Uzun bir aradan sonra (1,5 yıl) çok yoğun iş temposundan fırsat yaratıp, yine uzun zamandır yazmak istediğim bir makaleyi Mshowto üzerinde paylaşmanın mutluluğunu yaşıyorum.
Özellikle, ülkemizde son dönemde konutlara %50 şirketlere %125’e kadar oranlarda yansıtılan elektrik “güncellemelerinden” sonra bu makale serisinin alıcısı çok olacaktır diye düşünüyorum.
Green IT kapsamında Mshowto platformu üzerinde bir çok makale yazdım.
Bunlardan bazılarına aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz;
- Green IT Nedir
- İşyerlerinde Daha Az Elektrik Kullanmak İçin Neler Yapılabilir
- 5 Küçük Değişiklik ile Elektrik Faturasından Tasarruf Edin
- 45 Aramaya Bir Ağaç Dik – Ecosia
Dünyada Green IT
Aslında biz ülke olarak farkında olmasak da Green IT dünya üzerinde bir çok ülke tarafından önemsenen bir konsept. Yanı sıra bir çok vendor (Dell, EMC, HPE, HP, IBM,Lenovo etc.) hem gelen regülasyonlardan kaynaklı hem de kendileri bu sorumluluğun bilincinde ve farkında olarak. Ürünlerinde (Server, Laptop, Smart phone, Tablet Printer, Scanner, UPS v.b) Green IT konseptine uygun normlar geliştirip, piyasaya sürdükleri deviceları power management perpektifinde geliştiriyorlar.
Bilişim ve teknolojinin odağının Cloud’a kaydığı bu dönemde, Green Datacenter kavramı çok yaygın. Örneğin. Google, Amazon, Microsoft, Alibaba gibi kurumlar kendi kendine yetebilen veya çok az dışarıdan alınan kaynaklarla yönetilen, datacenterlar inşa ediyorlar.
Peki enerji tasarrufu için mutlaka devasa datacenterlar, cihazlar üzerinde mi çalışmak gerekiyor. Bunun cevabı çok net Hayır. Üzerinde çalıştığımız cihazları doğru konfigürasyonlar ve ayarlar ile en az enerji sarfiyatı sağlayacak şekilde düzenleyebiliriz.
Biz, makalemizde bu kadar büyük kapsamda bir enerji tasarrufundan bahsetmesek de, şirketlerimizde kullandığımız özellikle clientları, ve hatta şirket yapınıza bağlı olarak bazı servarları nasıl en optimize enerji tasarrufunda çalıştıracağımızı göreceğiz.
Bu kadar uzun bir girişten sonra makalenin amacını açıklayayım;
Amacımız Windows Server Group Policy ile birlikte, şirketimize en uygun Power Management konfigasyonunu yaparak. Green IT konseptine uygun bir power plan yaratmak, kullanıcıların gerek şirketlerinde gerekse Byod (Bring your own device) ve evden çalışmanın bu kadar yaygınlaştığı bir dönemde ev enerjilerinde, faturaları olabildiğince düşürmek ve şirket ile ev bütçelerine katkı sağlamak.
Makalenin 3 veya 4 bölüm olmasını öngürüyorum. Bu bölümde Windows Server Group Policy ile power management üzerinde neler yapabileceğimizi sonraki makale-makalelerde de bu konfigürasyonun nasıl yapılabileceğine birlikte bakacağız.
Group Policy create edeceğimiz sunucu versiyonu Windows Server 2019 olacak. Siz 2012 veya 2016 kullanıyor olabilirsiniz. Policylerde eksik veya fazla ayar olabilir fakat genel olarak üç aşağı beş yukarı konfigürasyon aynı olacak.
Önemli! Burada anlatacağımız power management şirket client bilgisayarları için geçerlidir. Sunucular genel itibariyle Windows altında High Power management konfigürasyonu ile çalıştırılırlar. Fakat sizin belirlediğiniz sunucular, Standby sunucularınız veya aktif pasif node çalışan sunucularınızda pasif olan nodelara bu konfigürasyonu uygulamak isteyebilirsiniz.
Windows Server 2019 ile Group Policy Management
Aliortul.local domaininde Domain Controller olan sunucum üzerinde Group Policy Manamgent açıyorum. Benim client sunucularımın tamamı Company-Computers\Client OU altında yer alıyor. Sizin Organizasyon şemanıza göre bir veya daha fazla policy üzerinde aynı ayarları gerçekleştirmeniz gerekebilir. Benim senaryomda tüm clientlar tek ve aynı policy’den etkilenecek.
Resim-1
Client Policy sağ click edit diyorum. Policy’mi bilgisayarlara uygulayacağım için Computer Configuration altına gidiyorum.
Computer Configuration\Policies\Administrative Templates\System\Power Management
Power Management altında 7 ayar bulunuyor. Tekrar hatırlatayım, sizin server versiyonunuz farklı ise birebir aynı olmayabilir.
- Button Settings
- Energy Saver Settings
- Hard Disk Settings
- Notification Settings
- Sleep Settings
- Video and Display Settings
Resim-2
Makalenin okunabilirliğini korumak ve okuru sıkmamak için, bu ayarların tamamına bir sonraki makalede bakacağız.
Referanslar:
TAGs: Windows Power Management, Green IT, Group Policy Power Management