellerinden Lenovo v3700 Serisi olarak yani Storwize olarak adlandırımız ürüne karşılık gelen bir depolama ürünü diyebiliriz.

Her iki ürününde kurulum ve yapılandırması birbirinden farklı.

Biraz bahsettmek gerekirse;

V3700 Storwize’in ilk kurulumu kutusu içerisinden çıkan bir USB belleği Bilgisayarımıza takıp otomatik çıkan bir Wizard ile set ediyorduk ve sonrasında v3700 storwize açmadan arkasındaki USB gişire belleği takarak Storwize’I açıyorduk ve Wizard ekranında tanımladığımız ip ile Web arayüzünden cihazımı bağlanarak storwize’imizi yapılandırıyorduk.

 

DS4200 Storage’imizi ise aşağıdaki (Resim-2) gördüğünüz gibi Serial Console port (Mini-USB) kablosunu bilgisayarımıza takıp Putty veya Tera Term gibi programlar ile bağlantı sağlıyoruz.

Resim-1

Resim-2

Bilgisayarımızdaki Serial Console kablomuzu ilgili portu yazıp Open diyoruz.

Resim-3

Login : Manage Password: !manage yazıp Enter’a basıyoruz. (Default username ve password)

Resim-4

CLI’dan eşirim sağladıktan sonra cihazıma aşağıdaki komutları kullanarak static ip veriyoruz. (Kendi ip blouğunuza göre tanımaları yapabilirsiniz)

set network-parameters ip 10.35.1.188 netmask 255.255.255.0 gateway 10.35.1.254 controller a

set network-parameters ip 10.35.1.189 netmask 255.255.255.0 gateway 10.35.1.254 controller b

Resim-5

Static IP’mizi verdikten sonra Web arayüzünden Storage’imize erişim sağlıyoruz.

 

Resim-6

System Settings seçeneğini tıkladığınız da Storage’e ait bilgileri inceleyebilir ve dilediğiniz gibi düzenlemeleri yapabilirsiniz.

Resim-7

Hiçbir işlem yapmadan önce Storage’imizin mevcut Firmware Versiyonunu show versions komutu ile veya Web arayüzünden kontrol ediyoruz. Ben konsol bağlı oldugu için aşağıdaki komut ile kontrol ediyorum.

Resim-8

Güncel linkten son version Firmware dosyasını indirip Storage’imizin Firmware Update’ini yapıyorum.

https://datacentersupport.lenovo.com/tr/en/downloads/ds502374

Firmware dosyasını gösterdikten sonra aşağıdaki gibi işlemlerin devam ettiğini ve sonrasında tamamladığını görüyorum.

(Bu Firmware sadece Storage’in Firmware Update’i. Aynı linkten Disk Update’lerin de indirip yapabilirsiniz. Ben bu yazımda sadece Storage’in Firmware adımları paylaştım.)

Resim-9

Resim-10

Firmware Update işlemini tamamladıktan sonra Disk Group (Pool) oluşturuyorum.

Resim-11

Disk Group (DG) oluşturacağımız Storage’imizde toplam 7 adet 2.4 TB disk bulunuyor. Ben tüm Diskleri tek bir DG altında oluşturacağım için hepsini seçip Name kısmına bir DG ismi veriyorum ve Data Protection kısmından Raid 5 seçerek Add diyorum.

(Birden fazla DG oluşturabilirsiniz. Burda tercih tamamen elinizdeki disk adeti ve yapınızdaki kapasite + performan + ihtiyaça göre değişecektir)

Resim-12

Resim-13

Disk Group (Pool) oluşturma işleminden sonra şimdi sıra Virtual Volume oluşturma işleminde. Aşağıdaki adımları takip ederek Virtual Volume oluşturuyorum.

Resim-14

DG oluşturma da bahsettiğim gibi burada da kaç adet Virtual Pool (VP)  ihtiyacınız varsa belirleyip Volume Name kısmına isim verip, Size kısmına da kapasite yazıp OK. diyoruz. Benim ihtiyacım 2 adet oldugu için 2 adet oluşturuyorum.

Resim-15

Aşağıdaki gördüğünüz gibi 2 adet VP oluştu.

Resim-16

Şimdi oluşturmuş olduğum Volume’leri Host’larımıza MAP etmem gerekiyor. Benim yapımda 3 adet VMware Host var. Ve her biri 2 şer adet FC HBA ile SAN Swicth’e bağlı.

Host kısmında SAN Switch’e bağlı Server’larımı görüyorum. Ve her bir FC kartın WWN numarasına göre bir isim vermek için Modify Initiator diyorum. Ve tek tek FC kartlarımı isimlendirerek aşağıdaki gibi ekliyorum.

Resim-17

Resim-18

Host kısmından Server’larımızı ekledikten sonra oluşturmuş olduğumuz Virtual Volume’leri aşağıdaki gibi Action kısmından MAP ediyorum.

Resim-19

Virtual Volume ve Host‘larımınızı seçip MAP dedikten sonra Resim-23’deki gibi OK. diyerek işlemlerimi tamamlıyorum.

Resim-20

Resim-21

Resim-22

Son olarak MAP edilen Virtual Volume’leri VMware Host’lara aşağadaki gibi ekliyorum.

Resim-23

 

MAP edilen Virtual Volume’lerin aşağıdaki gibi aktif olduğunu görebilirsiniz.

Resim-24

 

Herkese iyi çalışmalar diliyorum.

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

 

Referanslar

 

www.mshowto.org

 

TAGs: DS4200 Storage Kurulumu,DS4200 Storage Yapılandırma,Lenovo DS4200 Nasıl Yapılandırılır

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1983 yılında Bursa’da doğdum. Profesyonel olarak 2005 Yılından beri Bilişim sektörünü içerisinde birçok farklı görev de yer aldım. 01.05.202 tarihi itibariyle Data Platform Bilgi Sistemleri, İzmir Regional Technology Director olarak görev almaktayım. Sahip olduğum sertifikalar; VCP | MCP | MCDST | MCSE (w2k,w2k3), + Security | MCITP: Windows Server 2008 Enterprise Administrator | MCITP: Enterprise Messaging Administrator on Exchange 2010 | MCSA: Microsoft Certified Solutions Associate: Windows Server 2012 | Watchguard | MFA Technical

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 22/09/2020

    Merhaba..cihaz ile alakalı uyumlu disk sıkıntısı yaşıyorum. Taktiğim disklerin hiç birini görmüyor. Konu biraz eskide kalmış ama bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz

  2. 24/11/2020

    Değerli hocam,

    Hem mail, Hem Telefon hem de bu konu ile Cihaz hakkında yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim. 17. Fotoğrafta Discovered = No olmasının sebebi HBA kartın fast!util ekranında Host Adapter BIOS un Disable olmasından kaynaklıymış. Bu problemin üstesinden geldikten sonra Lenovo DS4200 sff modeli HP Dl380 Gen 7 sorunsuz Storage pool olarak tanımlamış olduk. Tekrar paylaşımınız için teşekkür ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir