0

MVPExchange Server High Availability’sini düşündüğümüzde elimizde o kadar fazla seçenek olduğunu görüyoruz ki, hangisini nasıl kullanabileceğimiz konusunu karıştırmamak elde değil. Örneğin, SP1 öncesindeki seçenekler olan Local Continuous Replication (LCR), Single Copy Clusters (SCC) ve Cluster Continuous Replication (CCR) SP1 sonrasında yeni gelen teknoloji Standby Continuous Replication ile neler yapabilirsiniz. Ya da hangi network yapısında hangisini kullanabilirsiniz. Peki, bu teknolojilerden bazılarını aynı anda kullanabiliyor muyuz? Exchange 2007 ile gelen bu seçeneklerin neler yapabildiklerine göz atmaya başlayalım.

1. Local Continuous Replication (LCR)

Orta ve küçük ölçekli firmalarda kullanılabilecek, varolan bir tane Exchange sunucunuz üzerinde ki Database’i, tanımladığınız ikinci disk alanına (USB, SCSI, SAN…) Log Shipping ile aktarma yöntemidir.

Gereksinimler:

  • x64 bit donanım,
  • Minimum Server 2003 Standart Edition,
  • Minimum Microsoft Exchange Server 2007 Standart Edition,
  • Minimum 1 tane RAID kartı ve planladığınız RAID yapısını destekleyecek sayıda SCSI disk, örneğin RAID 5 için 3 tane SCSI disk ihtiyacınız olacak.

Genel olarak önerilen durumda 2 tane RAID Controller üzerinden farklı RAID yapılarını yöneterek LCR yapılandırılması söz konusu fakat toplam maliyeti düşürmek için sadece 1 tane RAID Controller üzerinden tüm diskleri yöneterek LCR yapılandırabilirsiniz. Tabi bu noktada, RAID Controller’ın bozulması sonucunda Exchange mimarinizin tamamen çalışmaz hale geldiğini görebilmenizde olası. Exchange Management Shell (Restore-StorageGroupCopy komutu ile) ve Exchange Management Console kullanarak aktif Storage Group’u değiştirmek mümkün.

LCR’ın etkinleştirildiği her storage group’ta sadece bir tane database yaratılabildiğini söylemeyi unutmadan, küçük ve orta ölçekli her firmada kullanılabilecek (kesinlikle kullanılmasını öneririm) ekstra maliyet gerektirmeyen bir çözüm sunduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Aktif çalışan database’inizde bir sıkıntı oluştuğunda, 10 saniyelik birkaç işlem sonrasında tüm yapıyı belirttiğiniz ikinci disk üzerindeki database’den çalıştırmaya başlayabilirsiniz.

2. Single Copy Clusters (SCC)

Exchange 2000 ve Exchange 2003’te kullandığımız Cluster mantığı ile aynı şekilde çalışan fakat Exchange 2007’de çok daha kolaylaştırılmış kolay kurulum ve yönetim (örneğin Exchange Management Shell ile) avantajı sunan SCC’yi tüm Data’yı (Database, Logs…) tek merkezden (tüm yapı tek Site içerisinde) yönetmek düşüncesinin ağır bastığı kurumlarda tercih edebilirsiniz.

Gereksinimler:

  • x64 bit donanım,
  • Minimum Server 2003 Enterprise Edition,
  • Minimum Microsoft Exchange Server 2007 Enterprise Edition,
  • SAN ya da benzeri ortak disk alanı

Ortak bir disk alanında barındırılan database, log dosyaları ve quorum bilgisi ile tek noktadaki data’nın birden fazla Node tarafından yönetilmesi şeklinde işleyen bu yöntemi özellikle tek merkeze konumlandırılmak istenilen Exchange Server projelerinde kullanabilirsiniz. Node’lar üzerinde tanımlayacağınız iki Ethernet kartından bir tanesini (Şekil üzerinde Private Network diye gösterilmiştir) sadece Node’ların birbirlerini dinlemesi için ayırmanız gerekir, bu şekilde doğabilecek broadcast’e bağlı performans sıkıntılarının önüne geçebilirsiniz.

Exchange 2007 SCC’de ki en güzel değişikliklerden bir tanesi size kurulum esnasında çok fazla iş bırakmaması, örneğin daha önceki sürümlerde MSDTC bileşenini yükleyip Cluster Administrator üzerinde manuel bir takım işlemler gerçekleştirmeniz gerekirken, Exchange Server 2007’de Cluster Administrator üzerinde manuel hiçbir işlem gerçekleştirmeden kuruluma devam edebilirsiniz.

Exchange Virtual Server (EVS) isminin de artık Clustered Mailbox Server (CMS) olarak değiştiğini hatırlatalım. Yani kuracağınız her Node’u aynı Clustered Mailbox Server’a üye yapıyorsunuz ve arayüzden baktığınızda karşınıza bilgisayar isimleri yerine CMS isimlerinin geldiğini göreceksiniz. Şekilde örnek bir senaryo söz konusu:

High Availability
Şekil-1

3. Cluster Continuous Replication (CCR)

Windows Clustering üzerinde Majority Node Set kullanılarak (SAN ya da benzeri bir merkezi depolama ünitesi kullanılmadan) Log Shipping yöntemiyle Exchange Server datasının her Node’da ayrı ayrı tutulması durumudur. Dağıtık yapılarda ya da farklı Site’larda mail sunucular tutulmak istenildiğinde CCR kullanımı tercih edilebilir.

Gereksinimler:

  • x64 bit donanım,
  • Minimum Server 2003 x64 Enterprise Edition,
  • Minimum Microsoft Exchange Server 2007 Enterprise Edition,

Aktif Node üzerinde bulunan database’in bir kopyası asenkron olarak Pasif Node’a log Shipping yöntemi ile taşınır ve daha sonrasında replay edilir. Tabi ki data’nın asenkron taşınması akıllara şu soruyu getirecektir. Aktif Node bir şekilde fail olursa Pasif Node’un aktif olması süresince geçebilecek birkaç saniyelik süreçte (ortalama 7-8 sn.) gelebilecek mailler hangi database’e düşecektir. İşte bu durumda Hub Transport üzerinde konumlandırılması gereken Transport Dumpster özellğini kullanabilirsiniz. Ayrıca Majority Node Set (MNS)’nin düzgün şekilde failover yapabilmesi için gerekli olan File Share Witness’ın (FSW) da yine Hub Transport Server üzerinde konumlandırılması önerilendir fakat member bir server üzerinde de bu rolü tutabilirsiniz. İki ayrı Site’li bir yapıda örnek verecek olursak, FSW’ı üçüncü bir site ‘da tutabilme seçeneğinizde mevcut. FSW rolünü üstlenecek sunucuda KB921181 güncellemesini yüklemelisiniz. Şekilde örnek bir senaryo söz konusu:


Şekil-2

4. StandBy Continuous Replication (SCR)

StandBy Continuous Replication, Exchange Server 2007 SP1 ile High Availability’ye katılan özelliklerden bir tanesi. Varolan Exchange Mimarisinin (SCC, CCR ya da LCR) bir veya daha fazla coğrafik lokasyonda birer kopyasının tutulması durumudur. Burada akıllara gelebilecek soru CCR kullanarak da farklı bir lokasyonda Mailbox Data’sını tutamıyor muyum, farkı nedir olabilir. En büyük farkı  SCC, CCR ve LCR’de sadece bir tane lokasyon belirleyebilirken, SCR’de birden fazla lokasyonda aynı Mailbox Data’sının tutulabiliyor olmasıdır. Sadece komut satırından yönetimini gerçekleştirebileceğiniz SCR’de, LCR ve CCR’de olduğu gibi Log Shipping yöntemi vasıtasıyla Data aktarımının gerçekleştiğini hatırlatmakta fayda var. Bu üç teknolojinin çalışma prensipleri aynı diyebiliriz.

Gereksinimler:

  • x64 bit donanım,
  • Minimum Server 2003 x64 Standart Edition,
  • Minimum Microsoft Exchange Server 2007 Standart Edition,

SCR kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, Aktif olarak çalışan sunucu/sunucular üzerinde database hangi path’de tutuluyorsa SCR olarak çalışan Exchange Server/Server’larda da aynı path’de tutulması gerekmektedir. Örneğin, aktif sunucuda Database T:\DB\ klasörü altında tutuluyorsa SCR olarak çalışan sunucuda da Database T:\DB altında bulundurulmalıdır. Şekilde örnek bir senaryo söz konusu:


Şekil-3

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

High Availability Strategies

Local Continuous Replication

Cluster Continuous Replication

Standby Continuous Replication

Single Copy Clusters

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2005 senesinde www.mshowto.org web sitesini kurmuştur. Sitenin fikir ve isim babasıdır. Son yıllarda Microsoft'ta çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir