0

Sanallaştırma anlamında Microsoft’un son yıllarda çıkarttığı birçok ürün ile kullanım oranlarını ciddi biçimde arttırdığını görüyoruz. Özellikle Windows Server 2008 ile ücretsiz olarak gelen Hyper-v bu anlamda bir dönüm noktası oldu. Peki teknik anlamda incelediğimizde bilinmesi gereken 5 önemli başlık nedir?

Hyper-V public beta sürümünün bir yıldan uzun bir süre önce piyasaya sürülmesinden buyana çeşitli organizasyonlarda Hyper-V ile ilgili birçok sunum yapıldı ve Hyper-V teknolojisine geçmek isteyen çok sayıda kullanıcı bulunmakta. Hyper-V ile ilgililenen kullanıcıları iki gruba ayırmak mümkün: birinci gruptakilerin yalnızca VMware ürünleri hakkında bilgileri var ve Hyper-V hakkında bilgi almak istiyorlar. Diğer gruptaki kişiler ise daha önce Microsoft Virtual PC ve Virtual Server kullanmışlar. Farklı görüşlere sahip olmalarına rağmen; her iki grupta da tartışmalar esnasında beş temel noktaya varılıyordu. Bu bağlamda Hyper-V hakkında bilmeniz ve anlamanız gereken en önemli beş konuyu aşağıda sıralayacağım:

5) Hypervisor modelinin ve performans sonuçlarının anlaşılması

Virtual PC ve Virtual Server kullanan kişiler için Hyper-V modelini ve işleyişini anlamak biraz zor olabilir. Çünkü Hyper-V’nin kullandığı sanallaştırma modeli Virtual PC ve Virtual Server’ın kullandığından çok farklıdır. Hyper-V modeli sanal makinelerde çok daha iyi bir I/O performansı sağlanmasına olanak tanır. Performansın iyileşmesinde host işletim sistemi de dahil her şeyin altına yerleştirilmiş olan yeni 64-bit’lik sanal makine monitörü katmanı (hypervisor layer) ve sanal makinelerde bulunan yeni high-speed VMBus “sentetik” sürücüler (synthetic driver) büyük önem taşımaktadır.

Özellikle optimize edilmiş sentetik disk kullanımı ve normal “donanım odaklı” sürücüler yerine, VMBus ile iletişim kuran network sürücüleri kullanılması Hyper-V sanal makinelerinde bulunan uygulamalar ile fiziksel donanım arasında çok daha hızlı bir yol kurulmasını sağlamaktadır. Bu sentetik sürücülerden yararlanabilmeniz için, sanal makinelerin içerisinde Microsoft’un söz konusu sanal makine için piyasaya sunduğu bir işletim sistemine; bir başka deyişle uygun Entegrasyon Bileşenlerine (Integration Components) sahip olmanız gerekir. Entegrasyon Bileşenlerini kurduğunuzda, sentetik sürücüleri de kurmuş olacaksınız.

Entegrasyon Bileşenlerini kurabileceğiniz işletim sistemlerinin listesi için bkz. Microsoft Knowledge Base article 954958

4) Snapshot kullanımının kavranması

Hyper-V sisteminde yer alan snapshot’lar Virtual PC ve Virtual Server’da yer alanlardan oldukça farklıdır. Hyper-V’deki snapshot’lar; çalışmakta olan veya çalışmayan sanal makinenizin mevcut andaki durumunu kaydedebilmenize ve daha sonra o kaydedilen duruma geri dönebilmenize olanak tanır. Bu özelik, sanal makinenin durumunun test edilmesi, varsa arızanın tespit edilerek giderilmesi ve geri dönüş (roll-back) sağlanması için mükemmeldir.

Bu özelikle undo-disks, save-state (mevcut durumu kaydet) işlevleri yerine kullanılmaktadır ve Virtual PC ve Virtual Server’da bulunan disklerden farklılık göstermektedir.

Snapshot’ların gücünü kavradığınızdan ve sanal makinenizin mevcut durumunu eski haline dönüştürmemeniz gereken senaryoları anladığınızdan emin olmalısınız. Dağıtılmış veri tabanları (domain controller gibi) ile ilgili hiçbir senaryo snapshot uygulamasının kullanılması açısından uygun değildir.

3) Quick Migration Uygulaması Nasıl Kullanılır

Sanallaştırma konusunda yapılan bir tartışma sanal makine yönetimi ve desteği ile ilgili hatalara değinilmeden sonlandırılamaz. Bu iki konu (sanal makine yönetimi ve desteği) listede 3. ve 2. sırada yer almaktadır.

Aynı fiziksel Hyper-V sunucusu üzerinde birden fazla sanal makineyi çalıştırdığınızı fark etmeniz uzun sürmez. Bakım yapmak zorunda olduğunuz için (planlı olarak) fiziksel sunucuyu durdurmanız veya daha da kötüsü ani güç kaybı veya benzeri bir nedenle fiziksel sunucunun (plansız bir şekilde) kendiliğinden durması halinde, ne yapmanız gerektiğini düşünmek zorundasınız.

Yukarıda bahsettiğim planlı veya plansız durumların her ikisinde de Hyper-V teknolojisinde host clustering desteği vardır. Windows Server 2008 cluster teknolojisi, sanal makineleri tam olarak yönetilen ve kümelenmiş kaynaklar olarak değerlendirir. Herhangi bir arıza durumunda görevin sürdürülebilmesi (fail-over) için, clustering teknolojisi, sanal makineyi bir node diğerine taşır. Hyper-V terminolojisinde bu işlem Quick Migration olarak isimlendirilir. Paylaşılmış bellek kullanıldığı için, yalnızca çalışmakta olan sanal makine belleği diğer düğüme (node) kopyalanır.

2) System Center Virtual Machine Manager seçeneğini değerlendirin

Hyper-V teknolojisi ile oluşturulmuş sanal makinelerin de yönetilmesi gerekir. System Center Virtual Machine Manager 2008 kurulumunu gerçekleştirin. Virtual Machine Manager ile sanal makine yönetimine ilişkin pek çok görevi basitçe yerine getirebilirsiniz. Söz konusu program daha kolay bir sanal host clustering (kümeleme) desteğini, şablon-tabanlı (template-based) yeni sanal makinelerin otomatik olarak hazırlanmasını (aynı şablon-tabanına sahip birden fazla sanal makinenin network üzerinde benzersiz olmasını sağlayacak “sysprep” parçasının gözetimi dahil) ve fiziksel bilgisayarlarda yer alan verilerin sanal makineler olarak Hyper-V’ye aktarılmasını sağlayacak şekilde fiziksel makineden sanal makineye (P2V) doğrudan bir dönüşüm sürecini içerir.

Şaşırtıcı bir şekilde SCVMM 2008; Hyper-V sunucularını, Virtual Server ve hatta VMware ESX sanallaştırılmış altyapısını yönetebilir ve mevcut VMware sanal makinelerinin Hyper-V’ye taşınması için mükemmel bir sanal makineden sanal makineye (V2V) bir dönüşüm seçeneği de sunar.

1) Hyper-V, Server Core da çalışabilir

Hyper-V teknolojisi hakkında öncelikli olarak bilmeniz gereken, Hyper-V teknolojisinin Windows Server 2008’in Sunucu Çekirdek Kurulumu’nda da (Server Core Installation) mükemmel bir şekilde çalışabileceğidir. Bunun anlamı, fiziksel sunucuda yalnızca mutlak minimum host işletim sistemini kurmanız gerekir; ancak bu durumda Hyper-V teknolojisinin tam olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz. Hyper-V üzerinde çalışan hareketli parçaların ve hizmetlerin az sayıda olması doğal olarak sunucuyu yamalama (patching) ihtiyacının azaltılması bakımından çok faydalıdır ve ağa (network) açılan olası saldırı yüzeyini (attack surface) de küçültür.

Bu konuyla ilgili sorularınızı http://mshowto.org/forum alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1983 yılında Balıkesirde doğdum. Orta öğrenimi İstanbul da bitirdim. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fizik bölümünden mezun oldum. 5 yıldır bilişim sektöründe çalışıyorum. MCP, MCSA,MCSE sertifikalarına sahibim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir